#FollowFriday: de vijf verlichtende volgtips van Bert Slagter (expert complexiteit)
- Artikel
- 15 mei 2020
- 5 minuten leestijd
We hebben het vaak over fake news en onbetrouwbare bronnen, maar wat lezen en volgen de denkers van deze tijd om aan hun meeste waardevolle informatie te komen? Vandaag: expert complexiteit en onzekerheid Bert Slagter over zijn lichtpuntjes in het duisternis.
Hij maakte de afgelopen weken, zoals men dat zegt, furore op Twitter en Follow the Money met zijn heldere betogen en inzichten over de coronamaatregelen en een exit-strategie. Bert Slagter weidde uit over bijvoorbeeld risico-inschatting, wat je als individu kunt doen, hoe het nou precies zit met exponentiële groei, en meer.
Vervolgens mocht hij die heldere betogen netjes herhalen in de praatprogramma’s die op onze televisiesets te zien zijn. Iemand noemde Bert de ‘Nassim Nicholas Taleb’ van Nederland, en hoewel dat soort vergelijkingen altijd gevaarlijk en ook een beetje dom zijn, is ze in deze wel verhelderend, want net als Taleb houdt Bert zich bezig met statistiek, wiskunde en risicio-inschattingen. Reden voor ons om eens te vragen: wat leest Bert Slagter allemaal? Hoe leest hij? Wanneer? En wat zijn zijn concrete volgtips?
Bert: “De auteurs en media die ik het liefst volg, zijn mensen en partijen die onafhankelijk zijn. Ofwel doordat ze genoeg geld hebben om te zeggen wat ze willen, ofwel doordat ze niet verbonden zijn aan instituten die hen opleggen wat te zeggen. ‘Wiens brood men eet’, weetjewel. Ik vind het bijvoorbeeld interessanter om naar Nout Wellink te luisteren, de voormalige president van de Nederlandsche Bank, dan naar Klaas Knot, de huidige president. Wellink kan veel meer zeggen, omdat hij niet meer in functie is. Daar leer je dan meer van.”
1) Alle boeken van essayist en statisticus Nassim Nicholas Taleb
“Deze spreekt voor zich. Ja, ze noemden mij de Nederlandse Taleb, en hem lees ik graag en veel. Taleb bekijkt de wereld vanuit de complexiteitswetenschap, een terrein waar ik me dus ook op begeef. Hij denkt na over vragen als: wat kan je doen in een situatie waarin je niet genoeg kennis hebt? Als zelfs de kennis over je kennis onzeker is? In een pandemie opereer je natuurlijk in zo’n situatie, en eigenlijk altijd in het hele leven, maar zeker in een pandemie is het prangend.”
“Taleb is de meester in het redeneren over onzekerheid. Ik las zijn boek De zwarte zwaan als eerste. Zwarte zwanen zijn gebeurtenissen die niemand kon voorspellen, die niemand kon zien aankomen en die toch gigantische gevolgen hebben. Hoe moet je leven in een wereld waarin zulke gebeurtenissen paradoxaal genoeg de hele tijd gebeuren? Mensen zien een pandemie al snel als zwarte zwaan, maar Taleb zelf zegt al: het is juist geen zwarte zwaan. We wisten honderd procent zeker dat er een nieuwe pandemie zou komen, en dat die heel heftig zou zijn, omdat we als mensheid tegenwoordig wereldwijd zo verbonden zijn. Als je je érgens op kunt voorbereiden, is het wel een pandemie. Maar goed, als je ergens zou moeten beginnen met lezen, pak dan Skin in the game of Antifragiel. Die boeken zijn het toegankelijkst en het makkelijkst in je eigen leven, werk en denken toepasbaar. Misschien ook aardig is deze podcast van Mark Tuitert waar hij met mij over Taleb praat.”
2) Natuurkundige en schrijver Yaneer Bar-Yam
“Samen met Taleb en Joseph Norman schreef Yaneer Bar-Yam op 26 januari dit jaar een korte, belangrijke notitie over het coronavirus (hier ook als pdf). Hij riep daarin al op tot sterk verminderen van beweging van mensen op basis van het voorzorgsprincipe. Bar-Yam is een van de grondleggers van de complexiteitswetenschap en iemand die het volgen waard is.Ook interessant is dit interview met hem, dat in compactere vorm ook in de Groene Amsterdammer verscheen.”
3) Het boek Sapiens van Yuval Noah Harari
“Dit boek, over de geschiedenis van de mens als soort, is nuttig, omdat het je helpt ook eens van grote afstand naar de mensheid te kijken. Dezelfde weidse blik zie je ook in dit uitstekende artikel dat Harari schreef voor FT over de wereld na corona.”
4) The Bitcoin Standard van Saifedean Ammous
“Wat is geld eigenlijk? In de grote lijn van de geschiedenis is het eigenlijk uniek dat we nu geld hebben dat een centrale bank oneindig kan bijdrukken. Met goud kon dat niet, en met bitcoin kan dat ook niet. Nu het IMF de slechtste economische 'fallout' verwacht sinds de grote depressie in 1929, staat ook ons monetaire systeem onder druk en is het interessant om na te denken over hoe geld eigenlijk werkt – dit boek van Saifedean Ammous helpt je denken daarover aan te scherpen.”
5) Business Model Generationvan Alexander Ostenwalder
“Het coronavirus zal onze samenleving vermoedelijk nog jaren beïnvloeden. Allerlei organisaties en beroepen moeten zichzelf opnieuw uitvinden. De vraag is of je er komt met kleine aanpassingen aan wat je altijd deed. Dit boek van Alexander Ostenwalder biedt een methode om over je business model te redeneren, en allerlei varianten te verkennen.”