Hoe gamebedrijf Blizzard e-sporters wegbonjourt na steun aan protesten in Hong Kong
- Artikel
- 08 okt 2019
- 3 minuten leestijd
Je steun uitspreken voor de protesten in Hongkong levert soms lelijke gevolgen op - zelfs als het in de context van een computerspelletje is. Dat leerde de uit Hongkong afkomstige professionele e-sporter Chung “Blitzchung” Ng Wai afgelopen weekend.
Chung is afgelopen weekend door het games-bedrijf Blizzard een jaar lang uitgesloten van verdere deelname aan Hearthstone-toernooien nadat hij in een interview “Liberate Hong Kong. Revolution of our age!” riep. Zijn prijzengeld krijgt hij ook niet, en zelfs de interviewers die hem aan het woord lieten zijn door Blizzard ontslagen. De video waarin Blitzchung zijn steun uitsprak is van alle officiële Blizzard-kanalen verwijderd.
Hearthstone is een online kaartspel met een gigantische wereldwijde online community. Rondom het spel worden toernooien georganiseerd waar je goed geld kunt verdienen (bij de wereldkampioenschappen vorig jaar was een totale pot van 1 miljoen dollar te verdelen). Rond deze tijd worden de Asia-Pacific Grandmasters gespeeld, en na het winnen van een match in dat toernooi gaf Chung Ng Wai een interview. Tijdens het interview dat volgde op zijn overwinning zette hij een masker en skibril op en riep hij op tot steun voor de protesten in Hongkong. Het scherm ging vervolgens snel op zwart, de video’s werden verwijderd, de muilen gekorfd.
De interviewers, die zich al tijdens het gesprek distantieerden van de uitspraken van Chung Ng Wai, zijn ontslagen. Game-journalist Simon Parker (hij schreef o.m. voor The Guardian en The New Yorker) duidt het euvel door te wijzen op het feit dat Blizzard voor een deel in bezit is van het Chinese techbedrijf Tencent, een van de grootste techbedrijven ter wereld. Tencent moet volgens Parkin worden gezien als een verlengstuk van de Chinese communistische partij, die de protesten in Hong Kong fel proberen te onderdrukken.
Volgens een statement van Blizzard zelf is het praten over politiek in officiële streams rondom toernooien altijd al buiten reglementair geweest, en zijn de maatregelen voor de Hongkongse e-sporter gewoon onderdeel van de reguliere regels. Op de grootste subreddit van het spel wordt boos gereageerd op de beslissing.
Dat steun voor de protesten in Hongkong je duur kan komen te staan bleek ook al uit wat de voorzitter van de basketballclub Houston Rockets overkwam. Hij twitterde steun, waarop meerdere Chinese sponsoren, onder meer telefoonbedrijf Vivo, hun sponsorschappen introkken. Ook de satirische animatieserie South Park is geblokkeerd in China na een aflevering waarin kritiek werd geuit op de vrijheid van meningsuiting en hoe niet-Chinese bedrijven hun principes laten varen als het gaat om de mogelijkheden om geld te verdienen op de gigantische Chinese markt.
De protesten in Hong Kong begonnen in juni dit jaar om de onvrede over een voorgestelde wet te uiten die het mogelijk zou maken gevangen in Hongkong uit te leveren aan China. Demonstranten waren bang dat de autonomie van de stadstaat in gevaar was.