Habtamu de Hoop (22) presenteerde het Klokhuis, maar wil nu de Tweede Kamer in
- Artikel
- 03 maa 2021
- 7 minuten leestijd
“In de raadszaal zag ik allemaal mensen die mijn ouders of opa en oma hadden kunnen zijn”, vertelt Habtamu nonchalant. Maar zich gek laten maken? Dat doet de 22-jarige niet.
Presentator zijn van Het Klokhuis is voor velen een droombaan, maar voor hem haalde dat het niet bij de politiek. Habtamu de Hoop (22) werd bijna vier jaar geleden het jongste raadslid van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. Een jaar geleden stopte hij met presenteren om zich volledig te storten op de politiek. Nu is hij de nummer 9 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ik sprak hem over zijn Fries-zijn en hoe het is om op zo’n jonge leeftijd in de politiek te zitten.
Habtamu zit in zijn appartement in Easterein (‘Jes-te-rein’,of ‘gewoon’ Oosterend) wanneer ik hem spreek. Hij groeide op in Wommels, het dorp ernaast, en zijn roots liggen in Ethiopië. Vanaf daar is hij geadopteerd en op de Friese boerderij terecht gekomen. Kalm en met een grote glimlach verschijnt hij in beeld. Een vrolijke jongen én een geboren politicus, blijkt al snel.
Hoi Habtamu! Je gaf aan dat je liever niet wilde dat dit gesprek alleen over jouw persoonlijke ‘verhaal’ zou gaan. Waarom vind je dat zo vervelend?
“Ik zeg dat, omdat daar heel vaak de nadruk op wordt gelegd in interviews. Het is niet zo dat ik daar niet over wil praten, maar ik wil niet dat dat de overhand heeft. Dan lijkt het namelijk alsof ik een heel zielig levensverhaal heb, terwijl dat helemaal niet zo is. Alsof het meer om mij draait dan om de politieke strijd die ik wil voeren.”
Hoe kan het dat een jongen van jouw leeftijd de politiek verkiest boven het presenteren van Het Klokhuis?
“Voor heel veel mensen is het een droom en ik ga ook niet doen alsof het niet leuk was. Het was echt te gek. Het verbaasde inderdaad veel mensen, maar ik vond het veel leuker om raadslid te zijn dan presentator van Het Klokhuis. Ik haal daar meer voldoening uit, want als raadslid kan je net voor iemand het verschil maken in kleine dingen.”
“Toen ik de raadszaal voor het eerst binnenliep, zag ik allemaal mensen die mijn ouders hadden kunnen zijn of zelfs mijn opa en oma. Maar volgens mij moet je gewoon op de inhoud laten zien dat je wat toe te voegen hebt. Ik zeg altijd, je moet tegen niemand opkijken maar wel voor iedereen respect hebben. Je wordt heus ook wel eens een snotneus gevonden, maar als je daar wat van aantrekt, wordt het natuurlijk nooit wat.”
Habtamu’s bel gaat. Vast nieuwe sneakers besteld, is het eerste dat in me opkomt. Maar nee, natuurlijk niet. ‘Er kwam even iemand campagnemateriaal halen’, zegt hij terwijl hij weer rustig gaat zitten.
Ik denk dat veel jongeren politiek ingewikkeld en saai vinden. Jij weet als geen ander hoe je ingewikkelde thema’s op een simpele manier uitlegt. Wat is volgens jou de beste manier om jongeren geïnteresseerd te maken in de politiek?
“Ten eerste denk ik dat jongeren nu al veel meer met politiek bezig zíjn dan een tijd terug. Dat zie je bijvoorbeeld aan de Klimaatmars en de Black Lives Matters-demonstraties. Politiek speelt altijd al in het dagelijks leven: als je de deur uitloopt en je struikelt over een stoeptegel, dan gaat het al over politiek. Niet iedereen vindt pensioenen of de toeslagenaffaire belangrijk, of noem eens iets. Dat spreekt jongeren misschien niet direct aan. Maar ze vinden het wel belangrijk dat de voetbalclub en de dorpskroeg open zijn, en dat er een supermarkt in de buurt is. Dus ik vind dat je het daarover moet hebben."
