Tip: deze video toont hoe apps jouw menstruatie-data doorlekken naar adverteerders
- Artikel
- 25 jun 2019
- 2 minuten leestijd
Menstruatie-apps spelen gegevens over je hormoonspiegel, cyclus en stemming door aan adverteerders, zodat ze gepersonaliseerde advertenties kunnen aanbieden. Adverteerders verdienen geld aan gegevens over je ongesteldheid.
The Guardian publiceerde een paar dagen terug een video waarin presentator Leah Green op zoek gaat naar de wereld achter menstruatie-apps. Die vallen binnen Femtech, een booming tak van de app-business waarin apps worden ontwikkeld die zich specifiek richten op gezondheid van vrouwen. De afgelopen jaar gingen er meer dan een miljard dollar aan investeringen naar bedrijven toe die in die sector opereren.
Binnen Femtech hebben menstruatie-apps een groot aandeel – veel vrouwen gebruiken zo’n menstruatie-app, ook in Nederland. Gebruikers houden daarop allerlei persoonlijke details bij, om vervolgens te horen te krijgen wanneer ze vruchtbaar zijn en wanneer ze zullen menstrueren, zo zegt Joanna Veron in de video. Om je die gegevens aan te bieden, vraagt de app je bij te houden hoeveel hoeveel pijn je had tijdens de menses, hoe hevig je bloedde, wat je stemming was, hoe hoog je libido is, en meer. En hoewel het heel handig is om meer te weten te komen over je eigen cyclus, vormen deze data een goudmijn voor adverteerders, zo laat Leah zien met de video.
Dat zit zo: als adverteerders weten waar je in je cyclus bent, helpt dat ze bijvoorbeeld in te spelen op je stemming, en kunnen ze je gerichte advertenties aanbieden op momenten die aantoonbaar gunstig zijn omdat je eerder geneigd zult zijn iets te kopen. Ook weten ze of je verhoogde kans hebt zwanger te worden, of gezondheidsproblemen zult krijgen.
Psycholoog en marketingdeskundige Kristina Durante legt in de video uit dat als oestrogeen-niveaus tijdens de cyclus omhoog gaan bij vrouwen ze over het algemeen iets competitiever worden. Adverteerders passen daar hun advertenties op aan, en zullen bijvoorbeeld eerder sexy kleding aanbieden, omdat de kans grotere is dat je ze koopt, zo blijkt uit research van Durante.
Vrouwen die op straat worden aangesproken geven aan dat ze niet echt hebben stilgestaan bij waar de data naartoe gaat. De presentator neemt de proef op de som, installeert en gebruikt de app en krijgt direct advertenties te zien die ze niet eerder zag.
Bekijk de video, en mocht je zelf zo’n app gebruiken, ga dan goed bij jezelf te rade of je wel wil dat zo’n app zulke intieme gegevens doorsluist naar adverteerders.