Gemeenten vinden steun van het Rijk bij integratie onvoldoende
- Huis en haard in Holland
- 02 okt 2016
- 2 minuten leestijd
De steun die gemeenten vanuit het Rijk krijgen bij de opvang en inburgering van asielzoekers is onvoldoende. Dat vindt 55,7 procent van de Nederlandse gemeenten, blijkt uit een rondgang van Reporter 2021.
Op een vragenlijst onder 390 gemeenten reageerden er 262, waaronder de vijf grootste gemeenten. Naast de meerderheid ontevreden gemeenten vindt 37,8 procent de steun voldoende. De overige 6,5 procent vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. Het onderzoek onder gemeenten maakt deel uit van het dossier Huis en Haard in Holland.
Momenteel krijgen gemeenten een budget vanuit het Rijk voor het opvangen en inburgeren van asielzoekers met een verblijfsvergunning, de zogeheten vergunninghouders. Amsterdam, Den Haag en Utrecht willen dat het Rijk weer een aantal taken rondom inburgering aan de gemeenten teruggeeft.
"Wij willen dat de regie op inburgering weer terug komt bij de gemeenten, zodat wij taalonderwijs, maatschappelijke begeleiding en begeleiding naar werk beter op elkaar kunnen afstemmen", zegt de gemeente Utrecht in een reactie. "Nu weten wij niet wat er bij de inburgering gebeurt. Dat belemmert de integratie van vergunninghouders."
De gemeente Amsterdam wijst erop dat het slagingspercentage bij de inburgeringscursus nu erg laag ligt. Daardoor zijn vergunninghouders uiteindelijk veel geld kwijt aan herkansingen en zitten zij langer in de bijstand. "De gemeente Amsterdam wil graag zelf de regie voeren over het hele integratie- en participatietraject van statushouders", verklaart een woordvoerder.
De Nederlandse gemeenten zijn voornamelijk ontevreden over de bijkomende kosten bij de integratie van vergunninghouders. Het Rijk betaalt nu voornamelijk de kosten van de opvang van asielzoekers en vergunninghouders. Eventuele bijkomende kosten tijdens de integratie zoals bijzondere bijstand, tolkendiensten, jeugdhulp, onderwijs en jeugdgezondheidszorg worden daar te weinig in meegenomen, vinden de gemeenten.
"De budgetten voor begeleiding en re-integratie en het verstrekken van uitkeringen zijn volstrekt onvoldoende", vindt een woordvoerder voor de Zeelandse gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal.
Daarnaast wordt veel werk op dit moment nog door vrijwilligers gedaan. “Dus voor echte duurzame inburgering, integratie en participatie is dit niet voldoende”, zegt een woordvoerder van de gemeente Berkelland.
Bijna drie kwart van de gemeenten heeft afgelopen jaar speciaal beleid ontwikkeld om de integratie van deze vergunninghouders te bevorderen. Het gaat dan voornamelijk om het stimuleren van arbeidsparticipatie, het vinden van gepaste woningen en taalonderwijs.
Hoe is de inburgering geregeld in jouw gemeente? Reageer: reporter2021@kro-ncrv.nl.