Wat kunnen we leren van vrouwenemancipatie in Rwanda?
- Artikel
- 18 sep 2019
- 2 minuten leestijd
In Zo kan het ook kijken we hoe mensen in andere landen omgaan met problemen die wij ook in Nederland kennen. In de derde aflevering onderzoekt Kevin van Arnhem de vrouwenemancipatie in Rwanda.
In het huidige regeerakkoord wordt in het hoofdstuk emancipatie het woord vrouw niet genoemd. Het lijkt erop dat de regering denkt dat emancipatie van vrouwen niet meer nodig is. Maar is dat wel zo? Van alle huidige Tweede Kamerleden is 33 procent vrouw. In 2010 was dit nog 42 procent. En Nederland heeft nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad.
Een gelijkere man-vrouw-verdeling in de politiek betekent uiteraard een betere vertegenwoordiging van de bevolking. In een rapport van de Verenigde Naties staat dat vrouwen in de politiek een positief effect hebben op betrekkingen met buurlanden, op de defensiepolitiek, klimaatproblematiek, wetenschap en landbouw. Ook interessant: volgens adviesorganisatie McKinsey kan meer gendergelijkheid de Nederlandse economie zelfs 114 miljard euro opleveren. Bekijk de video om daar meer over te leren.
In Rwanda is ruim 60 procent van alle parlementariërs vrouw. Na de gruwelijke burgeroorlog en genocide in de jaren negentig speelden vrouwen noodgedwongen een belangrijke rol bij de wederopbouw. Maar vrouwen werden ook gestimuleerd om hogere posities te bekleden en een quotum moest ervoor zorgen dat meer vrouwen de politiek in gingen. Met succes: In no time ging het percentage vrouwen in de politiek fors omhoog.