Ik word als Aziatische vrouw vaak geseksualiseerd en dat vind ik géén compliment
- Artikel
- 07 dec 2020
- 7 minuten leestijd
Ismay (zelf Indisch) valt het op dat vrouwen met een Oost-Aziatisch uiterlijk opmerkingen krijgen die gaan van “Dan kun je zeker wel goed koken. Ik ben gek op Indonesisch eten” naar “I want to try my first Asian woman” en “I want to absolutely dominate your small, Asian body."
Gele koorts is een groot probleem. Daarmee bedoel ik niet de ziekte die wordt overgedragen door muggen in tropische gebieden, maar de seksuele obsessie die sommige mannen hebben met voornamelijk vrouwen met een Oost-Aziatisch uiterlijk. Dit zogeheten ‘yellow fever’ wordt vaak wegwuift als compliment – maar dat is het absoluut niet.
Ik heb Indisch bloed door mijn aderen stromen en helaas heb ik er daardoor weleens mee te maken. Ik ben inmiddels 24 jaar, maar als tiener kon ik het al feilloos aanvoelen of een man een fetisj had voor Aziatische vrouwen. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat een man wil weten wat mijn afkomst is voordat hij überhaupt mijn naam heeft gevraagd. Als ik daar dan antwoord op gaf, kreeg ik telkens hetzelfde riedeltje naar mijn hoofd. “Indisch? Dan kun je zeker wel goed koken. Ik ben gek op Indonesisch eten.” Of wat dacht je van dit rijtje aan opmerkingen: “Ik houd wel van een exotisch type. Jullie blijven altijd jong en lekker slank. Aziatische vrouwen hebben tenminste nog respect voor mannen”. Allemaal klassiekers in mijn leven.
Het internet staat er overigens ook vol mee. Zo kom ik tijdens het researchen terecht bij een artikel waarin weetjes over Thaise vrouwen worden gedeeld. “Ze denken niet dat je een seksistisch varken bent als je verwacht dat ze meer verantwoordelijkheid nemen in het huishouden terwijl jij voor het geld zorgt”, valt er te lezen. Terwijl ik een beetje braaksel wegslik, lees ik verder over hoe Thaise vrouwen altijd zo lief glimlachen, traditionele genderrollen waarderen en dat alle Japanse vrouwen een betrouwbare partner voor het leven zijn.
Pijnlijke vooroordelen
Nog meer bewijs vind ik in de online documentairereeks They’re All So Beautiful van Debbie Lum. Hierin gaat de Amerikaanse documentairemaker in gesprek met verschillende mannen die alleen willen daten met Aziatische vrouwen. In eerste instantie doen de mannen voorkomen dat het nou eenmaal hun type is, maar als er wordt doorgevraagd blijkt het toch dat de mannen bepaalde verwachtingen hebben van Aziatische vrouwen. Naast dat ze hen knapper vinden, denken ze ook dat de vrouwen loyaler, onderdaniger en liever zijn.
Azië is een ontzettend groot continent, maar toch denken de mannen dat alle Aziatische vrouwen hetzelfde zijn.
Deze vooroordelen zijn pijnlijk, maar yellow fever kent een kant die nog grimmiger is. Op het Instagramaccount @thefleshlightchronicles deelt Lilian reacties die ze krijgt op Tinder. In een interview met VICE in 2018 vertelde ze dat ze al snel merkte dat ze hele andere berichtjes kreeg op Tinder dan haar witte vriendinnen. Je kunt denken aan berichten als: “I’ll eat your pussy like shrimp fried rice”, “I want to try my first Asian woman” en “I want to absolutely dominate your small, Asian body.” Ronduit walgelijk.
Er wordt ook vaak gedacht dat Aziatische vrouwen strakker zijn van onder. Amerikaanse komiek Amy Schumer probeerde er ooit eens een grapje over te maken. “It doesn’t matter what you do, ladies, every guy is going to leave you for an Asian woman. And how do they bring it on home for the win? Oh, the smallest vaginas in the game.”
Je objectiveert een mens tot het punt dat ze gescheiden zijn van hun individualiteit.
