Deze vrouw met erfelijke borstkanker zorgde bijna voor de val van het kabinet
- Update
- 15 aug 2017
- 2 minuten leestijd
Lijnrecht stonden ze in de formatie tegenover elkaar, D66 en CU als het ging om stamcelonderzoek. Maar vandaag lijken beide kemphanen een oplossing te hebben gevonden uit de impasse. Opvallend, want eerder liet CU nog bijna een kabinet klappen op dit gevoelige onderwerp.
Kabinetscrisis
Negen jaar geleden zorgde ze persoonlijk bijna voor de val van het kabinet Balkenende IV: Nicky Westerhof. Haar pleidooi dat vrouwen met erfelijke borstkanker moeten kunnen kiezen voor embryoselectie, veroorzaakte een politieke storm in Den Haag.
PvdA- staatssecretaris Bussemakker is het eens met Nicky en besluit dat vrouwen via embryoselectie hun kinderen moeten kunnen beschermen tegen erfelijke borstkanker. Dit tot groot ongenoegen en woede van coalitiepartner CU die hier mordicus op tegen is.
Uiteindelijk wordt een kabinetscrisis afgewend door het benoemen van een commissie die deze kwestie verder moet onderzoeken.
Mijn leven is mij 100 keer meer waard dan mijn 2 borstenNicky Westerhof, drager borstkanker-gen
Geen borstkanker meer
Inmiddels zijn we dus bijna 10 jaar verder en is embryoselectie wél toegestaan bij erfelijke borskanker. Sterker nog, de eerste baby’s zonder het gen zijn inmiddels geboren.
Hoe ongelooflijk belangrijk dat is blijkt wel uit het verhaal van Nicky Westerhof. Haar oma en moeder krijgen allebei borstkanker. Ook zij zelf is drager van het gen en daarom besluit ze haar beide borsten preventief verwijderen.
Nicky: "Ik heb altijd al geweten als ik draagster ben van het gen, dan wil ik ervan af. Ik wil dat risico gewoon niet lopen en dan is het leven mij 100 keer meer waard dan mijn twee borsten.”
Als je nu ziet dat er kinderen worden geboren zonder het erfelijke borstkanker-gen, dan ben ik daar enorm trots op.”Nicky Westerhof, drager borstkanker-gen
Baby's zonder gen
Het idee dat Nicky het gen niet doorgeeft aan haar kinderen geeft haar enorm veel vertrouwen in de toekomst. “Ik vind het heel prettig dat die mogelijkheid van embryoselectie en dat geeft ook een gevoel van rust. Als je nu ziet dat er kinderen worden geboren zonder het erfelijke gen, dan ben ik enorm trots op dat we dat hebben bereikt.”