Redactie Brandpunt+

Over deze maker

Redactie Brandpunt+

Van deze maker

De BTW-verhoging op festivaltickets is een slecht idee: ‘Mensen hebben een uitlaatklep nodig’

Cultuurparticipatie is goed voor je mentale gezondheid. Zo ook een festival bezoeken. Festivals bieden een plek om te ontsnappen, zichzelf te ontdekken en anderen te ontmoeten. Maar met de geplande BTW-verhoging op festivalkaarten van 9% naar 21%, dreigt een festivalbezoek onbetaalbaar te worden. Wat betekent deze maatregel voor festivalbezoekers en hun mentale welzijn?

Een lijntje of pil om even alles te vergeten? ‘Zelfdokteren met drugs werkt juist averechts’

Drugs en de ravescene zijn voor veel jongeren onlosmakelijk met elkaar verbonden. De extase van de muziek, de verbondenheid met de groep – het wordt regelmatig versterkt door een pilletje hier en daar. Dat terwijl raves óók een plek zijn waar jongeren heengaan om hun problemen te vergeten. Is het voor deze jongeren wel slim om zich in deze wereld vol drugs onder te dompelen? En wat gebeurt er als de lijn tussen recreatief en therapeutisch gebruik vervaagt?

Is raven een vorm van therapie? ‘Het heeft eerder dezelfde functie als een voetbalclub’

Op een rave stopt de ‘echte wereld’ voor veel jongeren even met draaien. Issues en kwalen worden er tijdelijk vergeten. Dansen in het donker, stampend op harde, soms bijna hypnotiserende beats. Het kan voelen als een soort catharsis. Een fijne manier om tijdelijk de realiteit te ontvluchten. Maar is het een duurzame oplossing voor je mentale problemen?

Kriebels in je buik voor je naar een rave gaat? Dat gevoel is volgens onderzoekers met niets anders te vergelijken

Bezoekers van raves of festivals zullen het vast herkennen: de aanloop naar zo’n evenement zit vol spanning. De voorpret begint bij het kopen van een kaartje en groeit naarmate het evenement dichterbij komt. Een groepschat aanmaken, outfits uitkiezen en van tevoren samen een biertje drinken; het hoort er allemaal bij. Maar waar komt dit bijzondere gevoel vandaan?

Dit bedrijf betaalt beginnende schulden van jongeren af. ‘We belonen liever dan dat we straffen’

Luka (24) en Bruce (29) vergrootten hun balzak: 'Ik heb er wel eens 2,5 liter ingespoten'

De 24-jarige Luka* en 29-jarige Bruce* hebben hun geslachtsdelen vergroot door siliconenolie in te spuiten. Dit is niet zonder gevaar. Hoewel zij dit goed weten, besloten ze toch om dit ingrijpende experiment te doen.

Esmee (24) heeft autisme: ‘Niet alle autisten zijn eenzame jongens met een dino-obsessie’

De 24-jarige Esmee hopte haar hele leven van psycholoog naar psycholoog, totdat ze er vorig jaar eindelijk achter kwam dat ze autisme heeft. Nooit werd er door experts nagedacht over die diagnose.

Lotte (21) dronk vijf flessen wijn per dag: ‘Ik kon gewoon niet stoppen’

De 21-jarige Lotte raakte tijdens haar studententijd verslaafd aan de designerdrug 3-MMC. Haar drugsgebruik begon op feestjes, maar liep snel uit de hand. Op het dieptepunt van haar verslaving dronk ze dagelijks vijf flessen wijn en gebruikte óók nog eens vijf gram 3-MMC.

Is Sem van Dijk succesvol door zijn ouders? 'Je moet het echt zelf doen'

De 21-jarige artiest Sem van Dijk - zoon van BN’ers Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé - wil laten zien dat het hebben van bekende ouders niet alleen voordelen met zich meebrengt. Maar levert de bekendheid van zijn ouders hem niet ook veel op?

Milan is ‘heteroflexibel’: 'Ik praat eigenlijk nooit over mijn ervaring met mannen'

Vrouwen hebben seksrubrieken, vriendinnen en moeders om over hun seksleven te praten, maar wanneer doen mannen dat? En dan niet over ‘hoeveel’ en 'hoe vaak', maar over hun onzekerheden en fantasieën, over problemen en verlangens? Journalist Menno Sedee helpt ze een handje.

Snuiven we straks een legaal geproduceerd lijntje uit Colombia?

Volgens de Colombiaanse politicoloog Lorenzo Uribe is ‘s werelds grootste exportland van cocaïne klaar voor een volledige regulering van de productieketen. Maar het heeft dan wel de steun nodig van landen waar de drugs terechtkomen, zoals Nederland.

