Over deze maker
Jan van Tienen (1985) is geboren in Bergen op Zoom en opgegroeid in Zeeland. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis (o.a.) en is toen maar gaan schrijven. Dat heeft hij onder meer gedaan voor BN/De Stem, de krant die zowel Zeeland als West-Brabant bedient van regionaal nieuws, maar ook voor De Speld, VICE, VPRO, De Correspondent en Vrij Nederland. Hij zou geen varkens meer moeten eten, maar varken zit ook in bepaald snoep wat heel lekker is, dus ja.
Van deze maker
Wanneer rekenen we eens af met de mensen die anderen een burn-out bezorgden?
Waar zijn de schandlijsten met hoeveel burn-outs er onder een baas zijn voorgevallen? Wáár is de lijst met vereisten waaraan een góede baas moet voldoen om te voorkomen dat werknemers uitvallen? Wáár?! Schrijver Jan ging op zoek naar de antwoorden op deze tergende vragen.
Hij is dé nieuwe dichter van Nederland (maar haat poëzie)
Lemuël de Graav (21) won met de korte film over zijn gedicht ‘Ik haat poëzie’ onlangs 10.000 euro, een bedrag dat is bedoeld om zijn literaire stem verder te ontwikkelen. We hoorden dat gedicht en waren zo enthousiast dat we hem snel aan zijn mouw trokken.
Onze zeven tips voor de virtuele editie van Dutch Design Week
Hoewel we door Eindhoven rondbanjeren met een keycord en een linnen tasje vol promomateriaal en overal leuke mensen tegenkomen en bere-interessant werk zien danig zullen missen, gaan we toch achter de computer eens rondneuzen om te zien wat voor moois we kunnen meekrijgen.
Vijf inzichten over hoe comedy deze zieke wereld kan oplappen
Een gangbaar idee over comedy en satire is dat het inherent nogal conservatieve genres zijn die met name de status quo verdedigen. Toch zijn er in Amerika steeds meer verbanden tussen comedy en de brede beweging richting meer sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.
Waarom je in een economische crisis eerder irritante reclames voor cursussen dropshipping voorbij ziet komen
Is het toeval dat we tijdens een corona- en economische crisis meer last hebben van mensen die ons beloven dat we rijk zullen worden zolang we hun cursus maar kopen? Nee, zegt wetenschapper en ethicus dr. Claudia Gross.
Drie redenen om wespen nu met rust te laten
Wespen lijken rond deze tijd van het jaar extra aanwezig te zijn: ga naar een terras of hou een picknick en ze komen bij je drankje of in je aura rondvliegen. Hinderlijk, zeker als je bang bent voor wespen. Maar er zijn een aantal goede redenen om er niet op los te meppen!
Laten we minder humor bedrijven en vaker grappig proberen te zijn
In Nederland vinden we ‘humor’ zo belangrijk dat het bijkans heilig wordt verklaard. Maar kunnen we niet een wat nederigere vorm van grappenmaken op een voetstuk zetten, een waarin het falen, de kwetsbaarheid, het menselijke gebrek gevierd worden?
Hoe kijk je met de blik van een kunstenaar tegen het gesprek aan?
Kunstenaar en theatermaker Lotte van den Berg onderzoekt al vijf jaar lang hoe mensen met elkaar praten – voor Lotte is het gesprek zelf onderdeel van het kunstwerk. Kunnen we onze gesprekken beter maken door er met de blik van de kunstenaar naar te kijken?
“Ik ben van overtuigd socialist naar overtuigd anarchist gegaan”
De podcast ‘Het Redelijke Midden’ probeert het ultra-linkse geluid in Nederland hot te maken, geïnspireerd door Amerikaanse sociale media en podcasts. We spreken mede-oprichter Pim van den Berg over media en het overdragen van een spannend gevoel over links zijn.
Publiekelijk je verontwaardiging delen kan heel sexy zijn
Wanneer je je ongenoegen en public deelt (‘Max Verstappen moet wel/niet knielen!’), communiceer je een boel. Dat je geeft om rechtvaardigheid bijvoorbeeld, of dat je goed burgerschap belangrijk vindt. Maar volgens onderzoekers geef je ook aan een aantrekkelijke partner te zijn.
