• Sites

Jan van Tienen

Over deze maker

Jan van Tienen (1985) is geboren in Bergen op Zoom en opgegroeid in Zeeland. Hij studeerde journalistiek en geschiedenis (o.a.) en is toen maar gaan schrijven. Dat heeft hij onder meer gedaan voor BN/De Stem, de krant die zowel Zeeland als West-Brabant bedient van regionaal nieuws, maar ook voor De Speld, VICE, VPRO, De Correspondent en Vrij Nederland. Hij zou geen varkens meer moeten eten, maar varken zit ook in bepaald snoep wat heel lekker is, dus ja.

Van deze maker

Hoe een groot verlies leidt tot besef van klein verlies

Met de dood van een vriend van vroeger kreeg Brandpunt+-columnist Jan inzicht in nog veel meer dingen die we door corona zijn verloren: de kleine dingen.

Wanneer rekenen we eens af met de mensen die anderen een burn-out bezorgden?

Waar zijn de schandlijsten met hoeveel burn-outs er onder een baas zijn voorgevallen? Wáár is de lijst met vereisten waaraan een góede baas moet voldoen om te voorkomen dat werknemers uitvallen? Wáár?! Schrijver Jan ging op zoek naar de antwoorden op deze tergende vragen.

5 rake redenen waarom je dit boek over jagen niet gaat vergeten

Fotograaf en schrijver Isabella Rozendaal (37) is meer dan tien jaar lang bezig geweest om haar fascinatie voor de jacht vorm te geven.

We moeten stoppen met slachtoffers van huiselijk geweld de schuld te geven

“Mensen hebben soms het idee dat het geweld hun eigen schuld is, of ze weten niet waar ze terecht kunnen voor hulp.” Wij geven samen met onderzoeker Nicole van Gelder tips voor mensen die willen helpen.

Een paar gedachten over schelden met kanker

Een woord van waarschuwing: in dit artikel worden ter illustratie scheldwoorden gebruikt die zowel racistisch zijn als die met ziektes te maken hebben.

De échte reden waarom The Queen’s Gambit zo bevredigend is om naar te kijken

Steeds als je tijdens het kijken kwaadaardigheid vermoedt, blijken Beth Harmon en de andere personages voor de aardigste optie te kiezen om elkaar te behandelen. Wat zegt dat over de Netflix-serie?

Hij is dé nieuwe dichter van Nederland (maar haat poëzie)

Lemuël de Graav (21) won met de korte film over zijn gedicht ‘Ik haat poëzie’ onlangs 10.000 euro, een bedrag dat is bedoeld om zijn literaire stem verder te ontwikkelen. We hoorden dat gedicht en waren zo enthousiast dat we hem snel aan zijn mouw trokken.

Hoe TikTokkers via een trance naar Zweinstein trippen om Draco te beminnen

Fans van Harry Potter proberen door middel van ‘shifting’ daadwerkelijk hun geest naar Hogwarts (of in goed Nederlands Zweinstein) te verplaatsen en zo 2020 te ontsnappen.

Het 50 jaar oude essay van deze feminist blijkt nog verdomd relevant vandaag

Waarom je je niet moet afvragen waar alle grootse vrouwelijke kunstenaars zijn (want je weet het antwoord al). We lezen Linda Nochlins essay ter ere van haar sterfdag.

Onze zeven tips voor de virtuele editie van Dutch Design Week

Hoewel we door Eindhoven rondbanjeren met een keycord en een linnen tasje vol promomateriaal en overal leuke mensen tegenkomen en bere-interessant werk zien danig zullen missen, gaan we toch achter de computer eens rondneuzen om te zien wat voor moois we kunnen meekrijgen.

Hoe drugsproductie haar littekens achterlaat in Brabant

Stan Heerkens (26) komt uit Tilburg en studeerde net af aan de KABK in Den Haag met het project Made in Brabant. Het is een stemmige, prachtige serie foto’s geworden over de invloed van drugsproductie op de Zeeuwse en Brabantse landschappen.

