Onze zeven tips voor de virtuele editie van Dutch Design Week
- Artikel
- 15 okt 2020
- 5 minuten leestijd
Hoewel we door Eindhoven rondbanjeren met een keycord en een linnen tasje vol promomateriaal en overal leuke mensen tegenkomen en bere-interessant werk zien danig zullen missen, gaan we toch achter de computer eens rondneuzen om te zien wat voor moois we kunnen meekrijgen.
Dutch Design Week vindt dit jaar volledig virtueel plaats. Op de site van ‘s Neerlands belangrijkste designbijeenkomst staan meer dan 400 programmaonderdelen die je in staat stellen vanachter de computer op de hoogte te worden gebracht van design van over de hele wereld. Om het voor jou iets makkelijker te maken zelfs iets te kiezen, hebben we uit het brede aanbod enkele tips geselecteerd waarvan we denken dat je die als Brandpunt+-lezer interessant zult vinden.
Kijk overigens gerust ook zelf rond op de site van DDW om iets van je eigen gading te vinden - in ieder geval heb je dan die vertrouwde ervaring van overweldigd worden door zoveel ideeën en informatie dat je het amper aan kan mooi meegenomen.
1. Dingen zijn ook mensen!
We hebben het over het koloniseren van Mars, maar waarom zouden we Mars niet dekoloniseren? Anders gezegd: kunnen we ervoor zorgen dat we Mars niet net zo mishandelen als we met de aarde hebben gedaan? En: als een multinational bij wet een juridisch persoon kan zijn, waarom kunnen rivieren, bergen en bossen dat dan ook niet zijn. De programma’s ‘Putting the Planet First - a new orientation’ en ‘Planetary Personhood’ gaan over dit soort vragen. Boeiend! (Maar dan niet sarcastisch, maar meer van: dit vinden we boeiend, interessant, zogezegd.)
2. De app Sprekkie helpt bij psychische nood
Sprekkie is een app die is ontwikkeld door onder meer Nancy van Bergenhenegouwen, in nauwe samenwerking met 113-suïcidepreventie. De app stelt jongeren in staat op een veilige manier met elkaar te spreken over de ervaringen van psychische problemen en mentale gezondheid. Tijdens DDW kan je onder meer chatten met de ontwikkelaars van de app en er meer over te weten komen.
3. De DDW-talent tours loodsen je rap langs een boel jonge talenten
De organisatie van de Dutch Design Week is niet op het achterhoofd gevallen en wil jou door de bomen de frisse jonge scheuten in het bos laten zien. Met hun talent tours krijg je een kant-en-klare ontdekkingsreis langs jong designtalent aangeboden. Kijk bijvoorbeeld via je computer mee in hun studio’s en bedenk je wat er allemaal wel niet mogelijk is met een mensenleven. Meer info hier.
4. Onderzoek je diepste angsten en je grootste liefde met Admind Branding & Communications
In #NewIntimacyHour wordt in een serie online bijeenkomsten met elkaar onderzocht ‘hoe we in de emoties zitten’. Als deelnemer ervaar je hoe bevrijdend een masker kan werken, dat je met de Kracht van Technologie opgezet krijgt. Hoe het precies werkt weten we niet, maar daarom moet je ook hier kijken.
5. Ben je er *ritselend geluid, getik op de microfoon, fluisterstem* klaar voor?
Dat een virtuele show ergens behelpen is, is voor iedereen zo klaar als een klontje. Zit je daar, achter dezelfde computer als waarachter je je Youtube-video’s voor de lol kijkt. Maar waarom zou je De Kracht van het Internet niet inzetten om juist die ervaring wat beter te maken? Valdís Steinarsdóttir laat kijkers via ASMR horen en ‘voelen’ hoe nieuwe materialen klinken. Zet je koptelefoon op en laat je wegzinken in die klanken.
6. Uitstekend geïnformeerde sprekers
Door de status van en het financiële belang bij Dutch Design Week zijn veel van de sprekers van absolute wereldklasse, en daar kan jij de vruchtjes van plukken. Wat dacht je van een gesprek met rijksbouwmeester Floris Alkemade? Is interessant en je hoort weer eens iets heel anders dan normaal.
7. Een beter verpakkingsmateriaal begint bij Design?
De manier waarop we onze spullen verpakken en verplaatsen levert een enorme belasting voor het milieu op. Tijdens DDW is er natuurlijk veel aandacht voor plastic-vervangers, waaronder vanuit The Good Plastic Company, die plastic-recyclen naar een nieuw plan tillen, en Ilse Kremer, die onder meer schimmels inzet om textiel te kleuren, en zo het gebruik van schadelijke stoffen vermindert.
Bonustip: doe je burgerplicht en bezoek de virtuele Graduation Show van de Design Academy
De Graduation Show van de Design Academy, waar studenten hun afstudeerwerken tonen, is ieder jaar een hoogtepunt van de Nederlands week der ontwerp. Het is natuurlijk ontzettend sneu dat de afstuderenden dit jaar hun werk niet fysiek kunnen presenteren, omdat ze daardoor ook waardevolle contacten en inzichten en een leuke tijd mislopen. Doe daarom je burgerplicht en bezoek in ieder geval de virtuele afstudeershow van de Design Academy. Neem de werken tot je. Onthou die namen. Stuur een mailtje naar de studenten als je meer te weten wil komen. Succes, en moedig voorwaarts!
Zoals gezegd is dit slechts een hele kleine greep uit het overweldigende aanbod van DDW. Kijk dus vooral ook zelf rond op hun site en laat je verrassen.