Bouwvakker én plus-size model Liam: “Ik was altijd ‘de jongen met het buikje’”
- Artikel
- 24 maa 2021
- 6 minuten leestijd
Al jaren werkt Liam Bloemendaal (26) in de bouw. Een jaar geleden kwam daar een carrière als plus-size model bij. Een belangrijke rol, want bijna veertig procent van de jonge mannen heeft wekelijks negatieve gedachten over hun lichaam.
De foto’s op Liams Instagramprofiel laten een vrolijke, masculiene man zien. Een grote, brede gast met opgeschoren haar, zijn rechterarm vol met tatoeages. Hij lijkt het liefst rond te lopen met een grote boor in zijn hand, zwarte oorbeschermers op zijn hoofd en zware, stoffige werkschoenen aan zijn voeten. Vaak lachend en met een duim omhoog. Op de bouwplaats noemen ze hem Spek. “Ook wel eens Spekkie of Speknek,” vertelt Liam lachend.
Hij is nou eenmaal ‘een grote jongen’, zoals hij het zelf zegt. Liam roept dan ook niet direct het beeld op van iemand die regelmatig met de handen op de heupen staat te poseren voor de camera. Toch werkt hij niet meer alleen als bouwvakker, maar wel degelijk ook als model. Plus-size, welteverstaan.
Wekelijks negatieve gedachten
En zo’n voorbeeldfunctie is nodig. Onderzoek van 3Vraagt liet onlangs namelijk zien dat bijna veertig procent (!) van de jonge mannen tussen de 16 en 34 jaar in Nederland wekelijks negatieve gedachten heeft over hoe hun lichaam eruit ziet. Daarbij noemt deze groep ‘de buik’ als het lichaamsdeel waar zij het vaakst ontevreden over zijn. Bovendien gaven de jonge mannen aan dat die ontevredenheid voortkomt uit het gevoel dat ze aan een bepaald schoonheidsideaal moeten voldoen.
Een groot deel van hen zei hun lichaam te vergelijken met dat van anderen. Het zien van andere lichamen (en buiken) kan dus zorgen voor een diverser beeld van schoonheid, en minder negatieve gevoelens bij jonge mannen. Een Amerikaans onderzoek toonde aan dat het zien van plus-size modellen een positieve invloed heeft op het mentale welzijn van vrouwen.
De kans is dan ook groot dat je bij het woord ‘plus-size’ een vrouw voor je ziet. De zogeheten body positivity-beweging richt zich nou eenmaal vooral op vrouwen. Onterecht, vindt Liam. “Ik ben vroeger ook erg onzeker geweest over mijn lichaam. Ik viel dan toch buiten de boot, omdat ik ‘de jongen met het buikje’ was,” vertelt hij. Het steeds maar opnieuw zien van het welbekende ideaalbeeld van de zwaargespierde, ingeoliede adonis, zoals hij het noemt, zorgde ook bij hem voor negatieve gevoelens. “En als de slanke jongens om je heen dan wel vriendinnetjes krijgen, krijg je daar wel een knak door.”
Calvin Klein
In januari 2020 meldde Liams toenmalige vriendin hem via Facebook aan voor een oproep van Calvin Klein. “Je bent niet goed, zei ik in eerste instantie,” vertelt Liam met een glimlach. Toch kon hij een paar dagen later langskomen om de kleding te passen, en niet veel later kreeg Liam een mailtje dat ze hem graag wilden hebben.
Eigenlijk een kwestie van toeval dus, wat doet vermoeden dat body positivity Liam tot voor kort waarschijnlijk weinig interesseerde. Maar niets blijkt minder waar: al eerder hield hij zich bezig met meer inclusiviteit in de mannenmode. “Ik heb een paar grote winkelketens wel eens geschreven waarom de maten XL en groter er óf niet zijn, óf uitverkocht zijn”, vertelt hij. “Daar praat ik met die jongens van de bouw ook wel eens over. Dat zijn best wel grote jongens, maar in de winkel vind je alleen maar van die ielige broekjes.”
Op dit moment vormt Liam vooral op social media een inspiratiebron voor jonge jongens. Meerdere keren per week krijgt hij berichtjes van jongens die zich in hem herkennen. “Durf er te zijn, zeg ik dan.” Bijzonder, want voor veel jongens is het lastig om over dit soort onzekerheden te praten. “Mannen zijn denk ik eerder geneigd om te doen alsof een opmerking over hun gewicht ze niet interesseert dan vrouwen,” zegt Liam. “Dat zij daar niet kwetsbaar in kunnen en mogen zijn, is er maatschappelijk ingeslopen. Zeker in een wereld als die van de bouw: mannen moeten ‘stoer’ zijn.”
De hele dag vette dingen eten
Punt blijft wel dat je als model ‘iets’ moet hebben. Dat geldt ook voor Liam, want een goede kop heeft hij zeker. Is het dan niet een beetje makkelijk om te verkondigen dat iedereen gewoon tevreden moet zijn met hoe die eruitziet? “Het is vooral belangrijk om verschillende soorten mensen te zien”, zegt hij nadenkend. “Laatst zag ik bijvoorbeeld een campagne voorbijkomen met een model zonder pigment en een model met het syndroom van Down.”
Maar als model met een maatje meer rechtvaardig je eigenlijk een ongezonde levensstijl, zou je kunnen zeggen. Want als je net zo mooi bent met een wat dikkere buik, kan je net zo goed wel dat patatje eten. Toch? “Dat vind ik echt niet terecht,” reageert Liam stellig. “Veel plus-size jongens die ik ken zijn denk ik gewoon twee à drie keer per week in de sportschool te vinden.” Dik staat immers niet per definitie gelijk aan ongezond.
Afvallen?
“Ik was zelf eerst nog veel groter: ik ben al 23 kilo kwijt,” vult hij aan. “Het is ook absoluut niet zo dat ik de hele dag vette dingen naar binnen aan het werken ben. En ik let er echt op dat ik veel groentes eet.” Liam is dan ook nog steeds bezig met afvallen. Puur om zich beter te voelen, zegt hij, ook als het ten koste zal gaan van zijn plus-size modellencarrière. “Wat dat betreft vind ik mijn eigen geluk belangrijker dan een hoop centen verdienen.”
Liam vindt dus dat we mannen met een maatje meer ‘normaler’ zouden moeten vinden. “Ik probeer daarom vaak het gesprek met mensen aan te gaan.” Maar waarom moet hij dan toch lachen als hij vertelt dat zijn collega’s hem Spek noemen? “Ik denk dat dat toch een beetje weglachen is,” zegt hij nadenkend. Toch houdt hij vol. “Het is gewoon belangrijk om het te blijven herhalen en het erover te hebben."
Fotocredits: Camsterdam Photography (@just.the.insta.man)