De kappersstoel van Tom is een plek vol warmte en goede vibes

Tom knipt (ex-)daklozen: “Ik kom in twee knipsessies meer van iemand te weten dan een maatschappelijk werker in zes dagen.”

Het lezen van dit artikel gaat je hele kijk op clickbait veranderen

Je! Hele! Kijk!

Vijf inzichten over hoe comedy deze zieke wereld kan oplappen

Een gangbaar idee over comedy en satire is dat het inherent nogal conservatieve genres zijn die met name de status quo verdedigen. Toch zijn er in Amerika steeds meer verbanden tussen comedy en de brede beweging richting meer sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

Waarom je in een economische crisis eerder irritante reclames voor cursussen dropshipping voorbij ziet komen

Is het toeval dat we tijdens een corona- en economische crisis meer last hebben van mensen die ons beloven dat we rijk zullen worden zolang we hun cursus maar kopen? Nee, zegt wetenschapper en ethicus dr. Claudia Gross.

Goed nieuws: poep helpt tegen je alcoholverslaving

Nieuws van het poepfront: onderzoekers concluderen na een eerste test met medische proefpersonen dat het transplanteren van poep mogelijkerwijs helpt tegen zware alcoholverslavingen.

Drie redenen om wespen nu met rust te laten

Wespen lijken rond deze tijd van het jaar extra aanwezig te zijn: ga naar een terras of hou een picknick en ze komen bij je drankje of in je aura rondvliegen. Hinderlijk, zeker als je bang bent voor wespen. Maar er zijn een aantal goede redenen om er niet op los te meppen!

Laten we minder humor bedrijven en vaker grappig proberen te zijn

In Nederland vinden we ‘humor’ zo belangrijk dat het bijkans heilig wordt verklaard. Maar kunnen we niet een wat nederigere vorm van grappenmaken op een voetstuk zetten, een waarin het falen, de kwetsbaarheid, het menselijke gebrek gevierd worden?

Kijktip: wees wel en niet als de skater in deze video

De tragikomische skatevideo met Sammy Baca is een van de meest inspirerende boodschappen die redacteur Jan de laatste tijd zag.

Hoe kijk je met de blik van een kunstenaar tegen het gesprek aan?

Kunstenaar en theatermaker Lotte van den Berg onderzoekt al vijf jaar lang hoe mensen met elkaar praten – voor Lotte is het gesprek zelf onderdeel van het kunstwerk. Kunnen we onze gesprekken beter maken door er met de blik van de kunstenaar naar te kijken?

Ongeveer drie tips om je elektronica langer mee te laten gaan

In tijden van onder andere door pandemie veroorzaakte economische tegenspoed is het wel zo fijn als en belangrijk dat je elektronica wat langer meegaat. Bij The New York Times lazen we nuttige tips, die we hier graag aan je doorgeven.

De wespenvriend wil dat je wat liever bent voor wespen

Wespen zijn nuttiger en interessanter dan veel mensen denken. We zouden ze eigenlijk moeten behandelen zoals we de lieve bijtjes behandelen, vindt Sjoert Fleurke, alias De wespenvriend.

“Ik ben van overtuigd socialist naar overtuigd anarchist gegaan”

De podcast ‘Het Redelijke Midden’ probeert het ultra-linkse geluid in Nederland hot te maken, geïnspireerd door Amerikaanse sociale media en podcasts. We spreken mede-oprichter Pim van den Berg over media en het overdragen van een spannend gevoel over links zijn.

Wat een Amerikaanse HIV-onderzoeker ons kan leren over omgaan met mondkapjes

Kapje op of kapje af: hoe sta jij eigenlijk in de mondkapjesdiscussie?

Met deze beeldende trucs wordt het makkelijker dingen te onthouden

Geheugenkampioen Nelson Dellis geeft tips. En Nellis kan het weten, want die kent het getal pi tot 10.000 (!) getallen achter de komma uit zijn hoofd.

