Hoe Kopenhagen de groenste stad van de wereld wil worden
- Reportage
- 03 nov 2016
- 2 minuten leestijd
Kopenhagen is niet alleen de stad van Hans Christian Andersen en de Kleine Zeemeermin, het is ook een van de meest duurzame steden van Europa. Het is zelfs hard op weg om de eerste CO2-neutrale stad van de wereld te worden – een ambitie die men in 2025 wil behalen. Bekijk alvast enkele foto's die we schoten tijdens het maken van onze reportage.
Dat het in Kopenhagen niet om sprookjes gaat, blijkt uit alle initiatieven die politici en bewoners opstarten om de stad duurzaam te maken. Zo heeft het beleid van de stad ervoor gezorgd dat de haven van Kopenhagen helemaal schoon is – er is zelfs een heuse zwemcultuur door ontstaan. Bovendien hangt de stad vol met sensoren die de stad 'slim' maken: luchtkwaliteit, verkeersstromen en volle vuilnisbakken worden gemeten om de stad efficiënter én duurzamer te maken.
Deze centrale verbrandt vanaf volgend jaar afval op een CO2-neutrale manier. Hiermee wordt Kopenhagen voorzien van stadsverwarming.
Kopenhagen is een moderne stad maar toch ook een met traditie. Voor het parlementsgebouw rijdt de hele dag paard en wagen.
Voor de Borgen-liefhebber: in werkelijkheid spelen zich in deze hal nauwelijks intriges af, maar wordt het klimaatbeleid bepaald.
Denen zijn trots op hun Deense design. Dit reikt tot in de werkkamer van de duurzaamheidsburgemeester van Kopenhagen.
De vooruitstrevende stad trekt delegaties aan van over de hele wereld. Hier krijgen politici uit Zuid-Afrika een presentatie over het duurzame geheim van Kopenhagen.
Het beleid van de stad heeft ervoor gezorgd dat de haven van Kopenhagen schoon is. Hierdoor is een zwemcultuur ontstaan in de stad met verschillende open water-zwembaden.
Je ziet het nauwelijks, maar deze hoofdstraat hangt vol met sensoren die de stad 'slim' maken. Luchtkwaliteit, verkeersstromen en volle vuilnisbakken worden gemeten om de stad efficiënter en duurzamer te maken.