Concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan
- Artikel
- 30 aug 2019
- 4 minuten leestijd
Als je soms zo groen van schuld en spijt ziet als de schimmel op het hele brood dat je weggooit ben je niet de enige: acht op de tien jongeren zegt bezig te zijn met het voorkomen van voedselverspilling. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. We bekijken het onderzoek en geven concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Uit het 3Vraagt-onderzoek (onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel) blijkt dat jonge mensen (16-34 jaar) al best veel doen tegen voedselverspilling. 73 procent van hen geeft bijvoorbeeld aan kliekjes te eten: in plaats van eten dat over is weg te gooien, bewaren ze het in de koelkast om later op te warmen (of koud naar binnen te harken). Ook de kortingsstickers worden goed in de gaten gehouden, en als de houdbaarheidsdatum op een verpakking overschreden is checkt 84 procent of het eten nog niet bedorven is voor het wordt weggegooid, dan wel opgegeten.
Hoe het komt dat mensen zo op voedselverspilling letten wordt deels door de open antwoorden in het onderzoek duidelijk. "Vooral toen ik nog in een studentenhuis woonde zag ik hoeveel eten 13 mensen konden weggooien. Nu kijk ik voor ik boodschappen doen wat ik nog heb en probeer daar een gerecht om heen te bouwen. Als ik eten over heb dan bewaar ik het om het later op te eten", zegt een deelnemer. Een ander vertelt: "Ik doe mijn best om in de gaten te houden wat ik aan eten heb en wanneer het op moet zodat we niks hoeven weg te gooien. Ik vind het doodzonde als alle energie en belasting voor het klimaat dat het heeft gekost om het eten te produceren zo de prullenbak in gaat.”
Praktische tips
Voor praktische tips om zelf voedselverspilling te voorkomen hoef je op het internet niet heel ver te zoeken. Op de blog van het bedrijf Instock bijvoorbeeld is een lijst met tien tips te vinden om verspilling terug te dringen. Freke, mede-oprichter van Instock (dat onder meer in samenwerking met Albert Heijn voedsel dat over de datum dreigt te gaan verkoopt in onder meer hun eigen restaurants), geeft onder meer de volgende adviezen:
Controleer wat je in huis hebt voor je boodschappen gaat doen. Als je weet dat je nog genoeg aardappelen hebt, hoef je geen aardappelen te kopen.
Maak een boodschappenlijstje. Met een lijstje in de hand kan je veel beter weerstand bieden tegen ijsjes en koekjes die in de aanbieding zijn en koop je in ieder geval niet te veel.
Meten is weten. Als je rijst of pasta afmeet voor je kookt weet je zeker dat je niet te veel kookt en achteraf ook niets hoeft weg te gooien (per jaar gooit de gemiddelde Nederlander nu nog 41 kilo aan etensresten weg).
De overige tips, variërend van FIFO (first in first out) thuis toepassen tot aan je restjes aan de kinderboerderij doneren vind je hier.
Existentiële tip
Naast het praktische aspect is er voor sommige mensen een existentiële kant aan het verlangen om voedselverspilling tegen te gaan: de schuld en spijt waar we het in de introductie van dit artikel over hadden. Maar die schuld en spijt zijn volgens sommige denkers contraproductief. De kritische schrijver Roxane van Iperen beklaagde zich deze week nog op Twitter over het ‘shamen’ van consumentengedrag, omdat het volgens haar negatief de aandacht vestigt op individuen, in plaats van de partijen die het echte, nodige verschil kunnen maken: het bedrijfsleven en de overheid. Haar redenering: door jarenlange marktwerking en individualisering is schaamte - ook zelfopgelegde! - een middel geworden om verantwoordelijkheid in de schoenen van het individu te schuiven. Alles wordt zodoende eigen verantwoordelijkheid: ben je niet fit genoeg, niet succesvol genoeg, lukt het je niet om voedselverspilling tegen te gaan? Eigen schuld. “Stop met elkaar affakkelen om het verkeerde ijsje of reisje, zie het systeem erachter met de enorme belangen, en trek gezamenlijk ten strijde”, schrijft Van Iperen. Dus ja, dat kan je ook nog doen als je het vervelend vindt dat je eten moet weggooien. Stop met jezelf voor je kop slaan en zet die energie om in iets constructievers.