Dit is het slechtste cadeau dat je iemand kunt geven (volgens de wetenschap)

Hint: het is een bepaald boek en je kunt iemand er goed mee zieken.

Waarom je hard kunt sporten maar forever een gespierde spijker blijft

Newsflash: er gebeurt iets anders in je lichaam tijdens het sporten dan je in eerste instantie dacht.

Publiekelijk je verontwaardiging delen kan heel sexy zijn

Wanneer je je ongenoegen en public deelt (‘Max Verstappen moet wel/niet knielen!’), communiceer je een boel. Dat je geeft om rechtvaardigheid bijvoorbeeld, of dat je goed burgerschap belangrijk vindt. Maar volgens onderzoekers geef je ook aan een aantrekkelijke partner te zijn.

Steffie maakte een parfum van de geur van haar overleden geliefde

Vorig jaar kwam de geliefde van kunstenaar en geurontwerper Steffie Baaijens (29) plots om het leven. In haar rouwproces maakte ze een reeks parfums met geuren die met hem te maken hebben: de geur van hun dates, de geur van het T-shirt dat hij haar stuurde, de geur van vuurwerk.

De drie verlichtende volgtips van Thalia Verkade

We hebben het vaak over fake news en onbetrouwbare bronnen, maar wat lezen en volgen de denkers van deze tijd om aan hun meeste waardevolle informatie te komen? Vandaag: mobiliteits-journalist Thalia Verkade over haar lichtpuntjes in het duisternis.

“Ik leerde dat op wat voor een type je valt maakbaar is”

Drie lessen die filmmaker Willem Timmers leerde van het maken van de documentaire ‘Pete en de Bananen’, over daten als Oost-Aziatische Nederlander. "Stel dat we voornamelijk porno keken met niet-witte mensen – was onze voorkeur voor een partner dan niet anders geweest?"

Waarom we massaal risico’s nemen om tegen racisme te protesteren, volgens een expert

We riskeren besmetting op corona, repressie en kritiek, maar staan er toch. "Uiteindelijk gaan mensen de straat op omdat ze worden gevraagd door vrienden."

Je bent niet de enige die weerstand voelt bij die nieuwe Facebook-emoji

Facebook introduceerde de ‘Medeleven’-emoji. Maar in plaats van dat het schrijver Jans problemen oploste, werden die er juist erger door. Want: nog steeds blijkt het niet het gevoel te coveren dat Jan wil uitdrukken. Hij sprak onder meer met emojideskundige Lilian Stolk.

#FollowFriday: de vijf verlichtende volgtips van Bert Slagter (expert complexiteit)

We hebben het vaak over fake news en onbetrouwbare bronnen, maar wat lezen en volgen de denkers van deze tijd om aan hun meeste waardevolle informatie te komen? Vandaag: expert complexiteit en onzekerheid Bert Slagter over zijn lichtpuntjes in het duisternis.

Foto’s en dromen van Rotterdamse jongeren op straat in coronatijden

"Ik zeg: ik ben beroepsfotograaf, ben bezig met een serie portretten op straat. Ik laat ze op mijn telefoon de knallers zien die ik eerder heb gemaakt. Dan zijn ze negen van de tien keer overtuigd."

De lockdown is een uitstekende tijd om een begraafplaats te bezoeken, zegt Claudia Crobatia

“Soms kom je pareltjes tegen. Laatst vond ik een graf zonder sterfdatum, omdat diegene nog in leven is."

Jong en MS: hoe het voelt om eenzaam te zijn

Eenzaamheid ervaren als je jong bent en een beperking hebt betekent niet altijd per se dat je te weinig contact hebt met anderen. Het zit soms anders, dieper dan dat. Lucia (26) uit Leiden heeft MS en weet daar alles van.

Corona-bingetip: Koreaans zombiesprookje Kingdom (Netflix)

In de Koreaanse serie Kingdom treft de uitbraak van een ziekte die mensen in zombies verandert de armsten als eerste en hardste, en dat is vooral te wijten aan het laakbare optreden en de hebzucht van de heersende klasse. Griezelig geknipt voor deze tijden, dus.

