• Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
    • NPO3 Exclusives
    • Shorts
  • Meer
    • 3Lab
    • 3vraagt
    • 3 op Reis
    • Boos
    • Brandpunt+
    • Best Bites
    • Spot On
    • Spuiten en Slikken
    • BEAM
    • NOS op 3
    • NOS stories
    • PowNews
    • Programma's
    • Op NPO Start
    • Artikelen
    • Afleveringen
    • Reviews
    • Alle zoekresultaten
    • HOME
    • Lezen
    • Film & serie
    • Quizzen
    • Videosnacken
      TERUG
      • Videosnacken
      • NPO3 Exclusives
      • Shorts
    • MEER
      MEER
      • 3Lab
      • 3vraagt
      • 3 op Reis
      • Boos
      • Brandpunt+
      • Best Bites
      • Spot On
      • Spuiten en Slikken
      • BEAM
      • NOS op 3
      • NOS stories
      • PowNews
    Volgende!
    Dit zijn de arbeidsmigranten die jouw pakketjes verwerken: 'Ik hoor nergens meer thuis'
    Terug naar Brandpunt+

    Drie redenen om wespen nu met rust te laten

    • Artikel
    • 14 sep 2020
    • 3 minuten leestijd
    • Tijmen Snelderwaard
    • Jan van Tienen

    Wespen lijken rond deze tijd van het jaar extra aanwezig te zijn: ga naar een terras of hou een picknick en ze komen bij je drankje of in je aura rondvliegen. Hinderlijk, zeker als je bang bent voor wespen. Maar er zijn een aantal goede redenen om er niet op los te meppen!

    Onlangs spraken we De Wespenvriend, die uitlegde dat wespen een stuk nuttiger zijn dan veel mensen denken. De Britse professor ecologisch gedrag Seirian Sumner publiceerde onlangs een artikel waarin ze nog eens helder uiteenzette waarom wespen juist nu zo hinderlijk overkomen, maar ook waarom je echt je best moet doen ze te laten begaan. Ook is ons onder oren gekomen dat wespen een rol spelen in het proces van wijn maken. Reden voor ons om nog eens op te sommen waarom we wespen even met rust moeten laten, om ons voornemen om de wesp te omarmen – figuurlijk he, figuurlijk! – aan te sterken:

    1. Het is tijdelijk – wespen zijn rond deze tijd ‘met verlof’, gun ze dat verzetje

    De reden dat je wespen de rest van de zomer maar weinig hoort of ziet, is doordat ze jouw biertje of frisdrank gewoonlijk niet zo interessant vinden. Verreweg de meeste wespen die je tegenkomt zijn werkers, die druk bezig zijn de larven in het nest van proteïne te voorzien. Die proteïne halen ze vooral uit andere insecten en mijten, waardoor ze uitstekend en op bovendien geheel natuurlijke wijze plagen tegengaan. Wist je dat ze rupsen eten? En bladluis? Die eiwitten die ze daaruit vangen geven ze aan de larven in het nest, waar zij dan weer een suikerachtige substantie voor terugkrijgen. Het is die substantie waar de werkwespen dan van leven. Wanneer de larven volgroeid zijn, krijgen de werkerswespen ‘verlof’, wat betekent dat ze ineens hun eigen suikerkostje bij elkaar moeten sprokkelen. Dus als ze dan iets van je cola proberen te drinken, laat die gasten dan. Wordt het winter, gaan ze dood.

    2. In hun zoektocht naar suiker bestuiven wespen dus bloemen

    Behalve de eerder genoemde natuurlijke bestrijding van andere plaag-insecten bestuiven wespen dus ook bloemen tijdens hun zoektocht naar zoetigheid – voor sommige soorten zijn ze kennelijk net zo effectief als bijen. Bedankt, de wespen.

    3. Wespen zijn deels verantwoordelijk voor de gist waarmee wijn wordt gemaakt

    Doordat verschillende soorten gist op druivenplanten leven, kunnen kenners soms Italiaanse Chardonnay van Italiaanse onderscheiden. Maar hoe het komt dat gistsoorten van elkaar verschillen, dat schijnt weer aan de wespen te danken zijn. Onderzoekers kwamen er namelijk achter dat verschillende soorten gist met elkaar paren in de magen van wespen die overwinteren. Zodra de wespen weer gaan rondvliegen en onder meer van druiven eten, verspreiden ze die nieuwe gist-strengen weer, die dus weer een rol spelen in het afgeven van smaak aan wijn. 

    Nogmaals dus de conclusie: niet doodslaan, die wespen. 

    Dit artikel kwam wederom tot stand met dank aan de Wespenvriend.

    • Betere wereld
    • Deel

    Tijmen Snelderwaard

    Vormgever & illustrator

    Jan van Tienen

    Oud-redacteur Brandpunt+

    Recente artikelen

    Pip (19) heeft een hulphond: “Ik hoef het niet meer alleen te doen”

    Gezocht: redactiestagiair (m/v/x)

    Dit zijn de arbeidsmigranten die jouw pakketjes verwerken: 'Ik hoor nergens meer thuis'

    ‘Ik had geen empathie’: René stuurde zijn ex driehonderd berichten per uur en gluurde ‘s nachts naar binnen

    Meer dan honderd haatbrieven: hoe de buurvrouw Maxime’s jeugd een hel maakte

    NPO logo
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Info

  • NPO Start
  • Over NPO
  • Algemene voorwaarden & Privacy
  • Cookiebeleid
  • Menu

  • Lezen
  • Film & serie
  • Quizzen
  • Videosnacken
  • NPO3 Exclusives
  • Shorts
  • Volg NPO 3

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • TikTok
  • Deze website maakt gebruik van cookies om de ervaring te optimaliseren. Lees meer.

    Akkoord