Maxim de Gilder

Over deze maker

Maxim de Gilder is een illustrator uit Rotterdam met een achtergrond in grafisch design. Door gebruik te maken van opvallende texturen, vreemde karakters en strakke compositie creëert hij kleurrijke illustraties, animaties en muurschilderingen.

Van deze maker

Kijktip: wees wel en niet als de skater in deze video

De tragikomische skatevideo met Sammy Baca is een van de meest inspirerende boodschappen die redacteur Jan de laatste tijd zag.

Ik sprak een poepdokter om mijn poepschaamte beter te begrijpen

Poepschaamte is iets waar we niet vaak over praten, maar waar toch veel mensen last van hebben. Vooral bij vrouwen blijkt dit een issue. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat 59 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar niet poept op werk. Voor sommigen – zo ook: mijzelf – gaat het verder dan dat.

Wat een Amerikaanse HIV-onderzoeker ons kan leren over omgaan met mondkapjes

Kapje op of kapje af: hoe sta jij eigenlijk in de mondkapjesdiscussie?

Hoe ook algoritmes kunnen discrimineren – en wat we eraan kunnen doen

De wereld komt in opstand tegen diepgeworteld racisme. Maar niet alleen oude systemen van discriminatie en privilege moeten omver, zegt techfilosoof Bart van der Sloot. “Algoritmen en AI-systemen zijn evengoed als mensen in staat tot racisme, seksisme en discriminatie.”

Met deze beeldende trucs wordt het makkelijker dingen te onthouden

Geheugenkampioen Nelson Dellis geeft tips. En Nellis kan het weten, want die kent het getal pi tot 10.000 (!) getallen achter de komma uit zijn hoofd.

Dierenrechtenactivisten lijden in stilte en daar moeten we het over hebben

Een dierenrechtenactivist loopt meer risico op het ontwikkelen van compassiemoeheid dan een klimaatactivist. "In het begin denk je misschien nog: wacht maar, ik zal je laten zien dat ik voor iets goeds strijd. Maar na een tijdje kun je het niet meer opbrengen."

Publiekelijk je verontwaardiging delen kan heel sexy zijn

Wanneer je je ongenoegen en public deelt (‘Max Verstappen moet wel/niet knielen!’), communiceer je een boel. Dat je geeft om rechtvaardigheid bijvoorbeeld, of dat je goed burgerschap belangrijk vindt. Maar volgens onderzoekers geef je ook aan een aantrekkelijke partner te zijn.

"Als we iets willen doen tegen klimaatverandering moet ook ons geld veranderen"

Klimaatverandering tegengaan is heel duur, zo luidt de conventionele wijsheid. Maar volgens econoom Anne Kervers (28) kun je dat niet zomaar stellen.

Zo ontleed je de uitspraken van een racisme-ontkenner

Je voelt je wakker geschud, en wilt iets doen tegen het racisme in onze samenleving? Met deze factcheck win je de verbale strijd met de meest geharde racisme-ontkenner.

Mijn geest en ik: wie krast mij in m’n slaap?

Schrijver Jorit wordt regelmatig ’s ochtends wakker met krassen op zijn rug of hals. En hij snapt er geen reet van. Een zoektocht naar de dader.

Wees ook soms bang: hoe je moedig kunt zijn in tijden van corona

Deze tijd wordt er veel gesproken over moed, zeker als het gaat over mensen die 'vitale beroepen' uitoefenen. Maar wat betekent het precies om moedig te zijn in tijden van corona? Ter inspiratie las ik epidemie-klassiekers: De pest van Albert Camus en Nemesis van Philip Roth.

Zo reageer je het best op iemand die een negatieve emotie deelt

Een heersende medialogica is dat als je je slecht over iets voelt, je erover moet praten, je je gevoel moet delen. Maar waar we het minder over hebben, is hoe je op zulke berichten moet reageren. Wat is de beste manier om mensen die aangeven zich slecht te voelen te steunen?

Vrienden maken wordt lastiger met de jaren, maar er is hoop

Je werkt 40 uur per week, hebt een vaste sportavond en plant je vrije tijd zorgvuldig vol. Hoe past een nieuwe vriendschap daarin?

Nee, mobieltjes maken ons niet asocialer. Ze brengen ons juist dichter bij elkaar

Dus als je dit middenin een gesprek zit te lezen: geen zorgen, je bent hartstikke lekker bezig.