Hoe je succesvol protesteert volgens deze professionele klimaatactivist

Mensen protesteren meer en vaker. Maar wanneer geldt een protest als een succes? “Wees niet bang om irritant te zijn.”

Deze moderne flagellant denkt dat het goed is als je jezelf afranselt en je leven overdenkt

Veel parallellen met de Middeleeuwen zijn de afgelopen coronaweken aan bod gekomen: quarantaine, zondebokken, angst, grote sterftecijfers. Maar schrijver Jan had niet gedacht een herhaling van flagellantisme aan te treffen, oftewel: jezelf afranselen.

Vijf inzichten van een relatietherapeut tijdens de coronacrisis

Het is bijvoorbeeld normaal om nu geiler dan gewoonlijk te zijn.

Deze Nederlandse student maakt corona-propagandaposters voor de goede zaak

Op Reddit verscheen de afgelopen week de ene na de andere bewerkte propagandaposter die het Nederlandsche Volk onder andere oproept “Nee!” te zeggen tegen mensen die wc-papier hamsteren en die onze dappere vulploegmedewerkers een hart onder de riem steken.

Wees ook soms bang: hoe je moedig kunt zijn in tijden van corona

Deze tijd wordt er veel gesproken over moed, zeker als het gaat over mensen die 'vitale beroepen' uitoefenen. Maar wat betekent het precies om moedig te zijn in tijden van corona? Ter inspiratie las ik epidemie-klassiekers: De pest van Albert Camus en Nemesis van Philip Roth.

Gratis dingen die je online kunt leren in tijden van thuisquarantaine

Leer beter koken van een chefkok of schrijf eindelijk eens een filmscenario onder begeleiding van iemand die daar kaas van heeft gegeten.

Zo reageer je het best op iemand die een negatieve emotie deelt

Een heersende medialogica is dat als je je slecht over iets voelt, je erover moet praten, je je gevoel moet delen. Maar waar we het minder over hebben, is hoe je op zulke berichten moet reageren. Wat is de beste manier om mensen die aangeven zich slecht te voelen te steunen?

Zo kan lezen je depressie verlichten

Alsof je überhaupt púf hebt om iets te lezen als je down bent. Maar laat bepaalde boeken en verhaallijnen nu net datgene zijn wat kan helpen, zegt deze letterkundige.

Deze als Prins Carnaval verklede vrouw legt bloot dat het feest helemaal niet voor iedereen is

Suzy Deurinck (32) en Rudie Verbunt (33) vieren al decennialang met groot plezier Carnaval in Bergen op Zoom. Tot het ze ging opvallen dat de stichting die het feest organiseert uit enkel mannen bestaat. Nooit vrouwen. Waarom?

Deze jonge Nederlandse artiesten vertellen over hoe hun muziek de wereld gaat veranderen

Van Janelle Monáe en M.I.A. tot Beyoncé en Childish Gambino: internationaal zijn popmuzikanten en activisme soms twee handen op een buik. Maar hoe zit dat in Nederland?

Drie redenen waarom je deze roman over een schrijver met darmklachten moet lezen

In 'Condities' wordt Vincent Pek door zijn uitgever onder druk gezet om zijn eigen leed tot product te maken en te vermarkten.

Deze sprekende varkensogen willen met je praten over vlees eten

"Mensen die deze varkensogen zien, denken bijna altijd dat ze op weg zijn naar de slacht."

“Kijk je in het gezicht van mensen die rouwen om huisdieren, dan kijk je recht in hun ziel”

Jos Nooijen begraaft al vijf jaar lang dieren op zijn dierennatuurbegraafplaats ‘De Aarde’, in het Limburgse dorp Grashoek. Wat voor mensen begraven hun dieren op een natuurbegraafplaats? Wat heeft Jos over de rouw voor dieren geleerd? Met die vragen bezocht ik ‘De Aarde’.