‘Met het smelten van het ijs, verliezen we onze verbinding’: Friese jongeren over het verdwijnen van hun schaatscultuur

De kans op een Elfstedentocht is nihil. Toch zijn er nog jongeren lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Journalist Robin zocht ze op en vraagt zich af: wat blijft er over van de schaatscultuur in winters zonder echte kou?

Vera (24) raakte verslaafd aan 3-MMC: 'Als ik alleen in bed lag, pakte ik nog wat bij'

In de Tweede Kamer stemde een meerderheid voor een wetswijziging waarmee verschillende ‘designerdrugs’ in één klap verboden zouden worden. Maar of dat jongeren als Vera ook helpt? “Het geeft een kick om bij een dealer in de auto te stappen.”

De psychologie achter BDSM: ‘Haar kwetsbaarheid geeft mij een gevoel van macht'

Waarom wordt de één wild van een machtsspel in de slaapkamer, terwijl het de ander koud laat? Over die vraag buigen steeds meer wetenschappers zich. “Het praktiseren van BDSM gebeurt vaak vanuit een behoefte aan verbinding.”

Jos vecht tegen onzin: 'Online goeroes roepen vaak maar wat'

OPINIE: Presentator Jos de Groot confronteert liegende lui voor zijn camera met hun eigen misinformatie – vaak tevergeefs. Jos: “Ik wil laten zien dat online goeroes vaak gewoon maar wat roepen."

Opinie: Overheid, maak het openbaar vervoer nu eens écht openbaar

We kunnen even opgelucht ademhalen: het ov wordt in 2024 niet duurder, zo besloot het kabinet. Maar dit is een slappe pleister op de wonde, zegt strateeg Jelle de Graaf. Daarom: waarom het openbaar vervoer in Nederland zo’n zooi is – en hoe het permanent beter kan.

Joost (28) heeft geen ambities: ‘Ik word gestigmatiseerd in deze prestatiemaatschappij’

Het zijn gouden tijden voor carrièrejagers en onmiskenbare strebers. Maar de minder ambitieuzen onder ons stuiten op een berg onbegrip en zijn mikpunt van sluimerende stigmatisering. Zoals Joost, die net is gestopt bij een klantenservice.“We geloven onterecht dat je als dubbeltje een kwartje kan worden.”

“Het liefst wilde ik een tijger in huis, maar dat is illegaal”. Badr heeft een wilde kat als huisdier

Exotische dieren zien er vaak indrukwekkend uit, maar hoe goed werken ze als gezelschapsdieren?

Dierenactivist Daphne (25) saboteert jagers: “Het doel is om hun moordfeestjes te verzieken”

Brandstichting bij slachthuizen, bezettingen van restaurants met foie gras op het menu en dode biggen neerleggen om een statement te maken: dierenactivisten lijken de laatste jaren steeds actiever te worden.

Petfluencer Debbie (30): ‘Fans sturen mijn katten constant tekeningen, schilderijen en strikjes’

In onze serie Beestachtige Liefde volgen we acht enthousiaste dierenvrienden. De populariteit van huisdieren groeit en dat komt mede door de toename van zogeheten petfluencers.

Hondentaart voor je chihuahua: hoe ver zou jij gaan voor je huisdier?

Professionele fotoshoots, uitgebreide verjaardagspartijtjes en duizenden euro’s aan ontelbare accessoires: steeds meer mensen trekken daadwerkelijk alles uit de kast voor hun geliefde huisdieren.

Waarom massaal demonstreren voor vrede anno 2022 zin heeft

Demonstreren voelt vaak krachtig, maar soms ook wel nutteloos. Veranderen er echt dingen als jij de straat op gaat en je stem laat horen? Twee hoogleraren vertellen over het effect van demonstreren voor vrede. Spoiler alert: nut heeft het zeker.

Dit zijn de beste podcasts van het moment (volgens ons dan)

Tijd om weer naar buiten te gaan! Maar ook buiten kun je luisteren naar podcasts – eigenlijk overal wel. Dit zijn de beste podcasts volgens de redactie van Brandpunt+.

6 keer films en series die de redactie van Brandpunt+ met liefde aanraadt

We wensen je de rust in je hoofd toe om niet alleen een paar geliefden te spreken (al dan niet via videobellen), maar zeker ook om een paar mooie series of films te kunnen zien. Hier zijn aanraders van de redactie, in de hoop dat er iets tussen zit voor jou.

