Goed nieuws: poep helpt tegen je alcoholverslaving
- Artikel
- 17 sep 2020
- 3 minuten leestijd
Nieuws van het poepfront: onderzoekers concluderen na een eerste test met medische proefpersonen dat het transplanteren van poep mogelijkerwijs helpt tegen zware alcoholverslavingen.
Het onderzoek van de Virginia Commonwealth University is gebaseerd op nieuwe inzichten over een mogelijke link tussen darmflora en verslaving. Testpersonen ondergingen een transplantatie – ze krijgen dan via een klysma ‘gezonde’ donorpoep in hun darmen gestopt – hadden volgens het onderzoek op de korte termijn een verminderde zucht naar alcohol en een verbetering van de psychosociale kwaliteit van leven, zoals dat heet. In de zes maanden na de transplantatie waren er ook minder aan alcohol gerelateerde medische incidenten gemeten. “Negen van de tien patiënten die de transplantatie ontvingen hadden minder zin in alcohol”, vertelde de hoofdauteur van het onderzoek Jasmohan Bajaj.
Het onderzoek rondom alcoholverslaving en poeptransplantaties staat nog in de kinderschoenen: voor deze proef werden twintig personen met ernstige alcoholverslavingen geselecteerd (ze hadden ook last van levercirrose), en het was vooral bedoeld om te zien of het veilig was voor hun gezondheid. Nu blijkt dat dit het geval is én dat er voordelige effecten zijn gemeten, worden volgende tests gereedgemaakt.
"Poep wordt al sinds de vierde eeuw na Christus gebruikt in geneesmiddelen "
Rondom fecestransplantatie hangt al jaren een optimistisch opgewonden sfeer. Poep doet wonderen tegen bepaalde darmaandoeningen, en helpt onder meer patiënten die niet meer bevattelijk zijn voor bepaalde vormen van antibiotica. Volgens sommige artsen zou het ook helpen tegen depressies, hoewel daar nog niet veel op getest is.
Een poeptransplantatie helpt het ecosysteem dat de miljarden bacteriën in je darmen met elkaar vormen te herstellen. Hoewel poep al sinds de vierde eeuw na Christus als onderdeel van geneesmiddelen wordt gebruikt (mensen kregen ‘gele soep’ - een mengsel van babypoep dat hielp tegen diarree), wordt er in de westerse geneeskunde pas sinds de jaren vijftig onderzoek naar gedaan. Nu uit onderzoek blijkt dat er een sterke connectie is tussen darmflora en de werking van het brein zijn ook poeptransplantaties dus interessanter geworden. In 2016 is in Nederland de eerste poeptransplantatie met succes bij een kind uitgevoerd, maar er wordt dus ook goed gekeken of het een helende werking kan hebben bij aandoeningen als de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa (een terugkerende ontsteking aan de dikke darm) of het prikkelbaredarmsyndroom. We houden het in de gaten.
Tot slot: hoewel er mensen zijn die zelf met poeppillen experimenteren, blijft het oppassen geblazen – je neemt nog steeds uitwerpselen tot je en je kan er ziek van worden.>p