Drie redenen om wespen nu met rust te laten
- Artikel
- 14 sep 2020
- 3 minuten leestijd
Wespen lijken rond deze tijd van het jaar extra aanwezig te zijn: ga naar een terras of hou een picknick en ze komen bij je drankje of in je aura rondvliegen. Hinderlijk, zeker als je bang bent voor wespen. Maar er zijn een aantal goede redenen om er niet op los te meppen!
Onlangs spraken we De Wespenvriend, die uitlegde dat wespen een stuk nuttiger zijn dan veel mensen denken. De Britse professor ecologisch gedrag Seirian Sumner publiceerde onlangs een artikel waarin ze nog eens helder uiteenzette waarom wespen juist nu zo hinderlijk overkomen, maar ook waarom je echt je best moet doen ze te laten begaan. Ook is ons onder oren gekomen dat wespen een rol spelen in het proces van wijn maken. Reden voor ons om nog eens op te sommen waarom we wespen even met rust moeten laten, om ons voornemen om de wesp te omarmen – figuurlijk he, figuurlijk! – aan te sterken:
1. Het is tijdelijk – wespen zijn rond deze tijd ‘met verlof’, gun ze dat verzetje
De reden dat je wespen de rest van de zomer maar weinig hoort of ziet, is doordat ze jouw biertje of frisdrank gewoonlijk niet zo interessant vinden. Verreweg de meeste wespen die je tegenkomt zijn werkers, die druk bezig zijn de larven in het nest van proteïne te voorzien. Die proteïne halen ze vooral uit andere insecten en mijten, waardoor ze uitstekend en op bovendien geheel natuurlijke wijze plagen tegengaan. Wist je dat ze rupsen eten? En bladluis? Die eiwitten die ze daaruit vangen geven ze aan de larven in het nest, waar zij dan weer een suikerachtige substantie voor terugkrijgen. Het is die substantie waar de werkwespen dan van leven. Wanneer de larven volgroeid zijn, krijgen de werkerswespen ‘verlof’, wat betekent dat ze ineens hun eigen suikerkostje bij elkaar moeten sprokkelen. Dus als ze dan iets van je cola proberen te drinken, laat die gasten dan. Wordt het winter, gaan ze dood.
2. In hun zoektocht naar suiker bestuiven wespen dus bloemen
Behalve de eerder genoemde natuurlijke bestrijding van andere plaag-insecten bestuiven wespen dus ook bloemen tijdens hun zoektocht naar zoetigheid – voor sommige soorten zijn ze kennelijk net zo effectief als bijen. Bedankt, de wespen.
3. Wespen zijn deels verantwoordelijk voor de gist waarmee wijn wordt gemaakt
Doordat verschillende soorten gist op druivenplanten leven, kunnen kenners soms Italiaanse Chardonnay van Italiaanse onderscheiden. Maar hoe het komt dat gistsoorten van elkaar verschillen, dat schijnt weer aan de wespen te danken zijn. Onderzoekers kwamen er namelijk achter dat verschillende soorten gist met elkaar paren in de magen van wespen die overwinteren. Zodra de wespen weer gaan rondvliegen en onder meer van druiven eten, verspreiden ze die nieuwe gist-strengen weer, die dus weer een rol spelen in het afgeven van smaak aan wijn.
Nogmaals dus de conclusie: niet doodslaan, die wespen.
Dit artikel kwam wederom tot stand met dank aan de Wespenvriend.