Deuren of wielen? Dit is het definitieve antwoord volgens experts
- Artikel
- 15 maa 2022
- 4 minuten leestijd
Zijn er meer deuren of wielen? Na ‘The Dress’ en ‘Yanny of Laurel’ is er weer een onderwerp dat de onlinewereld verdeelt. Maar hoe komen we ooit achter het antwoord? We vroegen planoloog Mick van der Maas en hoogleraar mobiliteit Henk Meurs wat zij denken.
Nog even snel een recap: de discussie begon op 5 maart met een onschuldige poll op Twitter. Nieuw-Zeelander Ryan Nixon had met zijn vrienden een discussie en besloot deze aan zijn 1400 volgers op Twitter voor te leggen. Wat begon als een leuke onderlinge discussie ontaardde in een wereldwijde hype. Alleen op de poll van Nixon werd al 250.000 keer gestemd en op TikTok is #doorsorwheels al 250 miljoen keer bekeken. Want het moeten wel wielen zijn: kijk naar alle auto’s en fietsen. Of is het toch deuren? Want what about alle kantoren, keukenkastjes en badkamerdeuren? Het internet raakt er niet over uitgepraat.
My mates and I are having the STUPIDEST debate...
— Ryan Nixon (@NewYorkNixon) March 5, 2022
And I am here for it.
Do you think there are more doors or wheels in the world?
Maar is er iets zinnigs over te zeggen? Hoogleraar mobiliteit aan de TU Delft Henk Meurs schaart zich achter Team Wielen. “Als ik het moet zeggen, zijn er meer wielen dan deuren hier in Nederland. Want als je alleen al naar het autobezit kijkt, zijn er in Nederland meer mensen met een rijbewijs dan dat er huishoudens zijn. Dat kan erop wijzen dat het autobezit groter is dan het aantal mensen dat een deur heeft. Elke auto heeft vier wielen, maar niet elke auto heeft ook vier deuren. Vergeet ook de trams, bussen en fietsen niet. Dat telt ook al gauw op.”
De cijfers ondersteunen die redenatie. In Nederland zijn er volgens het CBS 7,8 miljoen huizen in Nederland. Het aantal auto’s is een stuk groter: 8,8 miljoen personenauto’s waren er in 2021 in Nederland te vinden.
We horen Team Deuren echter al roepen: Een auto heeft ook deuren! En een huis heeft er meer dan 1. Maar daar komt de oer-Hollandse troef tevoorschijn: de fiets. Volgens schattingen van branchevereniging BOVAG zijn er 22,8 miljoen fietsen in Nederland. Die hebben twee wielen, dus komen we op bijna 50 miljoen wielen uit.
Lastige kwestie
Ook voor Martin van der Maas, planoloog bij de gemeente Amsterdam, is het een lastige kwestie. “Als ik een schatting moet maken, zou ik toch wielen zeggen. Als ik zo een blik werp op de stad zie je voor je gevoel veel meer auto’s dan deuren. Het liefst zou ik dat, gezien de wooncrisis, andersom zien. De realiteit is echter dat we nog geen autoluwe stad zijn.”
Als we opbrengen dat er natuurlijk meerdere deuren in een huis te vinden zijn slaat de twijfel toe. “Maar kijk naar het aantal fietsen! Daar staat Amsterdam vol mee, die tellen voor twee wielen. Ook als je winkels en het aantal appartementen meerekent kom je daar niet aan. Dan neig ik toch meer naar wielen.”
Wat vindt het internet zelf? Na dagen van discussie lijkt het toch echt Team Wielen te worden die aan het langste eind trekt. Met 100 miljoen views op Tiktok haalt #TeamWheels het dubbele aantal van #TeamDoors. Simpelweg omdat er meer toepassingen zijn voor wielen. Neem alleen al de speelgoedauto’s van Hot Wheels. Daar zijn in totaal vier miljard van gemaakt, allemaal met vier wielen en zonder deuren. Maar denk ook aan bureaustoelen, winkelwagentjes en het feit dat historici schatten dat het wiel er duizend jaar eerder was dan de deur. Daar kunnen zelfs de geschatte 2,3 miljard huizen op aarde niet tegenop.
Dus helaas voor Team Deuren, we moeten toch echt onze conclusies trekken. Als zowel de experts als de cijfers naar de wielen lijken te wijzen, zit er maar een ding op. We beslechten de discussie: er zijn meer wielen dan deuren op de wereld. Al zal het internet er nog niet over uitgepraat zijn.