Op welke plekken is ‘dark tourism’ groot geworden?
- Achtergrond
- 01 mei 2017
- 2 minuten leestijd
Ruim zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog wordt toerisme naar plekken zoals concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz en het Anne Frank Huis steeds populairder. Dit zogeheten ‘dark tourism’ heeft een schaduwkant: toeristen die bijvoorbeeld veel te vrolijke foto’s maken op plekken waar duizenden mensen zijn overleden. Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal plekken waar dit duistere toerisme plaatsvindt.
9/11 Memorial Site, New York, USA
Op de plek waar op 11 september 2001 de Twin Towers werden neergehaald, staat sinds 2011 een grote herdenkingsplek met de namen van de bijna drieduizend slachtoffers. In 2016 trok deze herdenkingsplek zo’n zeven miljoen bezoekers. Daarmee is het waarschijnlijk de grootste ‘dark tourism’-locatie ter wereld.
Bekijk hieronder de voor- en-na-foto’s van Ground Zero. Of beter gezegd, tijdens-en-na-foto’s van de aanslag en het monument zoals het nu staat.
Alcatraz, San Francisco, USA
Het voormalige gevangeniseiland Alcatraz wordt jaarlijks door ruim 1,5 miljoen toeristen bezocht. De gevangenis was geopend van 1932 tot en met 1963, en werd in 1972 voor het grote publiek geopend.
Pripyat, Chernobyl, Oekraïne
Het gebied rondom de kerncentrale in het Oekraïense Chernobyl werd in 1986 nog ontruimd, maar is tegenwoordig een trekpleister voor ramptoeristen. Jaarlijks mogen zo’n tienduizend toeristen het voormalige geëvacueerde gebied in om de verlaten flats, het leegstaande zwembad en de vervallen kermis te bekijken.
Foto: Jerry Vermanen
Foto: Jerry Vermanen
Foto: Jerry Vermanen
Auschwitz, Krakau, Polen
Sinds het zestigjarige jubileum is het aantal bezoekers in het voormalige concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz nooit meer onder de miljoen personen gekomen.
Die enorme toestroom van toeristen levert ook problemen op. Een Duitse kunstenaar maakte daarom het project Yolocaust, waarin hij toeristen die ongepaste foto’s maken op de hak neemt.
Anne Frank Huis, Amsterdam, Nederland
Ook Nederland kent een eigen populair WWII-monument waar toeristen jaarlijks naar afreizen. Sinds het Anne Frank Huis in 1960 openbaar is gesteld voor het publiek, zijn de bezoekcijfers bijna jaarlijks gestegen.
In 2016 hebben liefst 1,3 miljoen bezoekers het Anne Frank Huis bezocht. Dat komt neer op ruim 3.500 mensen per dag. De aankomende twee jaar wordt het museum verbouwd om nog meer mensen te kunnen ontvangen.