Hoe groot is onze digitale schaduw?
- Fotoserie
- 09 sep 2016
- 1 minuut leestijd
We leven in een wereld waarin internet steeds meer mensen en apparaten met elkaar verbindt. Hierdoor worden er ook continu meer gegevens over ons opgeslagen. Maar wie weet er eigenlijk precies wát van ons? En wat gebeurt er met die data?
Dit lijken op zichzelf simpele vragen. En toch stelt niet iedereen ze. Misschien wel logisch ook: de meeste van de gegevens waar het hier over gaat zijn niet zichtbaar. Toch kijken instanties en bedrijven met toenemende mate naar jouw profiel en verbinden daar consequenties aan. Welke Facebookvrienden je hebt kan bepalen of je een huis kunt huren in een bepaalde wijk. En in welke wijk je woont kan weer invloed hebben op de premie die je betaalt voor je (auto)verzekering.
Boodschappenlijst
Ook apparaten worden steeds maar slimmer. Dit heeft zo zijn voordelen: een koelkast die weet of er nieuwe melk gekocht moet worden en dit doorgeeft aan de bezorgservice van de supermarkt is gewoon best handig. Maar wat als het boodschappenpatroon wordt gedeeld met de zorgverzekeraar, omdat deze graag wil weten hoe gezond je boodschappenlijst is. Ook auto’s delen steeds meer gegevens over de bestuurder, zonder dat je precies weet waar deze data blijft en wie er wat mee doet.
Een Tesla deelt elke handeling van de bestuurder.