Vier tips om nepnieuws te herkennen
- tips
- 07 feb 2017
- 2 minuten leestijd
Nepnieuws is geen nieuw fenomeen. Door de eeuwen heen is er altijd wel sprake geweest van (bewuste of onbewuste) verspreiding van onwaarheden verpakt als nieuwsberichten. Het verschil tussen toen en nu is de manier en het gemak waarmee deze nepnieuwsberichten verspreid worden via social media.
Wat te doen?
Wat kun je als nieuwsconsument doen in tijden van Trump, trollen en onzekerheid? Uit onderzoek van de Stanford Universiteit blijkt dat het voor veel mensen lastig is om het onderscheid te maken tussen een echt en een nep bericht. De volgende tips kunnen helpen om een betere inschatting te maken.
1.Kijk verder dan de kop
De kop van artikel is vaak pakkend, maar het dekt niet altijd de hele lading van het stuk. Soms komt een bericht van een satirische website als De Speld en kom je daar pas achter nadat je verder hebt gelezen dan alleen de kop.
2. Check de auteur
Het is altijd slim om goed te kijken naar de auteur van een stuk. Soms is deze niet vermeld, wat al reden is om op je hoede te zijn. Als er wel een maker bij het bericht staat, kijk dan wat deze verder op zijn naam heeft staan. Er zijn voorbeelden in Amerika van nepstukken die geschreven waren door mensen die beweerden vele prijzen gewonnen te hebben, waar niets van waar bleek te zijn.
3. Bekijk de ‘over ons’ pagina
Vrijwel alle websites hebben een pagina waar beschreven wordt met wat voor website je te maken hebt. Als het om een satirische site gaat, zal hier altijd staan dat dat het geval is. Zodra een 'over ons' pagina ontbreekt is het slim om te kijken naar de reputatie van de site. Er zijn pagina's waarvan bekend is dat ze vaak complotten en nep-verhalen verspreiden. In deze lijst vind je een groot aantal valse nieuwssites.
4. Controleer de datum
Het is een simpel trucje, maar het werkt. Controleer de datum van een artikel of van de gebeurtenis die beschreven wordt - dit laatste kan makkelijk door Google te gebruiken. Het komt regelmatig voor dat een oud nieuwsbericht opnieuw verspreid wordt. Voor foto's geldt dat ze makkelijk te controleren zijn via Google Images. Hier kun je foto's checken op hun originele bron en datum.