‘De druk die ik voelde, maakte me kapot’: Rinske (26) had een burn-out, nu strijdt ze tegen het feminisme
- Artikel
- 05 jan 2024
- 2 minuten leestijd
Rinske ontwikkelde naar eigen zeggen een burn-out en depressie door de maatschappelijke druk die ze ervoer om als onafhankelijke vrouw op eigen benen te staan. Daarom wenst ze nu een leven waarin ze zich kan overgeven aan de man.
In de serie Meiden van traditie volgen we vier jonge conservatieve vrouwen. Ze zwemmen tegen de stroom in en kiezen bewust voor een leven achter het welbekende aanrecht. In aflevering twee leggen de meiden uit hoe hun pad naar traditionele waarden eruitziet. Wat in hun verleden heeft ervoor gezorgd dat ze het roer om willen gooien?
“Ik verwachtte veel van mezelf. Een goede baan en onafhankelijkheid, maar dat heeft mij van binnen kapotgemaakt", vertelt Rinske. Daarnaast wilde ze controle hebben in relaties, iets wat het feminisme volgens haar teweegbrengt. “Het feminisme slaat door, omdat vrouwen nu gezien willen worden als man.” Door Rinske’s burn-out en depressie is haar wereldbeeld veranderd en is ze bekeerd tot christen.
In de opvoeding van de Turks-Nederlandse Zeynep (27) stond respect voor de man centraal. Toch werd haar ook geleerd om onafhankelijk te zijn. Daar verzet Zeynep zich nu tegen, want ze wil niets liever dan een traditionele relatie. “Mijn moeder zegt dat ik financieel afhankelijk moet zijn als mijn relatie uit zou gaan. Ik vind dat bangmakerij.”
Het gezin van Astrid (32) leeft op het salaris van haar man, waardoor zij zich op het huishouden kan richten. Ze denkt dat dit door het feminisme niet meer financieel haalbaar is voor veel vrouwen. “Er wordt van ze verwacht dat ze werken, het huishouden verzorgen, de financiën regelen én zorgen voor de kinderen en de ouders.”
De tweede aflevering van de vierdelige serie Meiden van traditie is te zien op het YouTube-kanaal van NPO3.