Over deze maker
Maxim de Gilder is een illustrator uit Rotterdam met een achtergrond in grafisch design. Door gebruik te maken van opvallende texturen, vreemde karakters en strakke compositie creëert hij kleurrijke illustraties, animaties en muurschilderingen.
Van deze maker
Ik sprak een poepdokter om mijn poepschaamte beter te begrijpen
Poepschaamte is iets waar we niet vaak over praten, maar waar toch veel mensen last van hebben. Vooral bij vrouwen blijkt dit een issue. Uit onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat 59 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar niet poept op werk. Voor sommigen – zo ook: mijzelf – gaat het verder dan dat.
Hoe ook algoritmes kunnen discrimineren – en wat we eraan kunnen doen
De wereld komt in opstand tegen diepgeworteld racisme. Maar niet alleen oude systemen van discriminatie en privilege moeten omver, zegt techfilosoof Bart van der Sloot. “Algoritmen en AI-systemen zijn evengoed als mensen in staat tot racisme, seksisme en discriminatie.”
Dierenrechtenactivisten lijden in stilte en daar moeten we het over hebben
Een dierenrechtenactivist loopt meer risico op het ontwikkelen van compassiemoeheid dan een klimaatactivist. "In het begin denk je misschien nog: wacht maar, ik zal je laten zien dat ik voor iets goeds strijd. Maar na een tijdje kun je het niet meer opbrengen."
Publiekelijk je verontwaardiging delen kan heel sexy zijn
Wanneer je je ongenoegen en public deelt (‘Max Verstappen moet wel/niet knielen!’), communiceer je een boel. Dat je geeft om rechtvaardigheid bijvoorbeeld, of dat je goed burgerschap belangrijk vindt. Maar volgens onderzoekers geef je ook aan een aantrekkelijke partner te zijn.
Wees ook soms bang: hoe je moedig kunt zijn in tijden van corona
Deze tijd wordt er veel gesproken over moed, zeker als het gaat over mensen die 'vitale beroepen' uitoefenen. Maar wat betekent het precies om moedig te zijn in tijden van corona? Ter inspiratie las ik epidemie-klassiekers: De pest van Albert Camus en Nemesis van Philip Roth.
Zo reageer je het best op iemand die een negatieve emotie deelt
Een heersende medialogica is dat als je je slecht over iets voelt, je erover moet praten, je je gevoel moet delen. Maar waar we het minder over hebben, is hoe je op zulke berichten moet reageren. Wat is de beste manier om mensen die aangeven zich slecht te voelen te steunen?