Ongeveer drie tips om je elektronica langer mee te laten gaan
- Artikel
- 20 aug 2020
- 4 minuten leestijd
In tijden van onder andere door pandemie veroorzaakte economische tegenspoed is het wel zo fijn als en belangrijk dat je elektronica wat langer meegaat. Bij The New York Times lazen we nuttige tips, die we hier graag aan je doorgeven.
Sinds ‘de carona’ geeft mijn wekelijkse schermtijdrapport van mijn iPhone een getal weer dat ik hier niet zal herhalen, maar wat goed verklaart waarom ik me zo fucking slecht voel. Het is ook een getal dat verklaart waarom mijn batterij zo snel leeg gaat. Behalve mijn telefoon draaien ook de laptops en ventilatoren in mijn huis overuren. Als die apparaten eerder stuk gaan is niet alleen zonde van mijn centjes, het is ook zonde van het milieu, dat natuurlijk flink heeft lopen bloeden om mij mijn telefoontje te kunnen bieden aan een enigszins ‘normale consumentenprijs’. Natuurlijk gaat het met de huidige economische crisis niet alleen mijzelf, maar ook een boel anderen minder voor de wind. Om mensen als jij en ik en planeten als de aarde tegemoet te komen heeft The New York Times een rij tips gegeven om je elektronica langer mee te laten gaan.
1 Kijk of je batterij nog in orde is
De batterij op je laptop zou een jaar of drie, vier moeten meegaan, de batterij in je smartphone evenzo. Met Android kan je met een app als AccuBattery kijken hoe lang je batterij nog heeft, met Apple-producten kan je het in de instellingen van het apparaat zelf checken. Loopt dat batterij op z’n einde, dat wil zeggen: heeft ‘ie nog maar minder dan zestig procent capaciteit? Kijk dan of je mogelijk zoetjesaan moet gaan vervangen.
Overigens hebben onze vrienden van De Correspondent een paar jaar geleden al een lijst tips gegeven over hoe je je batterij langer mee laat gaan. Hou bijvoorbeeld je telefoon niet de hele tijd aan de stroom: batterijen gaan het langste mee als ze steeds tot 80 procent worden opgeladen. Laat ze ook niet te warm worden! (De rest van Thalia Verkades uitstekende tips lees je hier)
2 Hou het fris, hou het schoon
Elektronische apparaten doen het beter als je ze schoonmaakt. Zorg dat je het stof uit de ventilatiepoorten van je laptop poert, probeer, als je dat kan, de koelingsventilatoren schoon en stofvrij te maken. Als je nu denkt: huh, besteed het dan uit aan een jonger iemand die je kent die elektronische apparaten interessanter en leuker vindt dan jij. O, trouwens, als je je telefoon constant in je broekzak meedraagt, kijk dan ook eens of er geen aangekoekt broekpluis in het stekkerpoortje zit waarmee je je telefoon ook oplaadt. Kan behoorlijk vol komen te zitten en is hartstikke bevredigend om leeg te schrapen met een houten tandenstoker. Een beetje alsof je aan een korstje kan pulken, alleen is het dan geen pijnlijk korstje en is het gek genoeg ook minder vies (maar nog steeds best wel een beetje vies. Maar: lekker vies.)
3 Zoek een mannetje (m/v/x)
Als je smartphone of laptop stuk gaat, is het voor sommige mensen normaal om een nieuwe te kopen. Maar google eens op een mannetje! Ook in Nederland zijn steeds meer mensen bezig met het repareren van elektronica. Dit is al helemaal belangrijk als je Apple-producten hebt: het bedrijf Apple zou in een rechtvaardiger wereld gestraft worden voor de prijzen die ze rekenen om hun eigen rommel te repareren. Neem het heft in eigen handen en straf ze door de reparatie uit te besteden aan een mannetje.
De rest van de tips lees je op de site van The New York Times