Geoffrey bekent brandstichtingen zendmast: ‘Weer vier palen minder!’
- Artikel
- 23 apr 2020
- 11 minuten leestijd
Zestien mogelijke brandstichtingen in zendmasten telde de politie deze maand. De daders moeten waarschijnlijk gezocht worden onder tegenstanders van 5G. Een clubje radicalen liet hun ‘geheime’ chatgroep per ongeluk openstaan en gaf zo onbedoeld een inkijkje in hun gesloten wereldje.
Geoffrey schept graag op over de zendmasten die hij in brand steekt. Vanuit zijn woning in Spijkenisse maakt hij foto’s van antennes die hij deelt in de groepschat. “Ze schieten uit de grond alsof het niks is!” schrijft hij erbij. Een volgende foto toont twee jerrycans die klaarstaan bij de deur van het huis. “Another day against 5G”.
Het is een beladen statement. De afgelopen twee weken telde de politie zestien vermoedelijke brandstichtingen in zendmasten. Op 3 april gaat de eerste zendmast in de fik in het Gelderse Beesd. Daarna volgen de brandstichtingen elkaar in steeds rapper tempo op. Vrijdag 10 april trekken de telecombedrijven aan de bel. “Aanvankelijk denk je, dit is een flauwekulletje”, zegt Rob Bongenaar, die namens de samenwerkende mobiele network operators het woord voert. Na brandstichting nummer vier slaat die sfeer echter om. “We moesten hiermee naar buiten.” De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de minister van Veiligheid en Justitie duiken er prompt op: er is vitale infrastructuur in het geding. De politie zet een landelijk team op de zaak.
Kan het zijn dat Geoffrey hier zomaar een terroristische daad opbiecht? Of is het stoere praat? Beide lijken mogelijk. Geoffrey claimt minstens eenmaal een brandstichting te hebben begaan die bij de politie niet bekend is, blijkt uit navraag. Maar toch lijkt hij erg veel van de brandstichtingen te weten voordat er iets over in de pers verschijnt. Als hij de foto van de jerrycans online zet, moet de huidige reeks brandstichtingen bijvoorbeeld nog beginnen. En als enkele dagen daarna een zendmast op vijftien minuten rijden van zijn woning vlam vat, claimt hij dat ‘succes’ de dag erna meteen in de chat. Die brandstichting, langs de A16 bij Ridderkerk, wordt pas een week later algemeen bekend wanneer de politie erover bericht in Opsporing Verzocht. Of Geoffrey het nou gedaan heeft of niet, In de chat wordt het nieuws in ieder geval met vrolijk enthousiasme begroet. “Ik vind het zo mooi he, hoe die 5G-dingen branden”, zegt ‘StopTheGenocide’. Geoffrey grapt dat hij helaas geen marshmellows bij zich had om over het vuur te roosteren.
Chatkanaal stond per ongeluk open
Welkom in @StrijdersTegen5G, een kanaal op de chatapp Telegram met een dozijn actieve leden die zichzelf zien als onderdeel van de harde kern van het verzet tegen 5G. De ‘strijders’ zijn afkomstig uit het hele land: Almere, Den Haag, Leeuwarden, Sittard. Aversie tegen 5G is de grote verbinder en de ambities zijn groot: het clubje wil landelijk verzet tegen de nieuwe mobiele communicatietechnologie mobiliseren en op grote schaal masten saboteren. Men gaat hierbij achterdochtig maar ook opvallend onhandig te werk. Zo worden de socialmediaprofielen van nieuwe leden doorgelicht om infiltratie van de groep te voorkomen, maar lijkt niemand zich te realiseren dat de beheerder het kanaal per ongeluk op ‘openbaar’ heeft gezet waardoor iedereen moeiteloos kan meelezen. Er worden tips uitgewisseld over het saboteren van zendmasten. Het zwakke punt is een kast onderaan de paal. Een liter benzine is voldoende om de zendmast uit te schakelen en wijnflessen zijn uitermate geschikt om molotovcocktails van te maken, zegt Geoffrey. Ik ben niet de enige die via het open deurtje naar binnen is geslopen. Zo tekent een vermoedelijke trol een kaart van ‘5G-locaties in de omgeving Eindhoven’ die veel wegheeft van een mannelijk geslachtsdeel. Kritische reacties binnen de groep blijven vreemd genoeg uit.