Steffie maakte een parfum van de geur van haar overleden geliefde
Vorig jaar kwam de geliefde van kunstenaar en geurontwerper Steffie Baaijens (29) plots om het leven. In haar rouwproces maakte ze een reeks parfums met geuren die met hem te maken hebben: de geur van hun dates, de geur van het T-shirt dat hij haar stuurde, de geur van vuurwerk.
“Ik leerde dat op wat voor een type je valt maakbaar is”
Drie lessen die filmmaker Willem Timmers leerde van het maken van de documentaire ‘Pete en de Bananen’, over daten als Oost-Aziatische Nederlander. "Stel dat we voornamelijk porno keken met niet-witte mensen – was onze voorkeur voor een partner dan niet anders geweest?"
Je bent niet de enige die weerstand voelt bij die nieuwe Facebook-emoji
Facebook introduceerde de ‘Medeleven’-emoji. Maar in plaats van dat het schrijver Jans problemen oploste, werden die er juist erger door. Want: nog steeds blijkt het niet het gevoel te coveren dat Jan wil uitdrukken. Hij sprak onder meer met emojideskundige Lilian Stolk.
#FollowFriday: de vijf verlichtende volgtips van Bert Slagter (expert complexiteit)
We hebben het vaak over fake news en onbetrouwbare bronnen, maar wat lezen en volgen de denkers van deze tijd om aan hun meeste waardevolle informatie te komen? Vandaag: expert complexiteit en onzekerheid Bert Slagter over zijn lichtpuntjes in het duisternis.
Corona-bingetip: Koreaans zombiesprookje Kingdom (Netflix)
In de Koreaanse serie Kingdom treft de uitbraak van een ziekte die mensen in zombies verandert de armsten als eerste en hardste, en dat is vooral te wijten aan het laakbare optreden en de hebzucht van de heersende klasse. Griezelig geknipt voor deze tijden, dus.
Deze moderne flagellant denkt dat het goed is als je jezelf afranselt en je leven overdenkt
Veel parallellen met de Middeleeuwen zijn de afgelopen coronaweken aan bod gekomen: quarantaine, zondebokken, angst, grote sterftecijfers. Maar schrijver Jan had niet gedacht een herhaling van flagellantisme aan te treffen, oftewel: jezelf afranselen.
Deze Nederlandse student maakt corona-propagandaposters voor de goede zaak
Op Reddit verscheen de afgelopen week de ene na de andere bewerkte propagandaposter die het Nederlandsche Volk onder andere oproept “Nee!” te zeggen tegen mensen die wc-papier hamsteren en die onze dappere vulploegmedewerkers een hart onder de riem steken.
Wees ook soms bang: hoe je moedig kunt zijn in tijden van corona
Deze tijd wordt er veel gesproken over moed, zeker als het gaat over mensen die 'vitale beroepen' uitoefenen. Maar wat betekent het precies om moedig te zijn in tijden van corona? Ter inspiratie las ik epidemie-klassiekers: De pest van Albert Camus en Nemesis van Philip Roth.
Zo reageer je het best op iemand die een negatieve emotie deelt
Een heersende medialogica is dat als je je slecht over iets voelt, je erover moet praten, je je gevoel moet delen. Maar waar we het minder over hebben, is hoe je op zulke berichten moet reageren. Wat is de beste manier om mensen die aangeven zich slecht te voelen te steunen?
Deze als Prins Carnaval verklede vrouw legt bloot dat het feest helemaal niet voor iedereen is
Suzy Deurinck (32) en Rudie Verbunt (33) vieren al decennialang met groot plezier Carnaval in Bergen op Zoom. Tot het ze ging opvallen dat de stichting die het feest organiseert uit enkel mannen bestaat. Nooit vrouwen. Waarom?
“Kijk je in het gezicht van mensen die rouwen om huisdieren, dan kijk je recht in hun ziel”
Jos Nooijen begraaft al vijf jaar lang dieren op zijn dierennatuurbegraafplaats ‘De Aarde’, in het Limburgse dorp Grashoek. Wat voor mensen begraven hun dieren op een natuurbegraafplaats? Wat heeft Jos over de rouw voor dieren geleerd? Met die vragen bezocht ik ‘De Aarde’.
