In moeilijke tijden vinden deze drie drags steun bij hun dierbaren
- Artikel
- 16 sep 2020
- 9 minuten leestijd
“Toen mijn moeder bij een van de dragverkiezingen backstage kwam helpen, noemden de andere queens haar ‘Mama Leeding’.”
Drag wordt in Nederland steeds bekender en populairder. RuPaul's Drag Race, een Amerikaanse talentenjacht voor Drag Queens, komt binnenkort ook naar Nederland en wordt uitgezonden op Videoland. Helaas rust er nog steeds een taboe op drags. Ze voelen zich vaak onveilig en niet geaccepteerd door de buitenwereld. Tijd om daar verandering in te brengen dus.
Ik sprak met Tosh (35), Ante (27) en Pascal (25) én hun dierbaren over hun eerste keer drag, acceptatie en de steun die ze bij elkaar vinden. “Mijn zus creëerde een veilige omgeving waarin ik mezelf kan zijn.”
Taylor Made
Tosh (35) uit Enschede treedt al dertien jaar op als dragqueen Taylor Made. Zijn oudere zus Liv (41) is zijn grootste voorbeeld. “Ik heb het gevoel dat ik van haar mijn drag-opleiding heb gekregen.”
Als Tosh twee jaar is wordt er in de woonkamer gedanst en geplaybackt op de nummers van Madonna. Tosh en zijn zus Liv zijn onafscheidelijk. Voor de buitenwereld moet hij zich constant aanpassen, maar zijn zus creëert een veilige omgeving waarin hij zichzelf kan zijn. Naast het platdraaien van hun uitgebreide cd-collectie, spelen ze in hun kindertijd samen met de barbiepoppen. Dit gebeurt stiekem omdat zijn klasgenootjes hem anders zouden pesten. Ze hebben hem al eens eerder gepest om zijn lievelingskleuren, roze en paars.
Thuis is het ook niet altijd even makkelijk. Wanneer zijn vader een keer ziet dat Tosh zich heeft opgemaakt, wordt hij boos en boent hij met een natte spons hard over zijn gezicht. Als Tosh in de spiegel kijkt, ziet hij dat zijn make-up over zijn hele gezicht verspreid zit. Zijn huid is knalrood en doet pijn. Op dit soort momenten staat zijn zus altijd voor hem klaar. Ze steunt hem in alles wat hij doet.
Twintig jaar later staat Tosh tijdens een miss verkiezing in Enschede voor het eerst als dragqueen op het podium. Het heeft lang geduurd voordat hij dit durft: zijn angst voor de reactie van de buitenwereld beperkt hem. Zijn personage wordt Taylor Made die avond geboren. In een zelfgemaakte jurk van Liv wordt hij ook nog eens bekroond tot winnaar.
Foto door Merel Musch
Als Tosh een paar jaar later vanuit Enschede voor een stage naar Amsterdam verhuist, besluit hij abrupt te stoppen met drag. Hij wil er in zijn studententijd graag bijhoren, en je kleden als drag is niet iets wat je zomaar doet. Daarnaast merkt hij tijdens zijn tijd in Amsterdam dat zijn omgeving niet altijd even positief reageert op zijn hobby. Zijn huisgenoten vinden dat hij zich wat mannelijker moet gedragen en geven hem het gevoel dat hij niet welkom is in zijn eigen huis. Hij ondervindt dat het moeilijk is om buitenshuis openlijk jezelf te zijn zonder de angst om in elkaar geslagen te worden. Als ze uitgaan bekommert Liv zich als een waakhond om haar broertje. Als ze hem lastigvielen, gaat ze ertussen staan. “Van mijn broertje blijven ze af.”
Als Tosh een paar maanden later naar Haarlem verhuist, ziet hij steeds vaker drags op feestjes en pakt hij het zelf ook langzaamaan weer op. Hij heeft nog steeds vaak een onveilig gevoel als hij als in drag over straat loopt, maar durft beter zichzelf te zijn. Na al die jaren zoeken naar acceptatie van anderen komt Tosh erachter dat jezelf accepteren eigenlijk veel belangrijker is. Hij maakt zich steeds minder druk om de mening van anderen. Hij zit nu in de organisatie van het queerfeest MIAUW in Enschede met als doel een sfeer te creëren zonder het gevoel je te moeten aanpassen: iedereen is er welkom en kan er zichzelf zijn. Hiermee hoopt hij de acceptatie van de buitenwereld te vergroten.
In het begin heeft hij het gevoel dat hij zich als dragqueen ultiem vrouwelijk moet kleden, maar al snel heeft hij door dat dat het ook anders kan. Sindsdien is Tosh ook begonnen met genderbending: je kleden als dragqueen maar daarbij wel sommige mannelijke aspecten, als een snor, behouden. Hij hoopt het hokjesdenken te doorbreken en mensen op deze manier na te laten denken over gender.
Liv gaat nu regelmatig mee naar dragshows en helpt hem met de voorbereidingen. Ze naait zijn jurken en maakt sieraden van kleurrijke kralen. Tijdens een twee uur durende autorit heeft ze zelfs een keer zijn snor haartje voor haartje geëpileerd. Aan de andere kant ziet ook Liv Tosh als haar grootste voorbeeld. Ze leert van hem alles over mode en make-up looks. Af en toe geeft hij haar een make-over.
Miss Leeding
Pascal (25) uit Nijmegen treedt al bijna vijf jaar op als dragqueen Miss Leeding. Hij heeft een bijzondere band met zijn moeder Josephine (61). “Toen ze bij een van de verkiezingen backstage kwam helpen, noemden de andere queens haar ‘Mama Leeding’.”
