Hoe TikTokkers via een trance naar Zweinstein trippen om Draco te beminnen
- Artikel
- 05 nov 2020
- 7 minuten leestijd
Fans van Harry Potter proberen door middel van ‘shifting’ daadwerkelijk hun geest naar Hogwarts (of in goed Nederlands Zweinstein) te verplaatsen en zo 2020 te ontsnappen.
Via-via sprak ik gisteren een twaalfjarige tiener (naam bij redactie bekend) die net als vele anderen via TikTok geïnteresseerd was geraakt in ‘reality shifting’. Wat blijkt: reality shifting is een ‘techniek’ waarbij jonge, die-hard Harry Potter-fans via meditatie of lucide dromen proberen hun geest en hele wezen naar Hogwarts te verplaatsen, om op die manier vaak ook in romantische zin dichterbij fictieve personages te zijn waarin zij geïnteresseerd zijn. In dit stuk bekijk ik hoe dat zit!
Het klinkt als het summum van 2020: Harry Potter-fans die via meditatie deze wereld ontsnappen en naar Hogwarts ‘shiften’. Die term is voor zover ik het zie afkomstig van Harry Potter-fans die op TikTok video’s delen dat ze met hun geest en al naar Hogwarts afreizen. Een artikel op ‘Geektrippers’, een reissite voor fans van sci-fi en fantasy-verhalen, geeft meer details.
Het idee is groot geworden in de ‘DracoTok’-scene – de video’s die onder de hashtag DracoTok worden gedeeld, en waarin met name de liefde wordt verklaard aan de hete witharige engerd en Harry Potter-tegenstander Draco Malfoy (of in 't Nederlands: Draco Malfidus). Onder die hashtag zijn volgens Geektrip inmiddels miljarden video’s TikTok op geslingerd, (11 miljard volgens TikTok zelf, toen we voor het laatst keken) en in een subset van die video’s houden mensen zich bezig met ‘shifting’ of ‘reality’ shifting’ (de hashtag #shiftingrealities staat op moment van schrijven op 303 miljoen views).
@scriptingdr my favorite method so far ##shiftingmethod ##ravenmethod ##shifting ##shiftingrealities
♬ i solemnly swear that i am up to no good - ria
Hoe het op Geektrip wordt uitgelegd is dat je je geest verplaatst van de ‘current reality’ (aangeduid met de afkorting CR) naar de ‘desired reality’ (of, in het shifting-jargon: DR). De tips die daarvoor op TikTok worden gegeven komen neer op een mengeling van meditatie, ‘subliminal music’ luisteren en lucide dromen. Het helpt, zo wordt voorgeschreven, als je half in slaap bent. Maar wat kennelijk ook onderdeel is van het discours over het onderwerp is het idee dat je geest, je wezen daadwerkelijk naar een ander universum wordt verplaatst.
HOE?
Maar HOE? HOE? Een van de verschillende methodes die steeds worden genoemd is de ‘Raven Method’: je ligt op bed, armen en benen gespreid als een zeester, en je telt af van honderd tot nul, terwijl je ‘subliminal music’ (voorbeeld) op hebt staan, en tussen het aftellen door uitspreekt dat je gaat shiften, onderwijl in je hoofd houdende dat je straks in Hogwarts gaat zijn, bij je geliefde Draco Malfoy of andere elementen uit je ‘script’ (kennelijk: plakboeken vol afbeeldingen en tekst over Hogwarts en je favoriete personages uit het Harry Potter-universum). In deze TikTok wordt het nog eens uitgelegd, en hier is het in tekstvorm uitgelegd. Er zijn nog andere methodes, maar het komt zo’n beetje neer op jezelf in een soort suggestieve staat van zijn brengen die verwant is aan wat therapeut Grace Warwick in een artikel voor i-D uitlegt als een ‘transliminal experience’, een staat van zijn waarin je in een verhoogde staat van ontvankelijkheid bent voor mystieke ervaringen, waarin je verhoogd creatief bent en sterker gelooft in de mogelijkheid van paranormale ervaringen.
Voorbeeld van subliminal music, mocht je (n)iets van plan zijn vanavond.
Wat te denken?
