Friluftsliv! We moeten naar buiten om gelukkig te worden, zeggen Scandinaviërs
- Artikel
- 10 feb 2021
- 4 minuten leestijd
Scandinavische landen prijken altijd bovenaan de lijst van de meest gelukkige landen ter wereld. Niet gek dat er talloze boeken zijn geschreven over Scandinavisch geluk. Na het Deense hygge is het tijd voor een nieuw geluksrecept: friluftsliv.
Als het winter is en we de regen/sneeuw tegen de ruit horen tikken, zijn we geneigd om binnen te blijven. Kaarsjes aan, dampende kop met thee erbij en onderuit gezakt onder een dekentje een film kijken. Deze vorm van knus- en gezelligheid ken je misschien nog wel van die andere populaire Scandinavische term: hygge.
Dit geluksconcept kwam in 2016 in Nederland onder de aandacht nadat Meik Wiking, directeur van het Happiness Research Institute in Copenhagen, zijn boek Hygge: de Deense kunst van het leven uitbracht. “Hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte en saamhorigheid”, schreef hij in zijn boek. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met het Nederlandse begrip ‘gezelligheid’.
Alleen: het afgelopen jaar hebben we meer tijd binnen besteed dan ons lief is. Werken, sporten, slapen en bijkletsen met familie of vrienden moest allemaal tussen dezelfde vier muren. Nu we minder tijd buiten doorbrengen, lijken we ons ineens te beseffen hoe belangrijk het eigenlijk is om tijd door te brengen in de buitenlucht. Dit is waar het Noorse friluftsliv (spreek uit als frie-loefts-lief) om de hoek komt kijken. Het betekent letterlijk ‘vrij leven in de buitenlucht’. Volgens Scandinaviërs is dit hét geheim voor een gezonder en gelukkiger leven.
Lifestyletrend
Friluftsliv wordt steeds populairder in Nederland. Het zou zelfs een van de grootste lifestyletrends van 2021 kunnen worden, kopte USA Today. In Scandinavische landen is deze gelukstrend echter niets nieuws. De term werd daar populair in 1859 door de Noorse toneelschrijver en dichter Henrik Ibsen. Voor hem betekende het woord de bewoonde wereld achterlaten, opgaan in de natuur en je verzetten tegen de verwachtingen van de maatschappij.
De belangrijkste gedachte van friluftsliv is niet dat je letterlijk de natuur ingaat om rustig te worden. Nee, het achterliggende idee is om meer tijd buiten te spenderen en daar activiteiten te ondernemen. Dit zou ervoor zorgen dat je jezelf zowel op mentaal als fysiek gebied beter voelt. Uit onderzoek blijkt immers dat wie regelmatig buiten komt minder snel ziek wordt en minder vaak last heeft van sombere gevoelens.
Buiten slapen
Dat tijd doorbrengen in de buitenlucht gezond is voor je mentale én fysieke gezondheid, wist je waarschijnlijk al. In Scandinavische landen nemen ze dat uiterst serieus. Het is daar bijvoorbeeld heel normaal om baby’s een dutje te laten doen in de kou. Dat kan in de kinderwagen, maar ook in een speciaal buitenbedje of slaaphuisje.
Scandinavische consultatiebureaus raden ouders aan om hun kind vanaf twee weken na de geboorte drie tot vier uur in de frisse buitenlucht te laten slapen. Niet alleen in de lente, maar ook in de winter. Dat is volgens een Fins onderzoek uit 2010 hartstikke gezond voor baby’s. Zo zouden ze een betere weerstand krijgen en beter slapen.
Slecht weer bestaat niet
Daar houdt het overigens niet op. In landen als Zweden en Finland kunnen bedrijven zelfs belastingvoordelen krijgen als ze friluftsliv stimuleren. Zo zijn er bedrijven die werknemers een compensatie betalen als ze naar het werk komen lopen of fietsen. Andere werkgevers plannen tijd buiten de kantoordeuren in voor hun personeel. In Zweden luidt een gezegde dan ook: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren.’
Dat je verkouden wordt als je in de kou wandelt, is namelijk een fabel. Daarvoor is een virusinfectie nodig en die verkoudheidsvirussen blijven bij lage temperaturen het langste actief. Dat is de reden dat we in de herfst en winter sneller ziek worden. Het is natuurlijk niet slim om in de winter uren buiten rond te dwalen zonder jas. Als het lichaam flink afkoelt, vernauwen de bloedvaten in het slijmvlies van neus en keel zich, waardoor daar minder bloed naar toestroomt. En dat maakt wél ziek.
Buitenactiviteiten ondernemen is dus de key. Je kunt een lange wandeling maken, maar er zijn ook een hoop andere dingen die je kunt ondernemen. Zo ging een collega onlangs oesters plukken in Zeeland en paardrijden op het strand.
Tijd buiten doorbrengen zonder actief te zijn is ook een optie. In Nederland steken we de barbecue pas aan wanneer de eerste zonnestralen om de hoek komen kijken, maar in Scandinavische landen zijn ze groot fan van barbecueën in de winter.
Dus: waar wacht je nog op? Hup! Ga naar buiten. En ja, ook als het regent of sneeuwt. Slecht weer bestaat immers niet. Alleen slechte kleding.