Foto door auteur
De eerste keer dat Pascal verschijnt als Miss Leeding, zit zijn moeder Josephine in het publiek. Het is herfst 2015 en hij heeft haar uitgenodigd voor een halloweenshow op zijn dansschool. Voor hem is dit het perfecte moment om voor de eerste keer naar buiten te treden als dragqueen. Pascal had toen al alle seizoenen van RuPaul’s Drag Race gebingewatcht, en tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten wat drags ontmoet. Online had hij dragspullen besteld die hij vervolgens bij een vriendin liet bezorgen; hij was bang dat zijn ouders het pakketje zouden openen. Hij wilde het ze liever op een andere manier vertellen. Via het optreden op school dan maar.
De openingsdans begint en Pascal komt in zijn drag-outfit het podium op. Een vriendin van Pascal, die naast Josephine zit, wijst naar de danseres en zegt “Dat is Pascal.” Even is ze in de war, maar na het optreden loopt ze meteen naar hem toe. “Je ziet er heel mooi uit”, zegt ze. “Als je een meid was geweest, was ik apetrots.”
In de maanden na zijn eerste optreden als Miss Leeding begint Josephine steeds meer aan het idee te wennen. Ze stond er niet om te springen en wist van tevoren wel dat drag bestond, maar was er nog niet echt bekend mee. Ze had op dat moment niks met drag, maar vond het belangrijk dat Pascal gelukkig wordt van zijn hobby.
Intussen heeft Pascal aan acht verkiezingen meegedaan, waarvan hij er drie heeft gewonnen. Zijn moeder is inmiddels helemaal mee: ze gaat nu soms met hem mee om hem te steunen. Backstage helpt ze nu niet alleen Pascal maar ook veel andere queens met hun outfits. Bij een van de verkiezingen noemden ze haar daarom ‘Mama Leeding’.
Sinds Pascal bezig is met Drag, heeft hij zijn moeder veel beter leren kennen en zijn ze nog meer naar elkaar toegegroeid. Zo stuurt ze tijdens het winkelen altijd foto’s van haar outfits naar Pascal; en pas als hij goedkeuring geeft, koopt ze het. “Hij heeft namelijk een goede smaak.” Hij vindt het bijzonder om te zien dat ze zo’n open houding heeft, een eigenschap die hij daarvoor nog niet van haar gezien had.
En de rest van de familie? Vorig jaar kwam zijn hele familie voor het eerst mee naar een verkiezing, die van Miss Travestie Overijssel. Iedereen reageerde gelukkig positief – en Miss Leeding won zelfs de verkiezing.
Mason Tonight
Ante (27) uit Amersfoort treedt al drie jaar op als dragking Mason Tonight. Ze ontmoet haar vriendin Nienke (29) tijdens een van haar optredens. “Ze zag me eerst niet eens staan omdat ze drags eng vond vanwege het masker.”
Foto door Marion Arts
Een jaar geleden besluit de vriendinnengroep van Nienke om samen naar een dragfeestje te gaan in Amersfoort. Zelf heeft ze niks met drag maar voor een avondje stappen was ze zeker in. Ante geeft die avond een optreden als Mason Tonight. Dat doet ze al sinds mei 2017, toen ze met drie andere dragkings een avond lang een boyband vormde die van Justin Timberlake tot aan *NSYNC playbackte, en zo populair bleek te zijn dat ze een maandelijkse optreedmoment kregen in de bar de Regenboog in Nijmegen.
Vanaf het podium valt Nienke haar meteen op. Ze heeft namelijk een mooie rode broek aan en haar make-up zit perfect. Na het optreden trekt Ante haar stoute schoenen aan en stapt op haar af. Nienke zag haar eerst niet eens staan omdat ze drags eng vindt vanwege het masker. Nadat ze een tijdje hebben staan te kletsen, laat ze een foto van zichzelf zonder drag zien. Nienke kan zich niet voorstellen dat dat diegene die voor haar staat. Ze wisselen telefoonnummers uit. Drie weken later ontmoeten ze elkaar weer tijdens Utrecht Pride. Nienke was even benieuwd of ze Ante wel zou herkennen, maar één blik blijkt al voldoende. Vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk en krijgen ze al snel een relatie.
Nienke heeft inmiddels totaal geen aversie meer voor drags. Ze gaat af en toe mee naar optredens en festivals. Ook naait ze soms wat kleding voor Mason Tonight, zoals een Pokémon-jasje voor een specifiek optreden. Tijdens de repetities is ze vaak zelfs kritischer dan Ante zelf: “Als het lipsyncen niet perfect is, help ik haar met oefenen totdat ze het perfect onder de knie heeft.” Ook helpt hun relatie haar om out of the box te denken. Ze heeft tijdens de optredens namelijk veel nieuwe mensen ontmoet. Dankzij Ante voelt Nienke nu zich vrijer en denkt ze minder in stereotypen.
De omgeving van Ante heeft altijd positief op haar hobby gereageerd. Ze vindt het daardoor nooit moeilijk om open over haar dragkingverhalen te vertellen. Op haar werk als IT-consultant zijn haar collega’s vaak onder de indruk van Mason Tonight. De enige keren dat Ante het weleens naar vindt is wanneer ze wordt aangestaard in de metro van Amsterdam op weg naar een van haar optredens. Ook heeft Ante soms het gevoel dat dragkings minder gezien worden dan dragqueens. Ze hoopt dat er in de toekomst meer geboekte optredens zijn, zodat ze kan werken aan betere zichtbaarheid en bekendheid van dragkings.