Vijf inzichten van een relatietherapeut tijdens de coronacrisis
- Artikel
- 25 maa 2020
- 5 minuten leestijd
Het is bijvoorbeeld normaal om nu geiler dan gewoonlijk te zijn.
In de Chinese stad Xi'an was na opheffing van de thuisquarantaine een recordaantal echtscheidingen aangevraagd. Ook hier voelen mensen met relaties de druk van thuis op elkaars lip zitten. Hoe komen we hier uit met onze relaties intact? Joey Steur (38) is relatietherapeut en ze was zo aardig om enkele inzichten met ons te delen.
1. Maak duidelijke afspraken
“Bij ons in de praktijk in Amsterdam komen nu bovengemiddeld veel mensen met een hulpvraag. Geen zorgen: we houden ons daarbij aan social distancing en hygiëneregels. Wij zijn een moderne praktijk met veelal jonge gezinnen en een grote groep mensen die bij ons komen is tussen de 25 en 55 jaar oud. Wat we merken is dat de structuur van het dagelijks leven anders is en dat dat voor wrijving zorgt. Verandering is vaak een belasting voor een relatie, en dat is nu al helemaal het geval, wanneer je zo op elkaars lip zit. De stellen zijn vooral bezig met het vinden van een nieuw evenwicht en overleven. Daarom moet je ontzettend goede afspraken maken: van wanneer tot wanneer werk je, wanneer ontmoet je elkaar op de dag, wanneer drink je samen koffie?”
“Het is belangrijk om helder te hebben wanneer je luncht en wanneer je koffiedrinkt, maar ook wanneer je de deur even voor elkaar dichtdoet. Als je dat nog niet had gedaan: neem even de tijd om met elkaar rond de tafel te zitten en voor de komende weken een schema voor elkaar te maken, en tijd voor elkaar, voor de eventuele kinderen en voor werk in te roosteren. Belangrijkste is dat je je verwachtingen afstemt.”
2. Maak gebruik van de vertraging
“Een van de pijlers van relatietherapie is vertragen. Wat we nu zien is dat het hele leven eigenlijk vertraagt, waardoor mensen opeens ook op een vreemde manier weer meer tijd voor elkaar hebben. Dit geeft de kans om een 'nieuw verhaal' te maken. Ik had vorige week een stel op gesprek die door een heftige, moeilijke tijd gaan, en die veel pijn en verdriet aan hun relatie hebben beleefd. Maar nu ze een week met z’n tweetjes in huis zitten wordt het weer fijn en gezellig, omdat ze aan elkaar zijn overgeleverd. Zij vonden het een hele bijzondere week, waarin ze eindelijk tijd hadden om mooie, diepe gesprekken met elkaar te hebben. Ruimte geeft rust. Er is minder werk, geen sport, er zijn geen feestjes, er is geen FOMO. Daar plukten ze de vruchten van. Er is ruimte om nu meer verbinding te zoeken, maak daar gebruik van. We horen van sommige stellen ook dat die nu juist weer helemaal verliefd op elkaar worden.”
3. Het is normaal om meer zin te hebben, om geiler dan gewoonlijk te zijn (maar het is ook niet vreemd als je er helemaal géén zin in hebt)
“In tijden van stress gaat het met het libido twee kanten op: de ene groep mensen neigt ernaar er extra van te genieten, en die hebben meer seks. De andere groep neigt er juist naar het helemaal te laten. ‘Hoe kan je dat doen in een tijd als deze?’, vragen die laatsten zich bij wijze van spreken af. Die vinden het moeilijk ervan te genieten, of mogen dat niet van zichzelf. In elke crisis, bij trauma en bij tegenslagen in het leven verdeelt de zin in seks zich over deze polen. Het verschil in omgang wordt voor een groot deel bepaald door hoe je in het leven staat. Het is in ieder geval niet gek als je er veel meer of veel minder zin in hebt.”
4. Relaties hebben nu minder te kampen met vreemdgaan en affaires
“Bij stellen die we in onze praktijk spreken maken we natuurlijk vaker mee dat er ontrouw meespeelt. In deze tijd merken we ook dat dat probleem zich naar de achtergrond verplaatst. Er is een grotere crisis die speelt, en mensen hebben bovendien minder mogelijkheden om vreemd te gaan. Het probleem komt nog wel ter tafel - verbroken vertrouwen duurt lang - maar het is nu met merkbaar minder heftigheid.”
5. Het ligt voor de hand, maar: zorg voor elkaar
“Dit is het moment waarop mensen meer naar elkaar toetrekken of zich van elkaar afwenden. We hebben het vaker meegemaakt tijdens relatietherapie dat een van de mensen in de relatie ziek was geworden, en dat de ander hem of haar volledig had laten zitten. Dat is niet bevorderlijk voor een relatie. Zorg dus voor elkaar.”
Het portret van Joey is geschoten door Geert Broertjes, credits foto op de achtergrond: Toa Heftiba on Unsplash, beeldbewerking door Tijmen Snelderwaard.