Door een Amerikaans-Koreaans zelfhulpboek pak ik het deze Kerst anders aan
Kerstdiners met familie of vrienden: iedereen komt liefdevol samen, maar vaak zat zijn er onderhuidse spanningen die niet besproken zijn, waardoor je met een verkrampte glimlach aan tafel zit. Een recent Amerikaans-Koreaans zelfhulpboek biedt mogelijk uitkomst.
Op deze plek op het internet ontwikkelden kids hun eigen gebarentaal
O internet: soms lijk je enkel te bestaan uit mensen die ruzie of slechte grappen maken, maar soms ben je een bron van hoop. In dit geval in de vorm van een virtual reality-gemeenschap van kids die uit noodzaak hun eigen gebarentaal ontwikkelden.
Hoe een anonieme tiener 52.000 vakkenvullers aan het lachen krijgt
Nederlandse meme-accounts op Instagram zijn gierend populair. In tegenstelling tot reguliere influencers wiens gezichten tot vervelens toe voorbijkomen, zie je bij meme-accounts niet wie er achter zitten. Daarom werden we nieuwsgierig. Vandaag: Merijn (17) die op het vwo zit, bij de Albert Heijn werkt en de account ‘Vakkenvulmemes’ (52.000 volgers) runt.
‘Is Holland voor de Hollanders of niet?’
Fascisten, dat zijn bijna altijd de anderen, en niet jijzelf. Maar voor de Tweede Wereldoorlog waren er ook in Nederland genoeg partijen die zich trots fascistisch noemden. Luuk Bouwman maakte er een film over, waarin de overeenkomsten met het heden opvallen.
Maarten Dallinga besteedde 700 uur aan het maken van een podcast over zelfdoding
Maarten Dallinga besteedde 700 uur aan het maken van Verstrikt, een podcast over zelfdoding en het voorkomen daarvan. Maarten legde er veel van zichzelf in: in 2012 was hij zelf suïcidaal. Zijn boodschap: blijf praten. Maar hoe doe je dat als het onderwerp zo zwaar is?
Robin Alysha Clemens ging naar Mexico om gelovigen te fotograferen en zingeving te zoeken
Fotograaf Robin Alysha Clemens (27) wil weten hoe de gelovende mens in elkaar zit, omdat ze zelf zoekt naar zingeving. Ze ging naar Mexico om meer dan zestig mensen te spreken en fotograferen. Zo zag ze spirituele genezers, katholieken, boeddhisten, heksen en anderen.
Drie redenen waarom je De bananengeneratie moet lezen
Wat weet je nou eigenlijk echt over Chinese Nederlanders? Die vraag kwam op na lezing van het net verschenen boek De bananengeneratie van journalist Pete Wu (34), een boek vol ervaringen en verhalen van Pete en de andere Chinese Nederlanders die hij voor het boek sprak.
Kompass vindt dat lobbyen voor iedereen belangrijk is (en voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn)
Lobbyen is vaak verdacht: partijen met geld en macht oefenen ondemocratische invloed uit op de politiek. Rene Rouwette wil dat met stichting Kompass veranderen: zij leveren pro deo lobbyisten voor maatschappelijke doelen. Nu Kompass samenwerkt met de beroepsvereniging voor lobbyisten spraken we Rene over het vak.
Vijf redenen waarom deze game met een ondeugende gans je gelukkiger maakt
Het Australische spel Untitled Goose Game is een onverwachts grote hit. Je bestuurt een gans die in een idyllisch Engels dorp de dorpelingen lastigvalt. We speelden het en zetten vijf redenen achter elkaar waarom je daar gelukkig van wordt.
Hoe gamebedrijf Blizzard e-sporters wegbonjourt na steun aan protesten in Hong Kong
Je steun uitspreken voor de protesten in Hongkong levert soms lelijke gevolgen op - zelfs als het in de context van een computerspelletje is. Dat leerde de uit Hongkong afkomstige professionele e-sporter Chung “Blitzchung” Ng Wai afgelopen weekend.