Door een Amerikaans-Koreaans zelfhulpboek pak ik het deze Kerst anders aan

Kerstdiners met familie of vrienden: iedereen komt liefdevol samen, maar vaak zat zijn er onderhuidse spanningen die niet besproken zijn, waardoor je met een verkrampte glimlach aan tafel zit. Een recent Amerikaans-Koreaans zelfhulpboek biedt mogelijk uitkomst.

Op deze plek op het internet ontwikkelden kids hun eigen gebarentaal

O internet: soms lijk je enkel te bestaan uit mensen die ruzie of slechte grappen maken, maar soms ben je een bron van hoop. In dit geval in de vorm van een virtual reality-gemeenschap van kids die uit noodzaak hun eigen gebarentaal ontwikkelden.

Hoe een anonieme tiener 52.000 vakkenvullers aan het lachen krijgt

Nederlandse meme-accounts op Instagram zijn gierend populair. In tegenstelling tot reguliere influencers wiens gezichten tot vervelens toe voorbijkomen, zie je bij meme-accounts niet wie er achter zitten. Daarom werden we nieuwsgierig. Vandaag: Merijn (17) die op het vwo zit, bij de Albert Heijn werkt en de account ‘Vakkenvulmemes’ (52.000 volgers) runt.

Studenten vertellen zorgwekkende verhalen over hun enorme studiestress

Studeren, de beste tijd van je leven? Niet volgens een boel van deze Nederlandse studenten die zich op Reddit uitspreken over de gierende studiedruk die ze ervaren.

‘Is Holland voor de Hollanders of niet?’

Fascisten, dat zijn bijna altijd de anderen, en niet jijzelf. Maar voor de Tweede Wereldoorlog waren er ook in Nederland genoeg partijen die zich trots fascistisch noemden. Luuk Bouwman maakte er een film over, waarin de overeenkomsten met het heden opvallen.

Maarten Dallinga besteedde 700 uur aan het maken van een podcast over zelfdoding

Maarten Dallinga besteedde 700 uur aan het maken van Verstrikt, een podcast over zelfdoding en het voorkomen daarvan. Maarten legde er veel van zichzelf in: in 2012 was hij zelf suïcidaal. Zijn boodschap: blijf praten. Maar hoe doe je dat als het onderwerp zo zwaar is?

Robin Alysha Clemens ging naar Mexico om gelovigen te fotograferen en zingeving te zoeken

Fotograaf Robin Alysha Clemens (27) wil weten hoe de gelovende mens in elkaar zit, omdat ze zelf zoekt naar zingeving. Ze ging naar Mexico om meer dan zestig mensen te spreken en fotograferen. Zo zag ze spirituele genezers, katholieken, boeddhisten, heksen en anderen.

Drie redenen waarom je De bananengeneratie moet lezen

Wat weet je nou eigenlijk echt over Chinese Nederlanders? Die vraag kwam op na lezing van het net verschenen boek De bananengeneratie van journalist Pete Wu (34), een boek vol ervaringen en verhalen van Pete en de andere Chinese Nederlanders die hij voor het boek sprak.

Kompass vindt dat lobbyen voor iedereen belangrijk is (en voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn)

Lobbyen is vaak verdacht: partijen met geld en macht oefenen ondemocratische invloed uit op de politiek. Rene Rouwette wil dat met stichting Kompass veranderen: zij leveren pro deo lobbyisten voor maatschappelijke doelen. Nu Kompass samenwerkt met de beroepsvereniging voor lobbyisten spraken we Rene over het vak.

Wat kunnen we leren van de gevangenissen in Noorwegen?

In Noorse gevangenissen zijn de cipiers soms bijna bevriend met gevangenen. In Noorwegen straffen ze mild, toch gaan weinig mensen er opnieuw de fout in.

Vijf redenen waarom deze game met een ondeugende gans je gelukkiger maakt

Het Australische spel Untitled Goose Game is een onverwachts grote hit. Je bestuurt een gans die in een idyllisch Engels dorp de dorpelingen lastigvalt. We speelden het en zetten vijf redenen achter elkaar waarom je daar gelukkig van wordt.

