Dit zijn de drie duurzame lessen uit Denemarken
- Reportage
- 07 nov 2016
- 2 minuten leestijd
Er moest een rechter aan te pas komen om het Nederlandse klimaatbeleid te veranderen. En nu de bindende afspraken van de klimaattop in Parijs van kracht zijn, is het echt tijd om ambitieuze plannen te smeden en uit te voeren. In Denemarken heeft de regering al lang duurzame stappen gezet. De stad Kopenhagen gaat zelfs nog verder en wil in 2025 volledig CO2-neutraal zijn. Welke duurzame lessen kunnen wij leren van de Denen?
Lijstjes
Denemarken scoort hoog in veel lijstjes. In de World Happines Index van 2016 staat het land bijvoorbeeld bovenaan als gelukkigste land ter wereld. Over het algemeen zijn dingen goed geregeld in het Scandinavische land en mensen hebben veel vertrouwen in elkaar en de overheid. Hoofdstad Kopenhagen scoort goed als het gaat om duurzaamheid. De stad heeft als doel gesteld om in 2025 als eerste volledig CO2-neutraal te zijn. In 2014 was het al de meest groene hoofdstad van Europa. Dit pakken ze als volgt aan.
Les 1: langetermijnvisie
Het denken in langetermijnplannen is essentieel voor een succesvol klimaatbeleid. In Kopenhagen stelde het stadsbestuur in 2005 een plan op voor het jaar 2025. In twintig jaar tijd moet de stad veranderen van kolengedreven naar een volledig CO2-neutrale stad die op wind en biomassa draait. Dit beleid wordt in stand gehouden, of er nu een linkse of een rechtse coalitie aan de macht is. Door deze stabiliteit is het voor bedrijven ook interessant om mee te gaan in dit duurzame beleid. Waar in Nederland subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen worden ingevoerd om een aantal jaren later weer te worden afgeschaft, blijft men in Denemarken vasthouden aan de gekozen koers.
Les 2: vertrouwen
Denen zijn over het algemeen goed van vertrouwen. Als de overheid dus met een goed onderbouwd klimaatplan komt, gaat de Deen hier wel in mee. Dit geldt, zoals gezegd, ook voor bedrijven. Je moet in Denemarken moeite doen om een klimaatscepticus te vinden. Duurzaamheid staat hoog op ieders agenda, dus het is niet zo dat de overheid alleen van bovenaf oplegt dat er iets gedaan moet worden aan het klimaatbeleid.
Het systeem is hier zo dat de overheid verder kijkt dan de volgende verkiezingenMorten Kabell, Duurzaamheidsburgemeester Kopenhagen
Les 3: leiderschap
Duurzaam beleid vraagt ook om moed. Een bestuurder moet het aandurven om plannen te maken waarvan het resultaat pas veel later zichtbaar is, zelfs na zijn ambtstermijn. Ook nieuwe stappen op ongebaande paden moet je durven zetten. Het toepassen van the internet of things is er hier een van. Kopenhagen wordt steeds meer een slimme stad door het plaatsen van sensoren die meten hoe de luchtkwaliteit is, of hoe de verkeersstromen lopen. Bij elkaar opgeteld zorgen al deze stappen ervoor dat Kopenhagen voorop loopt in duurzaamheid.