Er is weinig aandacht voor het mensonterend volle vluchtelingenkamp op Lesbos
Op Lesbos komen dagelijks vluchtelingen aan, die er soms tot 2023 moeten wachten voor ze überhaupt een gesprek over een asielaanvraag kunnen krijgen. Het kamp is erop gericht zo’n 3000 mensen op te vangen, maar huisvest nu 13000 vluchtelingen. We spraken Renée Spruit, een veldcoördinator van stichting Bootvluchteling over de situatie daar en over de wisselvalligheid van media-aandacht.
Défano Holwijn is een influencer die zijn platform gebruikt om mensen daadwerkelijk te helpen
Als je hem op Instagram volgt heb je het niet kunnen missen: september was voor Défano Holwijn en een boel van zijn 243.000 volgers $TACT€MBER (stacktember). De regels: een maand lang zo min mogelijk geld uitgeven aan onnodige dingen (naast je vaste lasten had je maximaal vijftig euro uit te geven aan luxe-uitgaven, zoals drank, sigaretten en fastfood), waardoor je de beste versie van jezelf kon worden. Wat betekent dat?
De Amazone brandt. Wat levert het social media-activisme bij het nieuws op?
De Amazone brandt en onze tijdlijnen stromen vol met berichten van mensen die IETS willen doen. Wat is dat IETS uiteindelijk geworden? En wat levert dat op? Dat vroegen we twee verse social media-activisten en enkele van de grootste natuur-NGO's in Nederland.
Thomas van Linge (23) maakt kaarten voor een betere wereld
De 23-jarige Thomas van Linge maakt kaarten waarop hij conflicten van over de hele wereld nauwgezet bijhoudt. Die kaarten deelt hij met zijn meer dan 50.000 Twittervolgers, samen met nieuws, video’s en foto’s van conflicten en opstanden. Zijn doel: de wereld een betere plek maken. Hoe werkt dat precies en hoe activistisch is hij? Hoe kijkt hij aan tegen vooruitgang? Dat vroegen we hem.
Mensen met tatoeages zijn kennelijk impulsiever dan mensen zonder inkt
Uit psychologisch-economisch onderzoek onder 1100 Noord-Amerikanen is gebleken dat mensen met tatoeages op zichtbare plekken waarschijnlijk impulsiever en minder op lange termijn-denken gericht zijn dan mensen zonder tatoeages. Tatoeage-artiest Francine herkent dit gedrag wel.
Was deze voetbalfan een grappenmaker of viel hij echt door de mand?
Wat zie je precies in een sociale interactie? Voor de camera zet een jongen een Amsterdams accent op, waar de interviewer vervolgens doorheen prikt. Boodschap bij de video: deze jongen wil erbij horen. Boodschap volgens anderen: hij maakte een grap die niet goed viel. Waarom zien mensen het zo verschillend?
We zijn er nog niet met seksuele voorlichting (maar we komen van ver)
Liedjesmaker Jasper Smit spaart al jarenlang seksuele voorlichtingsboekjes voor jongeren. Daar zitten fascinerende voorbeelden tussen (penisringen met stekels om erecties en masturbatie te voorkomen?), maar zijn verzameling laat ook zien hoe ver we zijn gekomen op het gebied van seksuele voorlichting.
Concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan
Als je soms zo groen van schuld en spijt ziet als de schimmel op het hele brood dat je weggooit ben je niet de enige: acht op de tien jongeren zegt bezig te zijn met het voorkomen van voedselverspilling. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. We bekijken het onderzoek en geven concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan.
We moeten af van het idee dat een psychose alleen maar eng en verdrietig is
Psychoses vinden veel mensen eng. Jammer, vindt Linde van Schuppen. Zij onderzoekt de verhalen achter en taal van psychoses en vindt het zonde dat we niet meer prijs stellen op de creativiteit en poëzie die eraan verbonden zijn.
Voormalige 'stropdasdakloze' Marco heeft nu een huis, maar de schuldsanering is loodzwaar
Als je door schulden een poosje op straat hebt geleefd en dan weer een huis krijgt, zijn niet perse al je sores opgelost. Dat ondervond Marco, die vindt dat de schuldsanering eerder als een straf dan als een hulpmaatregel voelt.
