Over deze maker
Eric San Giorgi (Nijmegen, 1989) studeerde Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar was altijd on-the-side creatief bezig met freelance design- en videowerk. Na zijn tijd in de VS is hij fulltime aan de slag gegaan met video producties. Hij heeft tevens een eigen kledinglijn genaamd Superdik.
Van deze maker
"De veestapel halveren? Echt niet!"
Boeren zijn woedend over de maatregelen die worden genomen om stikstofuitstoot te voorkomen, maar andere burgers maken zich weer vreselijke zorgen over de natuur. Voor deze meetup vroegen we boswachter Arjan en boerin Ingrid met elkaar in gesprek te gaan om te zien of we voorbij de woede en tot een gesprek konden komen.
“Hoe vaker ik buitengesloten word, hoe afhankelijker ik me voel”
Voor mensen met een rolstoel zijn veel plekken in Nederland moeilijk toegankelijk. 75 procent van de restaurants in Nederland heeft zelfs geen toilet voor mensen met een beperking. In deze Meet-up spreken we Kees-Jan en Ed, die ieder op hun eigen manier strijden voor bewustwording en meer toegankelijkheid.
Kompass vindt dat lobbyen voor iedereen belangrijk is (en voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn)
Lobbyen is vaak verdacht: partijen met geld en macht oefenen ondemocratische invloed uit op de politiek. Rene Rouwette wil dat met stichting Kompass veranderen: zij leveren pro deo lobbyisten voor maatschappelijke doelen. Nu Kompass samenwerkt met de beroepsvereniging voor lobbyisten spraken we Rene over het vak.
We zijn er nog niet met seksuele voorlichting (maar we komen van ver)
Liedjesmaker Jasper Smit spaart al jarenlang seksuele voorlichtingsboekjes voor jongeren. Daar zitten fascinerende voorbeelden tussen (penisringen met stekels om erecties en masturbatie te voorkomen?), maar zijn verzameling laat ook zien hoe ver we zijn gekomen op het gebied van seksuele voorlichting.
Concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan
Als je soms zo groen van schuld en spijt ziet als de schimmel op het hele brood dat je weggooit ben je niet de enige: acht op de tien jongeren zegt bezig te zijn met het voorkomen van voedselverspilling. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. We bekijken het onderzoek en geven concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan.
De Angstfabriek helpt je weerbaar te worden tegen de angst die politiek en media verspreiden
Angst is een slechte raadgever, maar een goede manier om ons dingen te verkopen. Daar lijken veel politici, media, bedrijven, lobbyisten en activisten in ieder geval naar te handelen. Biedt de Angstfabriek uitkomst?
We moeten af van het idee dat een psychose alleen maar eng en verdrietig is
Psychoses vinden veel mensen eng. Jammer, vindt Linde van Schuppen. Zij onderzoekt de verhalen achter en taal van psychoses en vindt het zonde dat we niet meer prijs stellen op de creativiteit en poëzie die eraan verbonden zijn.
Voormalige 'stropdasdakloze' Marco heeft nu een huis, maar de schuldsanering is loodzwaar
Als je door schulden een poosje op straat hebt geleefd en dan weer een huis krijgt, zijn niet perse al je sores opgelost. Dat ondervond Marco, die vindt dat de schuldsanering eerder als een straf dan als een hulpmaatregel voelt.
Anouk ging naar een abortuskliniek. Een bekende app wist daarvan en verkocht die informatie
Grote appmakers, zoals ParkMobile en Telegraaf Media Groep, houden gedetailleerd het gaan en staan bij van mogelijk honderdduizenden gebruikers. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek instelt. “Dit moet stoppen.”
De Tsjernobylramp gaf Ilja (29) een aangeboren botziekte
Voor de meesten van ons is een kernramp een vage dreiging, iets wat we op tv zien. De in Den Haag wonende Ilja wordt er een leven lang door beïnvloed: zijn moeder woonde in de buurt Pripjat, de stad waar de Tsjernobylcentrale stond. Ilja werd geboren met een botziekte.
‘Als je werkt met mensen die doodgaan, heb je geen tijd meer voor gelul’
Voor de voorstelling ‘Wat we normaal niet horen’ bezocht theatermaker Laura van Dolron een TBS-kliniek, een hospice, een AA-meeting, een opvang voor vluchtelingen. Ze vindt dat we in het dagelijks leven te veel prietpraat uitwisselen en te weinig echte gesprekken voeren.
Tip: het YouTubekanaal dat het verdriet en de absurditeit van de Apple-consument toont
Apple-producten zijn mooi en glimmend als je ze uit de doos haalt, maar als je ze moet laten repareren komen vaak de tranen. Gelukkig bestaat het YouTube-kanaal van Apple-reparateur Louis Rossmann: voor de lach en de troost en de herkenning.
Waarom bewaren we de dikste tranen voor de dood van onze dieren?
In uitvaartmuseum Tot Zover opende onlangs de tentoonstelling De laatste aai - eerbetoon aan dode dieren. De expositie is een aanrader als je meer wil weten over hoe de mens omgaat met dode dieren of als je even een stevig potje wil janken.
Tip: deze video toont hoe apps jouw menstruatie-data doorlekken naar adverteerders
Menstruatie-apps spelen gegevens over je hormoonspiegel, cyclus en stemming door aan adverteerders, zodat ze gepersonaliseerde advertenties kunnen aanbieden. Adverteerders verdienen geld aan gegevens over je ongesteldheid.