Dit zijn de beste boeken die we dit jaar lazen
- Artikel
- 24 dec 2019
- 4 minuten leestijd
2019 was een goed jaar voor boeken lezen, want we deden veel en graag. In het kader van de nostalgie, de blijdschap van het delen en puur enthousiasme voor wat we hebben gelezen zijn hier de lievelingsboeken van onze redactie:
Eric San Giorgi: Just Kids (Patti Smith)
Ik vond Just Kids van Patti Smith een waanzinnige tijdmachine. Het neemt je mee naar het New York van 1967. Patti komt met letterlijk geen zakcent aan in de stad en neemt je mee in haar zoektocht naar liefde en artistieke expressie.
Anouk Burgman: Damn, Honey (Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen)
Dit boek had ik al veel eerder moeten hebben in mijn leven. Hierin worden vijftig vragen behandeld waar als je als vrouw van deze tijd mee moet dealen. En de meiden van Damn, Honey hebben ook nog eens een verdomd fijne podcast.
Lou Muuse: De wereldwijde oorlog tegen vrouwen (Sue Lloyd-Roberts)
Ik ben nog steeds zeer vaak te vinden in bibliotheek. Hier dan ook meteen een klein pleidooi om naar de bibliotheek te gaan, want er zijn zoveel mooie boeken geschreven die je vast nog niet gelezen hebt. En het eerste boek dat je binnenkort moet gaan huren bij jouw bibliotheek om de hoek is De wereldwijde oorlog tegen vrouwen van Sue Lloyd-Roberts. Sue heeft jarenlang gewerkt als verslaggever voor de BBC. In dit boek verzamelde ze verhalen over hoe vrouwen wereldwijd slachtoffer zijn in conflicten. Ze zegt hier zelf over: “Geweld tegen vrouwen en meisjes is niet individueel, het is politiek”. Zeer indrukwekkend boek met daarin een collectie aan verhalen uit Gambia, Argentinië, Saoedi-Arabië, India, Bosnië en Afrika.
Jan van Tienen: Not to Read (Alejandro Zambra)
Ik kocht dit boek tijdens Crossing Border Festival, het is zo’n prettige uitgave van Fitzcarraldo Editions. In het boek staan columns, lezingen, krantenstukjes, bespiegelingen, reflecties, mini-essays, tekstjes, etc., enz. die de Chileense schrijver Zambra tussen 2004 en 2018 schreef en ze vieren het lezen en schrijven zelf. Het is lang geleden dat ik iemand las die met zoveel plezier, prettige ironie, oprechte interesse en meer van dit soort superlatieven over literatuur schreef. Het scheelt dat ik net als hij extreem verzot ben op Roberto Bolaño en Jorge Luis Borges, maar ook als je zelf niet eerder Zuid-Amerikaanse schrijvers las is dit boek je vriend, want Zambra is je vriend, en hij stelt je voor aan nog veel meer vrienden. Snap je? Boeken zijn je vriend! VRIENDSCHAP IS GEEN ILLUSIE! Welterusten en een gelukkig nieuwjaar.
Tijmen Snelderwaard: Lof der Zotheid (Desiderius Erasmus)
Tijdens mijn afstuderen deed ik onderzoek naar dwaasheid en domheid. Het boek Lof der Zotheid van Erasmus was daarbij voor mij een cadeau om uit te lezen. Maar ook de Encyclopedie van de domheid van Matthijs van Boxsel was een plezier om te lezen.
Marthe Naber Heuer: Het Boek van Vreugde (Desmond Tutu en Dalai Lama)
Desmond Tutu en Douglas Abrams gingen op reis naar Dharamsala om ‘Het Boek Van Vreugde’ te maken als cadeau voor iedereen op aarde. Dit ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de Dalai Lama. Hij en Desmond Tutu gaan in dit boek in gesprek over het leven. Beide mannen behoren tot de vrolijkste mensen ter wereld. Door met elkaar in gesprek te gaan komen ze er achter hoe het komt dat ze zo vreugdevol zijn. Tijdens deze bijzondere week toonden ze met hun eigen speelsheid, uitbundigheid, compassie en humor hoe vreugde kan groeien van een voorbijgaande emotie tot een blijvende, solide levenshouding.
Het is een boek waar je blij van wordt, alleen al vanwege de liefdevolle manier waarop deze oude wijze mannen met elkaar omgaan. Ook aandachtige manier waarop ze hun verschil van inzicht bespreken, want de boeddhistische en de christelijke traditie hebben naast veel overeenkomsten ook duidelijke verschillen. Maar hun kernboodschap is hetzelfde: vreugdevol leven bereik je door anderen vreugde te brengen.