Met deze beeldende trucs wordt het makkelijker dingen te onthouden
- Artikel
- 05 aug 2020
- 3 minuten leestijd
Geheugenkampioen Nelson Dellis geeft tips. En Nellis kan het weten, want die kent het getal pi tot 10.000 (!) getallen achter de komma uit zijn hoofd.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in deze tijden van thuiswerken en lachen om de absurde hoeveelheden uren die ik achter de computer doorbreng, lijkt mijn geheugen slechter en slechter te worden. Soms is dat alleen maar onhandig, als iemand me bijvoorbeeld vraagt wat ik vorig weekend heb gedaan en geen idee meer heb, en soms kost dat me geld –wanneer ik vergeet dat ik mijn belastingen nog moet betalen, bijvoorbeeld.
Dat stress een negatieve invloed op je geheugen heeft is al langer bekend, en gezien de stress-opwekkende tijd en wereld waarin we leven is daar niet zo snel iets aan te doen. Gelukkig zijn er wel een paar simpele dingen die je zelf een beetje kunt doen om je te helpen beter dingen te onthouden, schrijft tijdschrift Wired, die geheugenkampioen Nelson Dellis om tips vroegen. En Nellis kan het weten, want die kent het getal pi tot 10.000 (!) getallen achter de komma uit zijn hoofd.
Begin met een sterk beeld
Dellis, die viermaal geheugenkampioen van Amerika werd, geeft aan de hand van vijf vuistregels de middelen in handen om je geheugen wat beter in te zetten. De eerste is dat je altijd moet beginnen met datgene wat je wil onthouden te koppelen aan ‘sterke beelden’. Dat zijn beelden die simpel en groot zijn en die je zo te binnen schieten: als je iets koppelt aan een olifant, een kasteel of een warm, vol strand, dan helpt dat je al makkelijker te onthouden.
Wat ook helpt is als de beelden meerdere zintuigen prikkelen: wanneer je het beeld bijna kunt ruiken, proeven, voelen, dan helpt het je makkelijker met associatief dingen te herinneren; het helpt in feite het beeld te plaatsen. En dat brengt Dellis bij het tweede punt:
Plaats dat beeld in een locatie
Beelden zijn makkelijker te onthouden als je ze in een ruimte plaatst, vertelt Dellis. Hij raadt dan ook aan gebruik te maken van een ‘geheugenpaleis’: een denkbeeldige fysieke ruimte in je gedachten waar je die sterke beelden in plaatst. De olifant chillt in de ontvangsthal, het warme strand ligt in de keuken. Op die manier kan je langs je herinneringen ‘lopen’.
Deze techniek gebruikten de oude Grieken al om ellenlange redevoeringen uit het hoofd te leren. Moderne neurowetenschap heeft aangetoond dat de techniek zo goed werkt omdat je er meerdere delen van je hersens mee inzet.
Focus, de boel in stukjes opbreken, oefening
Om dingen echt goed te onthouden, vertelt Nelson aan Wired, moet je al je aandacht erop vestigen om het ook echt te willen onthouden. Ook is het handig om bij het onthouden van meerdere items – in zijn geval: duizenden getallen achter de komma van pi – grotere reeksen op te slaan als een item. Dat helpt het behapbaarder te houden.
En ten slotte is het met onthouden zoals het is met alles in het leven: je wordt er pas echt goed in als je oefent.