Hoe gamebedrijf Blizzard e-sporters wegbonjourt na steun aan protesten in Hong Kong

Je steun uitspreken voor de protesten in Hongkong levert soms lelijke gevolgen op - zelfs als het in de context van een computerspelletje is. Dat leerde de uit Hongkong afkomstige professionele e-sporter Chung “Blitzchung” Ng Wai afgelopen weekend.

Er is weinig aandacht voor het mensonterend volle vluchtelingenkamp op Lesbos

Op Lesbos komen dagelijks vluchtelingen aan, die er soms tot 2023 moeten wachten voor ze überhaupt een gesprek over een asielaanvraag kunnen krijgen. Het kamp is erop gericht zo’n 3000 mensen op te vangen, maar huisvest nu 13000 vluchtelingen. We spraken Renée Spruit, een veldcoördinator van stichting Bootvluchteling over de situatie daar en over de wisselvalligheid van media-aandacht.

Défano Holwijn is een influencer die zijn platform gebruikt om mensen daadwerkelijk te helpen

Als je hem op Instagram volgt heb je het niet kunnen missen: september was voor Défano Holwijn en een boel van zijn 243.000 volgers $TACT€MBER (stacktember). De regels: een maand lang zo min mogelijk geld uitgeven aan onnodige dingen (naast je vaste lasten had je maximaal vijftig euro uit te geven aan luxe-uitgaven, zoals drank, sigaretten en fastfood), waardoor je de beste versie van jezelf kon worden. Wat betekent dat?

De Amazone brandt. Wat levert het social media-activisme bij het nieuws op?

De Amazone brandt en onze tijdlijnen stromen vol met berichten van mensen die IETS willen doen. Wat is dat IETS uiteindelijk geworden? En wat levert dat op? Dat vroegen we twee verse social media-activisten en enkele van de grootste natuur-NGO's in Nederland.

Thomas van Linge (23) maakt kaarten voor een betere wereld

De 23-jarige Thomas van Linge maakt kaarten waarop hij conflicten van over de hele wereld nauwgezet bijhoudt. Die kaarten deelt hij met zijn meer dan 50.000 Twittervolgers, samen met nieuws, video’s en foto’s van conflicten en opstanden. Zijn doel: de wereld een betere plek maken. Hoe werkt dat precies en hoe activistisch is hij? Hoe kijkt hij aan tegen vooruitgang? Dat vroegen we hem.

Mensen met tatoeages zijn kennelijk impulsiever dan mensen zonder inkt

Uit psychologisch-economisch onderzoek onder 1100 Noord-Amerikanen is gebleken dat mensen met tatoeages op zichtbare plekken waarschijnlijk impulsiever en minder op lange termijn-denken gericht zijn dan mensen zonder tatoeages. Tatoeage-artiest Francine herkent dit gedrag wel.

Was deze voetbalfan een grappenmaker of viel hij echt door de mand?

Wat zie je precies in een sociale interactie? Voor de camera zet een jongen een Amsterdams accent op, waar de interviewer vervolgens doorheen prikt. Boodschap bij de video: deze jongen wil erbij horen. Boodschap volgens anderen: hij maakte een grap die niet goed viel. Waarom zien mensen het zo verschillend?

We zijn er nog niet met seksuele voorlichting (maar we komen van ver)

Liedjesmaker Jasper Smit spaart al jarenlang seksuele voorlichtingsboekjes voor jongeren. Daar zitten fascinerende voorbeelden tussen (penisringen met stekels om erecties en masturbatie te voorkomen?), maar zijn verzameling laat ook zien hoe ver we zijn gekomen op het gebied van seksuele voorlichting.

Concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan

Als je soms zo groen van schuld en spijt ziet als de schimmel op het hele brood dat je weggooit ben je niet de enige: acht op de tien jongeren zegt bezig te zijn met het voorkomen van voedselverspilling. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. We bekijken het onderzoek en geven concrete én existentiële tips om voedselverspilling tegen te gaan.