De bizarre sfeer in het chatgroepje geeft een inkijkje in de denkwereld van de mensen achter de grootschalige zendmastsabotage van de afgelopen dagen. Of ‘ze’ achter het coronavirus zitten is in deze kring nog punt van discussie, maar dat 5G er iets mee te maken heeft staat vast. Geoffrey bijvoorbeeld denkt dat het virus een verzinsel van de autoriteiten is. “Alles is één grote leugen”, schrijft hij. De lockdownmaatregelen zijn een dekmantel voor het grootschalig bijplaatsen van zendmasten. Veelvuldige geplaatste foto’s van ‘nieuwe’ zendmasten en antennes dienen als bewijs. Alles wat wijst op het tegendeel wordt behendig weggeredeneerd. Nu.nl? Fake news, dat weet iedereen. Morele bezwaren worden ook makkelijk weggewuifd. “Denk niet dat door een paar palen het hele 112-systeem eruit ligt”, zegt ‘Dominique’ geruststellend, als een groepslid zich afvraagt of de bereikbaarheid van ambulances niet in het geding komt door het grootschalig affakkelen van zendmasten.
Wat de leden wel geloven? Elkaar. Velen posten berichten over lichamelijke klachten: hoofdpijn, bloedneuzen, koorts en benauwdheid. De actiebereidheid is daardoor groot: een volgende generatie moet beschermd worden tegen de gevaarlijke gevolgen van 5G, want “als het eenmaal geactiveerd wordt zijn we te laat”. De ‘strijders’ zijn ook trots deel uit te maken van een bevoorrechte ondergrondse die de degens kruist met een vele malen machtiger vijand. “Ik voel me net Skywalker”, zegt ‘Kalkan’. Zij hebben het door. De rest van Nederland? “Schapen.”
Facebookgroep was leden niet radicaal genoeg
De ontstaansgeschiedenis van deze extremistische appgroep laat ook zien hoe het verzet tegen 5G de laatste weken in een stroomversnelling is gekomen. Meeste leden zijn of waren tot voor kort lid van Wij Willen Geen 5G Nederland, een Facebookgroep die eind maart werd opgericht en binnen een paar weken 35.000 leden vergaarde. De groep werd daarmee in no time de belangrijkste Nederlandse verzamelplaats voor mensen die denken dat er een relatie bestaat tussen het coronavirus en de nieuwe generatie mobiel internet.
Oprichter van de groep is de 26-jarige Nana Raphanello. Deze moeder en webshopeigenaar werd een beroemdheid in anti-5G-kringen toen haar Facebookpost van 18 maart viral ging. De post laat een voor- en na-foto zien van het dak tegenover haar Zoetermeerse woning waar een mobiele zendmast lijkt te zijn bijgeplaatst. In de bijgaande tekst oppert Nana dat er een verband bestaat tussen 5G en corona, beschuldigt ze de overheid ervan bij een groots complot betrokken te zijn en signaleert ze een groeiende hoeveelheid vliegtuigen die chemtrails en ‘nano aluminium’ uitstrooien over de bevolking. Waanzin? Niet volgens de 1.400 mensen die haar bericht hebben gedeeld. Tegen de tijd dat een factchecker van Facebook het bericht van een nepnieuwsvinkje voorziet, meer dan twee weken later, is de eerste zendmast in Nederland al in brand gestoken.
Nana vertelt aan Brandpunt+ dat het succes van deze post haar inspireerde tot het opzetten van ‘Wij Willen Geen 5G Nederland’. “Het doel is om zoveel mogelijk mensen wakker te maken en te waarschuwen.”
Aanzetten tot actie is ook een expliciet streven. Zo schrijft Nana eerst dat de groep zich zal richten op het verkrijgen van media-aandacht, maar dat “andere maatregelen” mogelijk later zullen volgen. Twee dagen later lijkt dit stadium al gepasseerd. “WIJ KOMEN IN ACTIE”, post Nana. Ze inventariseert per provincie welke leden rijp zijn voor een volgende fase in de strijd tegen 5G. “De gemeenten doen er niets aan. Flyers en petities zullen ook weinig opleveren.” In de reacties laten sommigen er geen twijfel over bestaan welke kant het op moet. “Ready for fuego!”, “Let it burn!” Een dag later vliegt de eerste zendmast daadwerkelijk in de brand.
Een moderator plaatst een poll over de opties voor verder verzet. Sabotage van zendmasten is verreweg de populairste optie. Nana zegt zelf desgevraagd overigens altijd tegen geweld te zijn en niemand te willen aanzetten tot brandstichting, alhoewel ze wel “kan begrijpen” dat mensen overgaan tot een dergelijke daad.
‘Hun hebben blabla’s, wij de strijders!’
