Défano Holwijn is een influencer die zijn platform gebruikt om mensen daadwerkelijk te helpen
- Artikel
- 03 okt 2019
- 5 minuten leestijd
Als je hem op Instagram volgt heb je het niet kunnen missen: september was voor Défano Holwijn en een boel van zijn 243.000 volgers $TACT€MBER (stacktember). De regels: een maand lang zo min mogelijk geld uitgeven aan onnodige dingen (naast je vaste lasten had je maximaal vijftig euro uit te geven aan luxe-uitgaven, zoals drank, sigaretten en fastfood), waardoor je de beste versie van jezelf kon worden. Wat betekent dat?
De 27-jarige Défano kan je kennen van zijn live-talkshows op Instagram, waar hij met wie dan ook op hilarische wijze in gesprek gaat, maar je hebt hem misschien ook zien acteren in films, zijn muziek gehoord op Spotify, hem zien optreden in clips zoals die van Bizzey, of ergens anders waar het internet de mainstream omhelst. In een wereld waar veel influencers met name hun eigen bankrekening en online imago proberen te influencen, was Défano’s actie een fris initiatief. Hij spoorde zijn volgers aan een maand lang (september) spaarzaam te zijn (stacken dus), niet te roken, geen alcohol te drinken en een beetje te laten nadenken over mensen die minder te besteden hebben. We spraken hem over zijn actie.
Hoi Défano, hoe is Stacktember voor jouzelf verlopen? Heb je het gered met dat budget van 50 euro?
"Voor mij is het prima gegaan! Ik heb nul euro buiten mijn budget uitgegeven. Als ik een doel voor ogen heb, dan lukt dat. Ik heb mezelf vaker uitgedaagd - er komt dan een andere ik naar boven. Vanaf nu ga ik iedere maand mezelf een doel stellen. In oktober ga ik bijvoorbeeld geen vlees eten."
Wat was het lastigste aan geen geld aan luxedingen uitgeven?
"Het komt vaak voor dat je het liefst even snel wat eten op straat koopt in plaats van dat je gewoon thuis eet, of als je even een drankje wil doen met vrienden, even met elkaar wil chillen. Maar dat gaat in zo’n maand dus niet. Eigenlijk mis ik het niet. En ja, normaal koop ik veel nieuwe kleren, in september deed ik dat niet. Ik koop echt te veel kleren. Zoveel kleding heb ik niet nodig. Daar moet ik sowieso mee minderen."
Waarom ben je Stacktember begonnen?
"Het begon een paar jaar terug als een manier om een beetje te stacken voor de dure decembermaand. Toen maakte ik dat niet zo openbaar. Maar ik vind meer en meer dat we in een maatschappij leven waarin jongeren vaak de boodschap wordt gegeven dat veel uitgeven tof is. In interviews wordt mensen vaak bij wijze van clickbait gevraagd ‘hoeveel verdien je?’, of: ‘wat is het duurste dat je de laatste tijd hebt gekocht?’ Dat is dan stoer ofzo. We kunnen best een ander geluid laten horen."
Denk je dat jongeren hun geld niet goed uitgeven?
"Ik denk het niet nee. Veel jongeren denken niet aan later. Als je van je hele maandloon designer-items koopt, dan is dat vaak niet zo verstandig. Tegelijkertijd moet je ook genieten: als je ervoor gespaard hebt en weet wat je doet, ga ervoor. Maar denk na."
Wat is de tofste reactie die je hebt gekregen?
"Er waren mensen die zeiden: “Door jouw challenge ben ik gestopt met roken.” Ik vond het ook tof dat mensen zeiden dat ik ze heb gemotiveerd om te veranderen, wat dan ook. Ik had zelf ook een doel gesteld dat ik deze maand vier boeken zou lezen en heb dat gecommuniceerd. Mensen namen dat ook over - zij gingen ook meer boeken lezen. Voor mij gaat zo’n maand niet alleen over mensen laten sparen, maar ook een betere versie van zichzelf te laten zijn."
Wat bedoel je daarmee?
"Voor mij betekent het: kleine doelen stellen om uiteindelijk te doen wat je altijd al wilde doen. Laat ik het zo zeggen: als ik met een vriend afspreek en ik weet dat hij altijd te laat komt, ga ik normaal niet mijn best doen om op tijd te komen. Hij te laat, ik te laat. In Stacktember denk ik: ik kom gewoon op tijd. Ik probeer niet te kijken naar wat een ander doet, maar maak er zelf het beste van. De beste versie van jezelf worden betekent: als je vaak te laat bent, focus je op op tijd komen. Als je je huis vaak smerig achterlaat, doe dan extra schoonmaken. Het gaat erom doelen voor jezelf te stellen en die proberen na te leven. Dat bedoel ik met even de beste versie van jezelf zijn!"
Gaat het je ook om armoede bij zo’n initiatief?
"Veel mensen hebben berichten gestuurd in de trant van: ‘ik zit persoonlijk in deze situatie, dat ik letterlijk van vijftig euro per week per maand moet leven’. Zij zagen het ook als een beetje aandacht voor hoe moeilijk het is om met minder geld te moeten doen. Dat heb ik mijn volgers ook laten weten. Het zette me ook aan het denken: hoe kunnen we dit groter aanpakken? Ik heb het nu best breed geactiveerd, maar volgend jaar wil ik next level gaan. Ik wil graag instanties en andere commerciële partijen inschakelen, kijken hoe groot het kan worden, hoeveel mensen we positief kunnen bereiken."
Waar komt het vandaan dat je anderen wil helpen?
"Kijk, ik ben een entertainer, ik wil mensen blij maken. Deze actie is eigenlijk organisch gegroeid: ik deed het eerst voor mezelf, daarna maakte ik het publiek via Instagram. Ik heb een slogan: ‘voel jezelf, niemand gaat het voor je doen’. Maar ik merk dat mensen dat oppikken. Dus als ik iets positiefs aanraad, en mensen doen daar weer iets goeds mee, dan heb ik impact en geeft dat een goed gevoel. Het is heel tof dat mensen een bepaalde inspiratie of energie halen uit wat ik voor de lol doe. Daar ga ik mee verder."