Type versus fetisj
Voor mij is het logisch dat yellow fever geen compliment is, maar dat geldt niet voor iedereen. “Het is toch hartstikke leuk dat iemand je aantrekkelijk vindt? Je bent gewoon zijn type.” Nick Hoeken, seksuologisch consulent bij Praktijk voor Seksuologische Therapie (PVST) in Nijmegen, legt uit dat er een verschil zit in het hebben van een type en een fetisj. “Een type betekent dat bepaalde eigenschappen van een persoon je voorkeur hebben en een fetisj betekent dat je seksuele attractie is gericht op een object of een deel van een persoon.” Eigenlijk is het dus zo dat je een mens objectiveert tot het punt dat ze gescheiden zijn van hun individualiteit. Je bent verliefd op het idee van iemand zonder de persoon echt als individu te leren kennen. Dat is geen compliment, dat is respectloos.
Oriëntalisme
Waar komen deze denkbeelden toch vandaan? Hoeken geeft aan dat het nog niet helemaal duidelijk is waar een fetisj vandaan komt, maar Willemijn Krebbekx heeft een antwoord waarom Aziatische vrouwen worden geseksualiseerd. Krebbekx is senior onderzoeker bij Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis en doet onderzoeken binnen de thema’s seksualiteit, gender en diversiteit.
“Het verbinden van seksuele eigenschappen aan etnische categorieën is een praktijk die teruggaat tot de imperialistische tijd, waarin seksualiteit een belangrijke indicator werd om de positie van mensen op de evolutionaire ladder te bepalen”, vertelt ze. “Europese, witte mensen die hun seksualiteit konden ‘beheersen’ werden gezien als meer beschaafd. Seksualiteit ging zo een rol spelen in het hiërarchisch ordenen van groepen. Deze verschillen inspireerden schrijvers en kunstenaars en vonden zo hun weg terug naar de westerse koloniserende landen. De Palestijns-Amerikaanse onderzoeker Edward Said noemt dit oriëntalisme: waar ‘de oriënt’ gezien wordt als sensueel, primitief, feminien en ‘het Westen’ als sterk, rationeel en masculien.”
Helaas zien we dit tot op de dag van vandaag terug. Ithaca college in New York heeft een interessante databank waarin ze Aziatische stereotypen in films en series op een rijtje zetten.
Een veelgehoord tegenargument is dat vrouwen in Azië last hebben van ‘white fever’. In de documentaire van Lum komt dit onderwerp ook kort aan bod. Daarin geven verschillende vrouwen aan dat ze denken dat witte mannen zelfverzekerder zijn. Dat is natuurlijk ook een vooroordeel, maar toch is dat niet te vergelijken met yellow fever. “De positie van witte mannen in de samenleving is gunstiger en daarom is dit niet één op één te vergelijken. Dit soort stereotypen raken in dit geval ook mannen, maar heeft waarschijnlijk een minder negatief effect op hun positie in de samenleving. Ook omdat we van hen meer diverse beelden zien in bijvoorbeeld het dagelijkse nieuws, waardoor ze minder vastomlijnd in één stereotype samenvallen”, legt Krebbekx uit.
Toekomst
Gelukkig is er hoop. Volgens Krebbekx is yellow fever iets dat best eens zou kunnen uitsterven. “Het is zeker iets dat in de toekomst kan veranderen. Enerzijds door aandacht waar stereotypen hun oorsprong hebben evenals het doorbreken van de herhaling van het stereotype. Dus als de representatie van vrouwen in bijvoorbeeld media diversifieert, kunnen bestaande stereotypen langzaam maar zeker minder rigide worden.”
Seksuologisch consulent Hoeken vertelt dat je door een behandeling een fetisj niet compleet kan laten verdwijnen, maar er wel beter mee leert omgaan. “Het reduceren van de kans op problemen voor de persoon zelf of anderen kan onderdeel zijn van de behandeling. Door cognitieve gedragstherapie kan er ingezet worden op acceptatie.”
Aziatische vrouwen zijn niet op de wereld gezet om jouw denigrerende fantasieën te belichamen. Natuurlijk zijn complimentjes over iemands uiterlijk leuk, maar het blijft problematisch als mijn Aziatische uiterlijke kenmerken worden geassocieerd met pijnlijke stereotypes. Vraag me liever naar mijn naam of werk – in plaats van welke gerechten uit de Indonesische keuken ik allemaal kan klaarmaken. Ik ben ook maar een mens.