We belden met een Nederlander die campagne voerde voor Hillary: “Volslagen idioot”
- Even bellen met
- 09 nov 2016
- 3 minuten leestijd
Rond drie uur vannacht begon zich een scenario te ontvouwen dat redacteur Veerle Weustink en haar vriend Sam Bakker, campagnevoerder voor Hillary, eerder alleen voor de grap doornamen: wat nou als hij wint?
Sam Bakker (22) is student politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte de afgelopen twee maanden in Ohio in het campagneteam van Hillary Clinton. De afgelopen nacht heb ik vol ongeloof gekeken naar de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Voor Sam was dit natuurlijk nog vreemder, hij maakte het allemaal van dichtbij mee. Om half 7 s’ ochtends (Nederlandse tijd) belde ik hem op. Hij klonk verbijsterd.
Sam, wat is er gebeurd?
"Op dit moment is het gewoon nog te bizar en pijnlijk om daar een antwoord op te geven. Ik sta hier met het campagneteam en het begint nu heel langzaam door te dringen wat er is gebeurd en wat dit betekent. Voor abortuswetgeving, voor Obamacare, voor Syrië, voor klimaatverandering, noem maar op. Wat vanavond is gebeurd, is een verlies voor ons allemaal."
"Wat mij echt het meest dwars zit, is niet alleen dat we verloren hebben, maar van wíe we hebben verloren. Het is vreselijk frustrerend dat je zó hard moet werken om een vrouw te laten winnen van zo’n volslagen idioot. Als het nou Mitt Romney was geweest, had ik het nog kunnen accepteren. Maar dat meer dan 50 miljoen mensen op deze man gestemd hebben... Een man met nul regeringservaring, die vrouwen aanrandt en een algemeen losgeslagen projectiel is, wordt democratisch verkozen tot de volgende president van Amerika. Echt, ik kan dit niet bevatten."
Waar is het fout gegaan?
"De afgelopen weken hebben wij in Ohio allemaal keihard gewerkt en de focus gelegd op één ding: mensen overtuigen dat ze moesten gaan stemmen. We zijn van deur tot deur gegaan, maar het is Hillary simpelweg niet gelukt om de mensen op de been te krijgen die Obama wel naar de stembussen kreeg: de African Americans, de jongeren, de latino’s. Weet je wie wel zijn komen stemmen? De blanke laagopgeleiden. Zij hebben in Trump hun held gevonden, die de democraten acht jaar geleden in Obama vonden. Daarom zijn ze massaal naar de stembus gegaan."
"De grootste valkuil is denk ik geweest dat veel Clinton-kiezers dachten dat we al binnen waren. Iedereen dacht dat Hillary zou gaan winnen. Daarom hadden de Clinton-stemmers minder het gevoel dat ze geschiedenis konden schrijven en zijn ze thuis gebleven."
"In feite is vannacht hetzelfde gebeurd als met Brexit: mensen werden lui en dachten dat ze al gewonnen hadden. En dit is zeker niet de eerste keer in de geschiedenis dat we de ontevredenheid van mensen onderschat hebben. Het doet me denken aan een liedje van Spinvis: 'De geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd een keer'."