In de Facebookgroep blijft daarmee dus ook een concrete oproep tot brandstichting uit. Dit is allemaal te soft en te traag naar de smaak van de leden van @StrijdersTegen5G. Een aantal van hen verlaat uit frustratie de groep van Nana. ‘Wij hebben de strijders hier, hun de blabla’s’”, is hoe admin Özlem het ziet. Ze besluiten een eigen Facebookgroep op te zetten om het publiek te mobiliseren. “Voor de echte rebellen en niet alleen de praatjesmakers.” Hiermee onthullen veel van de groepsleden echter in één klap hun echte identiteit. Door alle persoonlijke details die ze in de Telegramchat hebben gedeeld zijn de Facebookprofielen vaak aan hun Telegramaccounts te koppelen. ‘StopTheGenocide’ blijkt een 26-jarige MBO-student uit Leeuwarden, Dominique een medewerkster van een kinderdagverblijf en uit Sittard en Patty een secretarieel medewerker uit Eindhoven.
Brandstichter Geoffrey lijkt zich nog te kunnen hullen in anonimiteit - hij kan geen lid worden omdat zijn Facebookaccount is geblokkeerd voor het schenden van de regels van het platform, zo vertelt hij in de chat. Maar dit gegeven biedt juist een aanknopingspunt om ook hem te identificeren: in de groep Wij Willen Geen 5G zijn nog reacties te vinden op berichten die verstuurd zijn vanuit een geblokkeerde account waarvan de eigenaar ‘Geoffrey’ heet. Het profiel toont zijn achternaam en een zoektocht op Google vult het plaatje verder. Geoffrey blijkt een man van begin dertig uit Spijkenisse die drie jaar geleden verwikkeld raakte in een vechtscheiding en gedwongen werd zijn huis te verkopen. Kadasterdata bevestigen het geboortejaar dat Geoffrey in de chat claimt. Geoffrey heeft ook de leeftijd van zijn zoontje genoemd, die klopt weer met een bericht over zijn kind op de regionale omroep.
‘Hoe komt die journalist hier?’
Als ik me vervolgens kenbaar maak in het chatkanaal volgt eerst woede. “Oprotten”, “Rat!” krijg ik naar mijn hoofd geslingerd. Daarna volgt verbazing. “Hoe komt hij hier, dat is een beetje vaag?”, vraagt Ghislaine zich af. “De groep staat open”, concludeert iemand eindelijk. Oproepen om het kanaal zo snel mogelijk op slot te gooien vallen op dovemansoren want de beheerder blijkt net even offline. Sommigen zijn not amused dat hun gesprekken nu op straat liggen.”Dit is toch wat we wilden voorkomen?”, zegt Ghislaine. “Ben best pissed off nu”. Het zal nog uren duren voordat de chat definitief onzichtbaar wordt gemaakt. Een lid met dezelfde voornaam als ik wordt ook voor de zekerheid de groep uit getrapt.
Als ik Geoffrey persoonlijk benader ontkent hij eerst de brandstichtingen. Hij zou de foto van de jerrycans hebben gedeeld in een poging ‘de echte daders’ uit de tent te lokken. Dat strookt niet met de feiten: toen hij de foto postte was er immers nog geen zendmast in brand gestoken. Als ik daarna laat zien hoe zijn Telegram-account te koppelen is aan zijn kadaster-gegevens verdwijnen in rap tempo zaken van het internet: zijn Facebookaccount, een klacht over de Hypotheker waarin zijn echte naam genoemd wordt en vervolgens zijn berichtengeschiedenis op Telegram. Daarna volgt radiostilte.
Wat de volgende stap voor het 5G-verzet wordt, kondigde Nana dit weekend aan in haar Facebookgroep: op 28 april wil ze op het Malieveld gaan demonstreren. Het enthousiasme hiervoor lijkt lauw. Van de tienduizenden leden hebben nog geen 70 zich aangemeld voor het Facebookevenement. Als de actie doorgaat belooft het desondanks spannend te worden. De gemeente Den Haag laat aan Brandpunt+ weten dat van een demonstratie geen sprake kan zijn in verband met de anti-coronamaatregelen. Komen de demonstranten toch, dan zal er “gehandhaafd” worden, aldus een woordvoerder. De @strijderstegen5G zeggen erbij te zullen zijn. Een gang naar Den Haag was in hun kanaal al langer onderwerp van gesprek. Overdag gaat “Den Haag op stelten”, ‘s nachts gaat “alles in de fik”, zo zegt een groepslid. “Dit keer niet de marshmallows vergeten”.