Studenten vertellen zorgwekkende verhalen over hun enorme studiestress
- Artikel
- 21 nov 2019
- 6 minuten leestijd
Studeren, de beste tijd van je leven? Niet volgens een boel van deze Nederlandse studenten die zich op Reddit uitspreken over de gierende studiedruk die ze ervaren.
Op Reddit-pagina r/the_netherlands ontstond een wat droevig gesprek naar aanleiding van een artikel in Trouw over burnouts en depressie onder studenten. Uit onderzoek naar studentenwelzijn van studentenorganisatie Iso bleek volgens Trouw dat meer dan 70 procent van de studenten vaak druk ervaart om te presteren, maar liefst 53 procent kampt met burn-out-klachten, 32 procent met concentratieproblemen kampt en dat bij bijna 9 procent van de ondervraagden een risico aanwezig is op zelfdoding.
Op de discussie op Reddit over dat verhaal in Trouw zijn meer dan 400 reacties en 1100 upvotes gekomen en daar lopen Nederlandse studenten en docenten in het hoger onderwijs schokkend leeg over de druk die ze ervaren.
Het is anekdotisch en veelal anoniem, maar de vele ervaringsverhalen van mensen die daar reageren schetsen toch een schokkend beeld van hoeveel zwaarder studeren lijkt te zijn geworden. Gezamenlijk lezen ze als niet alleen kritiek op het in zijn voegen krakende onderwijssysteem, maar ook op de Nederlandse politiek en de samenleving in het algemeen, reden voor ons om hier een paar van die verhalen uit te lichten.
Eenzaamheid
Te beginnen met eenzaamheid: veel studenten geven aan het gevoel te hebben er alleen voor te staan. Random567123 schrijft dat die zich nog nooit zo eenzaam voelde als tijdens het schrijven van een scriptie. Deze student schakelde uiteindelijk familieleden in om bij te staan en gewoonweg aanwezig te zijn zodat de scriptie kon worden afgemaakt. Ook hier blijkt weer dat de problemen met wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zich wreken, een psycholoog was voor deze student amper een optie: “Oh, was ook naar de psycholoog gegaan, maar die hadden uiteindelijk 28 weken wachtlijst voor onderzoek naar aandachtsstoornissen en dat was precies op tijd om te laat te zijn om te helpen met mijn scriptie.”
Niet-neurotypisch
Wat opvalt is hoezeer mensen met autisme en andere condities die je niet-neurotypisch maken buiten de boot lijken te vallen. Reddit-gebruiker Rhyanin heeft met name een verdrietig verhaal: “Ik ben 2 jaar geleden gestopt nadat het me allemaal teveel was geworden. Ik was suïcidaal, had een depressie en een angststoornis.” Rhyanin beschrijft dan hoe ze acht jaar lang tamelijk vruchteloos studeerde en op situatie na situatie stuitte waarin ze onbegrepen werd, niet gehoord door de instituten waar ze studeerde. Ze heeft nu naar eigen zeggen een baan, is niet meer suïcidaal, maar mag wel de komende jaren DUO gaan terugbetalen, een bedrag dat ze “nooit gaat halen om helemaal af te betalen.”
Ook gebruiker IAmHappierNow geeft te kennen dat het als autistische studente lastig is om steun te krijgen. De studiecoördinator aan de universiteit die niet reageert, een studentenpsycholoog die niet komt opdagen voor een afspraak.
Ziekte cultuur
Verschillende andere gebruikers geven aan burn-outs te hebben gehad, en waarschuwen anderen niet te lang door te gaan op een heilloos pad dat richting depressie en mentale ziekte leidt. WATXN schrijft begin dit jaar een burn-out te hebben gekregen. Die zegt: “Nu ik terugkijk is die hele cultuur daar gewoon ziek. Meer dan de helft van mijn docenten had al een burnout of waren al goed op weg om er eentje te krijgen. Veel van mijn studiegenoten zaten ook op het randje. Nu werk ik 20-30 uur in de week en man man man dat is veel chiller, ook al ben ik nog steeds niet volledig hersteld. Ik heb alleen maar een middelbare school diploma dus eigenlijk moet ik wel weer studeren, maar liever wil ik dit niet.”
Ook de meest treurige uitkomsten komen aan bod. Monsier_Perdu schrijft: “Ik ken iemand die inderdaad zelfmoord heeft gepleegd vanwege de hoge druk vanuit zichzelf maar ook de maatschappij m.b.t. studeren en presteren. Ze vond zichzelf nooit goed genoeg, ook al werkte ze tyfushard.” Ook ‘Prakkertje’ kreeg ermee te maken: “Ik heb het twee keer van vrij dichtbij meegemaakt toen ik student was. Ik kwam een keer thuis en aan de overkant van de straat stond een ambulance en een hele menigte er omheen. Een student was van het dak gesprongen. En een straat verder had een student zichzelf opgehangen, een jaar eerder.”
‘Zelfredzaamheid’
Duiding en synthese komt uiteraard ook, ditmaal van een docent. Iemand met gebruikersnaam fishnoguns geeft aan universitair docent te zijn en de statistieken ‘direct te geloven’. ‘Fishnoguns’ geeft de schuld aan de filosofie van ‘zelfredzaamheid’ die de overheid voorstaat: mensen moeten het zelf maar zien te rooien: “We hebben het systeem echt extreem verziekt met zijn allen. Dit was het enige logische gevolg met de prestatiecultuur die we met ons allen hebben gemaakt. En reken maar dat het veel erger gaat worden, gezien onze huidige overheid de centrale filosofie heeft van "zelfredzaamheid" en de bevolking in de peilingen hier blijkbaar niets mis mee ziet.”
Lees deze en andere interessante verhalen hier om een beeld te krijgen wat studeren kennelijk voor een boel mensen betekent. Minister Van Engelshoven gaf volgens Trouw aan een groter onderzoek naar studentenwelzijn van het RIVM af te wachten voor ze reageert, maar gezien dat pas in 2020 komt is dat nog even wachten. Mocht je zelf grote stress ervaren en psychische klachten ondervinden, al dan niet door je studie, neem dan in ieder geval contact op met je huisarts, en vergeet ook niet dat je 0900-0113 kunt bellen, of over duistere gedachten kunt praten bij 113.nl.