De extase van het kleine contact in tijden van Lowlands-geweld

Ik werkte drie dagen mee aan een kunstproject op Lowlands en observeerde de manieren waarop mensen op het festival extase vonden. Voor mij kwam er een nieuwe bij: de extase van het kleine contact, de mini-vibe.

We vroegen tatoeëerders welke tatoeages ze echt beu zijn

Als je een tatoeage laat zetten, heb je het liefst een originele. Wat zijn volgens tatoeëerders zelf de clichés?

Jezelf ontwikkelen op je zeventigste, wat is daarvoor nodig?

Voor sommige mensen is pensioen een zwart gat, maar Jans pa begint op zijn zeventigste succesjes te boeken als kunstenaar - en dat terwijl hij altijd zei dat hij te oud was om te leren. Hoe zit dat dan?

Wat de Zwarte Cross-ophef leert over hoe festivals zouden moeten zijn

De Zwarte Cross haalde borden weg die ze zelf als satirisch beschouwden, maar die voor anderen kwetsend waren - dat is eigenlijk geheel in de lijn van hoe festivals horen te zijn.

We moeten af van het idee dat een psychose alleen maar eng en verdrietig is

Psychoses vinden veel mensen eng. Jammer, vindt Linde van Schuppen. Zij onderzoekt de verhalen achter en taal van psychoses en vindt het zonde dat we niet meer prijs stellen op de creativiteit en poëzie die eraan verbonden zijn.

Voormalige 'stropdasdakloze' Marco heeft nu een huis, maar de schuldsanering is loodzwaar

Als je door schulden een poosje op straat hebt geleefd en dan weer een huis krijgt, zijn niet perse al je sores opgelost. Dat ondervond Marco, die vindt dat de schuldsanering eerder als een straf dan als een hulpmaatregel voelt.

De Tsjernobylramp gaf Ilja (29) een aangeboren botziekte

Voor de meesten van ons is een kernramp een vage dreiging, iets wat we op tv zien. De in Den Haag wonende Ilja wordt er een leven lang door beïnvloed: zijn moeder woonde in de buurt Pripjat, de stad waar de Tsjernobylcentrale stond. Ilja werd geboren met een botziekte.

Een kleine ode aan de lokale boekhandel

Aandacht voor de lokale boekhandel bracht me ertoe een subjectieve lijst redenen op te stellen over waarom boekhandels zulke fantastische plekken zijn.

‘Als je werkt met mensen die doodgaan, heb je geen tijd meer voor gelul’

Voor de voorstelling ‘Wat we normaal niet horen’ bezocht theatermaker Laura van Dolron een TBS-kliniek, een hospice, een AA-meeting, een opvang voor vluchtelingen. Ze vindt dat we in het dagelijks leven te veel prietpraat uitwisselen en te weinig echte gesprekken voeren.

Tip: het YouTubekanaal dat het verdriet en de absurditeit van de Apple-consument toont

Apple-producten zijn mooi en glimmend als je ze uit de doos haalt, maar als je ze moet laten repareren komen vaak de tranen. Gelukkig bestaat het YouTube-kanaal van Apple-reparateur Louis Rossmann: voor de lach en de troost en de herkenning.

Waarom bewaren we de dikste tranen voor de dood van onze dieren?

In uitvaartmuseum Tot Zover opende onlangs de tentoonstelling De laatste aai - eerbetoon aan dode dieren. De expositie is een aanrader als je meer wil weten over hoe de mens omgaat met dode dieren of als je even een stevig potje wil janken.

Tip: deze video toont hoe apps jouw menstruatie-data doorlekken naar adverteerders

Menstruatie-apps spelen gegevens over je hormoonspiegel, cyclus en stemming door aan adverteerders, zodat ze gepersonaliseerde advertenties kunnen aanbieden. Adverteerders verdienen geld aan gegevens over je ongesteldheid.

