Hoe zit het precies met de Nederlandse troepen in Mali?
- Reportage
- 17 mei 2016
- 2 minuten leestijd
VN-secretaris Ban Ki-moon is er duidelijk over: Nederland moet haar militairen langer in Mali houden. Deze hoop sprak hij vorige maand uit tegen minister Koenders. Het kabinet heeft daarop toegezegd op zijn minst te onderzoeken of een verlenging mogelijk is. Maar er is ook kritiek op de missie. De Nederlandse troepen zouden niet zo veel kunnen beteken in Mali. Hoe zit het precies met onze mannen in Mali? Hoeveel zijn het er en wat doen ze precies in het conflictgebied? De feiten op een rij.
Wie en wat is er aanwezig in Mali?
Op dit moment zijn er 450 militairen in Mali. Deze mannen en vrouwen zitten er sinds begin 2014 onder de vlag van de Verenigde Naties. Het is de bedoeling dat in de loop van 2016 het aantal militairen wordt teruggebracht naar 300, andere landen sturen dan meer troepen. De VN voert de missie onder de naam MINUSMA, wat staat voor: Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali. Naast de manschappen zijn er ook vier Nederlandse Apaches (gevechtshelikopters) en drie Chinooks (transporthelikopters) aanwezig in Mali.
Chinooks
Wat is het doel van de missie?
De missie heeft tot doel om de stabiliteit in Mali terug te brengen en de bevolking te beschermen tegen oorlogsmisdaden. Het land is verwikkeld in een interne oorlog tussen verschillende partijen. De Toearegs en extremistische moslimgroeperingen eisen de hoofdrol op in het conflict, maar er zijn ook andere milities betrokken waardoor het een chaotisch geheel is. Frankrijk nam vanaf het begin een voortrekkersrol bij het ingrijpen in de voormalige kolonie, maar inmiddels zijn er 33 landen actief onder de VN-vlag. Naast Nederland en Frankrijk doet bijvoorbeeld ook China mee. Voor dat land is het de eerste keer dat ze gevechtstroepen sturen naar een VN-missie.
Wat doen we precies?
De belangrijkste taak van de Nederlandse militairen is het verzamelen van informatie. Het zijn met name de Commando's en de mannen van het Korps Mariniers die lange afstandsverkenningen uitvoeren - het komt er op neer dat de elitetroepen meerdere dagen op pad zijn om informatie te verzamelen. Bij deze missies hebben ze het mandaat om geweld te gebruiken als ze in een gevechtssituatie belanden. De verzamelde informatie wordt vervolgens gebruikt door de commandant van MINUSMA om grotere missies uit te voeren. Naast de speciale eenheden zijn er ook 30 politiefunctionarissen aanwezig om Malinese agenten te trainen.
Waar in Mali zitten de Nederlandse troepen?
Het militaire basiskamp bevindt zich in Gao, gelegen in het oosten van Mali.
Criticasters menen dat het aantal gewelddadige aanslagen in Mali alleen maar toeneemt. De soldaten van de VN-missie zouden niet kunnen ingrijpen door de beperkingen van het mandaat, waardoor de aanwezigheid zinloos lijkt.