"Nu tijdens de coronacrisis zie je dat jongeren nog eerder opstaan, omdat ze meer voelen dat het politiek in het dagelijks leven speelt. Ik heb zelf ook meegedacht met Coalitie-Y. We zijn met Coalitie-Y ook bij het Catshuis bij Mark Rutte geweest.”
waren net met Coalitie-Y in Catshuis (de netto winst volgt straks), hier een oproep van De Chef. https://t.co/BEJhyXyli4
— Tim Hofman (@debroervanroos) July 8, 2020
Ja, het eerste punt van het manifest van Coalitie-Y is het afschaffen van het leenstelsel voor studenten. Terwijl jouw partij, de PvdA, juist een van de initiatiefnemers was een paar jaar terug. Vind je het niet een beetje makkelijk dat de PvdA zomaar van koers verandert nu studenten dit systeem toch niet zo leuk blijken te vinden?
“Ik vind die stelling juist een beetje makkelijk. We dachten echt dat mensen die later meer gaan verdienen iets meer kunnen betalen, maar helaas zien we dat de ongelijkheid juist groter wordt. De PvdA heeft ook veel goede dingen gedaan en dit is een van de dingen die fout is gegaan. Ik zit liever bij een partij die verantwoordelijkheden neemt en met oplossingen komt, dan bij een partij die alleen maar van de zijkant staat te roepen van wat er allemaal beter kan.”
Ik kan me voorstellen dat je zelf ook wel eens fouten hebt gemaakt in je werk. Kan je daar een voorbeeld van noemen?
“Nee, ik heb tot nu toe niet echt ergens spijt van.”
In een interview met Glamour zei je dat je ver bent gekomen door een bepaalde brutaliteit die in jou zit. Je zei ook dat je daardoor wel eens op je bek bent gegaan.
Ik zie de radertjes in zijn hoofd draaien. Hoe kan hij een ‘fout’ noemen en tegelijkertijd sympathiek overkomen?
“Ehm… Ja, soms wil ik wel wat te snel en wat te graag. Van tevoren moet je coalities sluiten en politiek is iets wat af en toe best wel langzaam gaat. Ik ben iemand die heel enthousiast is en meteen iets op wil pakken.”
“Afgelopen jaar had ik bijvoorbeeld een motie over het stopzetten van de huurstijgingen. Dus die gooide ik er meteen in. Achteraf had ik die motie even nog langer moeten uitstellen, om meer draagvlak te krijgen. Maar ja, dat is iets dat in Den Haag ook nog steeds gebeurt. Dat is niet per se omdat je jong bent.”
Je weet het zo te verwoorden dat het juist helemaal niet slecht klinkt. Dat vlotte praten is echt een talent van jou, hè?
“Ja, ik probeer ook altijd zo min mogelijk jargon te gebruiken op een manier dat jij het snapt, dat je zusje het snapt en dat je tante het snapt. In Den Haag, in een eigen bubbel, begrijpt iedereen hoe alle procedures enzo werken, maar voor veel andere mensen is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom vind ik het belangrijk om bij mensen langs te gaan. Als ik in Den Haag zit ben ik ook van plan om in contact te blijven met Friesland, maar ook naar bijvoorbeeld Zuid-Limburg te gaan en Zeeland.”
Ik heb het idee dat je je Fries-zijn graag benadrukt, klopt dat?
“Ik bén ook gewoon een Friese jongen. Ik ben opgegroeid op een boerderij, ik spreek Fries, en ik heb altijd gekaatst.Ik ben er ook trots op. Ik hou van mijn omgeving, ik ben ook blij dat ik in Friesland woon, en daarom wil ik hier ook blijven wonen. Als ik mensen in Friesland spreek over politiek, merk ik dat zij zich niet echt vertegenwoordigd voelen in Den Haag. Daarom is het ook belangrijk dat ik als Fries ook laat zien dat ik niet meteen in die Haagse kaasstolp verdwijn, maar dat ik gewoon dezelfde nuchtere Friese jongen blijf die je gewoon aan zijn jas kan trekken.”
Beeld: Julian Kock