7 keer onze eigen lievelingsproducties van 2019

Kijk, hier is onze navel! We willen niet te veel op onszelf gericht zijn, maar in de geest van de feestdagen moet je het ons maar vergeven. Hier zijn de producties van onze redactie waar we in 2019 het meest trots op waren, en waarom:

Zes keer de beste documentaires die we dit jaar zagen

Het is feest en wij zijn blij en wij kijken terug, opdat wij het afgelopen jaar niet vergeten! Wat is er leuker dan terugkijken? Hier zijn de beste documentaires die we dit jaar zagen:

Dit zijn de beste boeken die we dit jaar lazen

2019 was een goed jaar voor boeken lezen, want we deden veel en graag. In het kader van de nostalgie, de blijdschap van het delen en puur enthousiasme voor wat we hebben gelezen zijn hier de lievelingsboeken van onze redactie:

Dakloze: "Als ik in het park slaap, slaap ik prominent"

In onze nieuwe videoreeks Mart's Vlammende Vraag gaat Mart op pad om vurige kwesties te belichten. Vandaag spreekt ze Frank van der Linde, die koste wat het kost een daklozencamping in het Vondelpark wil beginnen.

Wat kunnen we leren van vrouwenemancipatie in Rwanda?

In Zo kan het ook kijken we hoe mensen in andere landen omgaan met problemen die wij ook in Nederland kennen. In de derde aflevering onderzoekt Kevin van Arnhem de vrouwenemancipatie in Rwanda.

Hoe deel je je diepste seksuele verlangens?

Hoe laat jij je bedpartner weten wat jij lekker vindt? Linda en Eva geven je geen standaard droge voorlichting over enkel soa’s en anticonceptie, maar behandelen masturbatie, genot, seksuele diversiteit, consent en goede communicatie.

Hoe is het om LHBTI'er te zijn op de middelbare school?

Qua homo-acceptatie valt er nog wat te winnen in Nederland. 29% van de ondervraagden in ons onderzoek naar seksuele voorlichting gaf aan zoenende homoseksuelen aanstootgevend te vinden. In deze derde aflevering van #kutvoorlichting bespreken Linda en Eva daarom diversiteit en niet-heteroseksuele seks.

Hoe realistisch is een pornopoes?

Linda en Eva hebben het over porno en realistische seks in de tweede aflevering van #kutvoorlichting. In porno zie je meestal alleen maar pornopoezen. Wat leren jongeren daarvan?

Waarom komen genot en diversiteit niet wat meer aan bod bij seksuele voorlichting?

#kutvoorlichting is de seksuele voorlichting die jij op de middelbare school waarschijnlijk nooit hebt gehad. Linda en Eva geven je geen droge voorlichting over soa’s en anticonceptie, maar over masturbatie, genot, seksuele diversiteit, consent en communicatie.

Seksuele voorlichting op scholen moet meer over liefde en genot gaan

Waarom is seksuele voorlichting op scholen niet beter? Er kwamen zoveel reacties op die vraag die we begin dit jaar stelden dat we samen met 3FM Tussenuur besloten te werken aan de ‘Week van de #kutvoorlichting’.

We vroegen de voorzitter van het COC wat ze van onze video over LHBTI-rechten vond

In de nieuwste Zo kan het ook kijken we naar Malta om te zien waarom zij koploper zijn op het gebied van LHBTI+-rechten. Astrid Oosenbrug houdt zich in Nederland dagelijks met die rechten bezig: ze is voorzitter van het COC. We vroegen haar om een reactie op onze video en bespraken de vraag waarom Nederland op dit gebied niet meer vooroploopt.

In Canada krijgen nieuwkomers buddy’s om in te burgeren

In Zo kan het ook kijken we hoe mensen in andere landen omgaan met problemen die wij ook in Nederland kennen. In de eerste aflevering onderzoekt Kevin van Arnhem waarom inburgeren in Canada zo goed gaat en wat we daar in Nederland van kunnen leren.

Krijg weer grip op je data!

Het algoritme doet allemaal fijne dingen voor je: nieuwe muziek en video's voorschotelen, samen met nieuws dat belangrijk voor je is. Maar: is het jouw vriend, of juist de vriend van je vijand?

Data Mania: de toekomst voorspellen met data

Doordat we steeds meer data verzamelen, kunnen gespecialiseerde algoritmes ons helpen de toekomst te voorspellen.

Data Mania: hoe data je helpt jezelf beter te leren kennen

Leren we onszelf beter kennen als we meer data over onszelf hebben?

Data Mania: geld verdienen met je data?

Facebook zette in 2017 bijna 40 miljard dollar om en Google ruim 110 miljard, maar wij, dataverstrekkers, worden er geen cent rijker door. Dat kan beter. Wil je weten hoe? Bekijk dan de tweede aflevering van Data Mania:

Data Mania: waarom krijg ik steeds dezelfde advertenties te zien?

Hoe achtervolgen die online cookies je nu eigenlijk precies? Hoe kan de politie met behulp van data misdrijven voorkomen? En kan ik vrienden worden met mijn Google Assistant? In de Brandpunt+-webserie Data Mania geeft Jasmijn Alkemade een inkijk in de wereld achter ‘big data’.