De Tsjernobylramp gaf Ilja (29) een aangeboren botziekte
Voor de meesten van ons is een kernramp een vage dreiging, iets wat we op tv zien. De in Den Haag wonende Ilja wordt er een leven lang door beïnvloed: zijn moeder woonde in de buurt Pripjat, de stad waar de Tsjernobylcentrale stond. Ilja werd geboren met een botziekte.
‘Als je werkt met mensen die doodgaan, heb je geen tijd meer voor gelul’
Voor de voorstelling ‘Wat we normaal niet horen’ bezocht theatermaker Laura van Dolron een TBS-kliniek, een hospice, een AA-meeting, een opvang voor vluchtelingen. Ze vindt dat we in het dagelijks leven te veel prietpraat uitwisselen en te weinig echte gesprekken voeren.
Tip: het YouTubekanaal dat het verdriet en de absurditeit van de Apple-consument toont
Apple-producten zijn mooi en glimmend als je ze uit de doos haalt, maar als je ze moet laten repareren komen vaak de tranen. Gelukkig bestaat het YouTube-kanaal van Apple-reparateur Louis Rossmann: voor de lach en de troost en de herkenning.
Waarom bewaren we de dikste tranen voor de dood van onze dieren?
In uitvaartmuseum Tot Zover opende onlangs de tentoonstelling De laatste aai - eerbetoon aan dode dieren. De expositie is een aanrader als je meer wil weten over hoe de mens omgaat met dode dieren of als je even een stevig potje wil janken.
Tip: deze video toont hoe apps jouw menstruatie-data doorlekken naar adverteerders
Menstruatie-apps spelen gegevens over je hormoonspiegel, cyclus en stemming door aan adverteerders, zodat ze gepersonaliseerde advertenties kunnen aanbieden. Adverteerders verdienen geld aan gegevens over je ongesteldheid.
Duizenden vluchtelingenkinderen zijn ‘kwijt’. Hoe kan dat?
Vluchtelingenkinderen zijn kwetsbaar. Toch weten we van duizenden van ze niet waar ze na aankomst in Europa terecht zijn gekomen. De ophef daarover is klein – een flink contrast met wat er gebeurt als een kind met Nederlandse ouders vermist raakt. Hoe komt dat?
De Regenboog hoopt dat Amsterdamse vastgoedbezitters meehelpen dakloosheid tegen te gaan
Wekelijks komen er in Amsterdam 24 economische daklozen bij: mensen die op straat komen door bijvoorbeeld een echtscheiding en mede daardoor hun huis kwijtraken. De Regenboog vroeg 30 grote vastgoedbezitters mee te werken aan de oplossing. Tot nu toe reageerde een van hen.
Wat je leert als je vijftien jaar kunst met daklozen en gebruikers maakt
Kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit maken al vijftien jaar kunst met gebruikers, daklozen en studenten van de kunstacademie. Ze strijden al die tijd tegen stigma’s die rusten op verslaving en dakloosheid - wat maakten ze mee, en wat kunnen we van ze leren?
Een gesprek met twee Poolse Nederlanders die ophef veroorzaken in Polen
We spraken Mr. Polska en Dore van Duivenbode: twee jonge makers met Poolse roots, die op dit moment reuring veroorzaken in Polen. Hij omdat hij daar een viral-hit heeft op YouTube, zij omdat ze een kritische docureeks maakte over Polen nu. Wat betekenen Pools-zijn en Polen voor hen? En wat zeggen de reacties die ze krijgen over het land?
De teek gaat voor deze kunstenaar over meer dan alleen de ziekte van Lyme
In deze week van de teek staat ‘awareness’ over de gevaren van tekenbeten centraal. Een goede boodschap - laat je altijd checken op infecties na een beet! - maar voor kunstenaar Josefin Arnell staat de teek voor nog veel meer: klimaatverandering en onze zelfdestructieve rol erin, alcoholisme, verslaving en de manier waarop we met de natuur omgaan.