Hoe leer je de problemen rondom het klimaat zo helder mogelijk zien?

Schrijver Jelmer Mommers vertelt over de mensen die hem inspireerden en die hem hielpen het klimaatprobleem helder te verwoorden.

Zet die schaamte aan de kant: iedereen kan over voetbal praten!

Waarom gesprekken over voetbal vaak zo tergend zijn (en hoe dat beter kan).

Duizenden vluchtelingenkinderen zijn ‘kwijt’. Hoe kan dat?

Vluchtelingenkinderen zijn kwetsbaar. Toch weten we van duizenden van ze niet waar ze na aankomst in Europa terecht zijn gekomen. De ophef daarover is klein – een flink contrast met wat er gebeurt als een kind met Nederlandse ouders vermist raakt. Hoe komt dat?

Wat ik van Ajax leerde over Game of Thrones en het Eurovisiesongfestival

Het verlies van Ajax leerde me dat het niet erg is dat het laatste seizoen van Game of Thrones slecht blijkt te zijn. Emotioneel investeren werkt ook prima als pijn en verdriet je dividend zijn.

De Regenboog hoopt dat Amsterdamse vastgoedbezitters meehelpen dakloosheid tegen te gaan

Wekelijks komen er in Amsterdam 24 economische daklozen bij: mensen die op straat komen door bijvoorbeeld een echtscheiding en mede daardoor hun huis kwijtraken. De Regenboog vroeg 30 grote vastgoedbezitters mee te werken aan de oplossing. Tot nu toe reageerde een van hen.

Waarom is het verzorgen van kamerplanten zo verschrikkelijk populair?

Als het gesprek over kamerplanten gaat, gaat het vaak ook meteen over de onrust ('o god, ze gaan dood! Waarom!') die planten met zich meebrengen. Heeft dat iets met hun grote populariteit te maken?

Wat je leert als je vijftien jaar kunst met daklozen en gebruikers maakt

Kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit maken al vijftien jaar kunst met gebruikers, daklozen en studenten van de kunstacademie. Ze strijden al die tijd tegen stigma’s die rusten op verslaving en dakloosheid - wat maakten ze mee, en wat kunnen we van ze leren?

Een gesprek met twee Poolse Nederlanders die ophef veroorzaken in Polen

We spraken Mr. Polska en Dore van Duivenbode: twee jonge makers met Poolse roots, die op dit moment reuring veroorzaken in Polen. Hij omdat hij daar een viral-hit heeft op YouTube, zij omdat ze een kritische docureeks maakte over Polen nu. Wat betekenen Pools-zijn en Polen voor hen? En wat zeggen de reacties die ze krijgen over het land?

De teek gaat voor deze kunstenaar over meer dan alleen de ziekte van Lyme

In deze week van de teek staat ‘awareness’ over de gevaren van tekenbeten centraal. Een goede boodschap - laat je altijd checken op infecties na een beet! - maar voor kunstenaar Josefin Arnell staat de teek voor nog veel meer: klimaatverandering en onze zelfdestructieve rol erin, alcoholisme, verslaving en de manier waarop we met de natuur omgaan.

Om zelfvertrouwen te krijgen moet je niet om advies vragen, maar het geven

Om zelfvertrouwen te krijgen kan het soms effectiever zijn om advies te geven dan erom te vragen, volgens dit recentelijk gepubliceerde psychologisch onderzoek. We namen de proef op de som.

Hoe een potje bingo inzicht gaf in de aard van rotzooi

Bij de 'Kutzooibingo' breng je waardeloze troep mee die anderen vervolgens kunnen winnen. Ik deed mee en leerde de echte waarde kennen van een kinder-Swiffer.

Wat voor macht heeft schattigheid eigenlijk?

In ‘The Power of Cute’ verkent de Britse filosoof Simon May het concept ‘cute’ en komt hij tot verrassende inzichten en analyses. Hier zijn vijf inzichten uit het boek.