Er zit een vleugje ‘ik ben vijftien en ben een diepe denker’-vibe in het discours. In deze video beschrijft een TikTokker bijvoorbeeld de ‘mindfuck’ die de gedachte is dat als ‘wij’ naar een ander universum kunnen shiften, ‘zij’ ook naar het onze kunnen komen. En dan is de volgende gedachte: wat als wij alleen maar in hun geest bestaan? Het is een soort woordsalade met termen uit de kwantummechanica om op een vrij povere manier wetenschappelijk aan te tonen dat je ‘echt’ naar een andere wereld kunt gaan.
Er zit ook een vleugje complotdenken en een air van gevaar in hoe er over shifting wordt gesproken en in ieder geval bevat het het soort antagonistische, hyperbolische uitspraken die social media eigen zijn. In deze video gaat een TikTokker in op ‘de dingen waarvan TikTok niet wil dat jij ze weet over Reality Shifting.’ Daarin ontkracht ze ‘mythes’ rondom reality shifting - je hoeft volgens deze Tiktokker bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je ‘vast komt te zitten’ in de ‘desired reality’.
Ook fascinerend is hoe zeer het ook een soort controle/machtsfantasie lijkt te zijn. Met shifting kan je volgens deze vlogger naar je gewenste realiteit gaan, en daar kan je elke huidskleur, etniciteit, klasse of andere vorm van afkomst aannemen. Je kan er volledig zijn wie je wilt zijn.
Ik ga niet claimen dat ik het hele fenomeen 'shifting' volledig doorgrond of begrijp – volgens mij kan je daar inmiddels een paar leuke masterscripties media en cultuur aan wijden. Maar wat ik er nog wel over kwijt kan is dit: als je de video’s bekijkt zit er boven alles een fascinerende vermenging in van spanning, psychedelica, de eigen verbeelding en humor. Ik vind het bijvoorbeeld grappig als iemand over de eigen avondplannen zegt: “I’m gonna go to Hogwarts and try to fuck Luna Lovegood.”
@beemili ##PumpkinSeason ##RoseGoldFaceBrush ##fyp ##shiftingrealities ##dracomalfoy ##roderickheffley ##dracotok
♬ original sound - Shelby
Op mij maakt het geheel een soort spannende indruk, alsof je rond een kampvuur zit en spookverhalen aan elkaar vertelt. Luister ook naar hoe opgewonden een Reddit-gebruiker over het fenomeen vertelt in deze thread:
“oh my god. i did it. even if it was just for a few minutes. i was doing the piano method (which didnt work) so i tried the double stair method and it kinda worked.
i was in the gryffindor common room, on one of the couches. Fred was sitting beside me, and George was in an armchair across from us. we were laughing about something - i dont remember what - and Fred's arm was wrapped around my shoulders and i was leaning into him.”
Tieners praten elkaar na in dat ze iemand kennen die daadwerkelijk naar een andere werkelijkheid is gegaan, en zo werkt taal natuurlijk ook een beetje. Mensen zeggen dat iets zo is, en dan herhalen anderen dat en dan wordt het ergens een klein beetje zo. Baudrillard, ammirite?
Voor mogelijk bezorgde ouders: je eigen bewustzijn zó proberen te manipuleren dat je in een verhoogde creatieve staat van zijn komt is niet perse nieuw of schokkend. De muzikant Aphex Twin maakte zijn beste werk naar verluidt diep in de nacht/ochtend, als hij tussen droom en waken was. Ook voor mezelf moet ik eraan denken dat de bron van fictie soms niet te verklaren is, en dat als je schrijft en een nieuwe wereld probeert te maken je soms de gekste momenten pakt om maar iets te kunnen zeggen.
Hoe groot het fenomeen in Nederland is, is me compleet onduidelijk, maar de tiener die ik voor dit kleine onderzoek sprak laat weten dat ze in een Whatsappgroep zit met andere Harry Potter-fans, waar in ieder geval twintig leeftijdsgenoten het al hebben geprobeerd.
Eigenlijk ontroeren deze TikTok-video’s me vooral. Ik stel me zo voor dat al die jongeren met hun smartphone op hun kamers liggen, vurig te wensen en te dromen dat ze voor eventjes in een ander universum kunnen zijn, bij personages die ze liefhebben, met een eigen identiteit die ze precies zo kunnen vormgeven als ze zelf willen. Even weg uit deze vertyfte wereld. Wie neemt het ze kwalijk?