Honderd tijgers en leeuwen in Nederlandse dierenopvang
- Reportage
- 10 okt 2017
- 4 minuten leestijd
Nederland blijkt de spil in de opvang van afgedankte tijgers en leeuwen. Wij ontdekten dat dierenopvangcentra in ons land overvol zitten met ruim honderd grote katachtigen, die zijn gered uit circussen, dierentuinen en illegale fokcentra. Er is zelfs een wachtlijst.
Middenin de weilanden, op het oerhollandse platteland, daar zou je ze niet gauw verwachten: exotische tijgers en leeuwen. Tientallen grote katachtigen verblijven in opvangcentra in onder andere in het Noord-Hollandse Anna Paulowna en het Friese Nijeberkoop. Ons land is binnen Europa de grootste opvangplek van verwaarloosde en getraumatiseerde tijgers en leeuwen. Drie organisaties ontfermen zich over vele tientallen dieren: de Stichting Leeuw, stichting Vier Voeters en Stichting Aap. Die laatste is beter bekend van de apenopvang maar vangt sinds vorig jaar ook tientallen tijgers en leeuwen op.
Er is een enorme stroom van afgedankte tijger, leeuwen en andere grote katachtigen op gang gekomen, omdat steeds meer Europese landen een verbod hebben om in het circus op te treden met wilde dieren. Daarnaast krijgen de Nederlandse centra het verzoek om dieren op te vangen uit failliete of gesloten dierentuinen en illegale dierenfokcentra.
Tijgers op de wachtlijst
“We hebben momenteel een wachtlijst”, vertelt eigenaar Robert Kruijff van de Stichting Leeuw. Hij kreeg onlangs nog het verzoek om vier ernstig verwaarloosde tijgers uit een illegaal fokcentrum in Polen op te vangen, maar moest tot nu toe ‘nee’ verkopen. Ook de Stichting Aap is er meer aanbod dan plekken. “Het zit overvol”, vertelt een woordvoerster.
Op deze plekken vangen Nederlandse opvangcentra verwaarloosde tijgers en leeuwen op
- In Anna Paulowna bij Stichting Leeuw: 38 tijgers, leeuwen, luipaarden en poema’s. Binnenkort komen er 4 tijgers bij.
- In het Zuid-Afrikaanse wildpark Emoya: 5 grote katachtigen van de Stichting Leeuw. Zij zaten eerst in Nederland maar kregen een ruimere plek in dit wildpark.
- In Nijeberkoop bij Stichting Vier Voeters: 5 tijgers. Komende week komen er 2 tijgers uit het Syrische Aleppo bij.
- In het Zuid-Afrikaanse wildpark Lions Rock: 14 grote katachtigen van de Stichting Vier Voeters.
- In het Spaanse opvangcentrum Primadomus van Stichting Aap: 34 grote katachtigen. Onlangs kwamen er 8 tijgers en leeuwen bij uit een Spaans circus dat niet meer met wilde dieren wilde optreden.
“Je moet ze redden”
Stichting Leeuw verwacht dat de stroom dieren nog een tijd aanhoudt. Kruijff: “Er zijn nog zo’n vierhonderd tijgers en leeuwen in Europese circussen. Dompteurs komen hier soms gewoon aanrijden. Met een dier achter hun wagen in de trailer. Wat doe je dan? Zeg je dan nee?”
Ook bij de stichting Vier Voeters komen sommige dieren op een wonderlijke wijze naar het opvangcentrum. Zo arriveren komende week twee zwaar verwaarloosde en getraumatiseerde tijgers uit het Syrische Aleppo, waar zij jaren leefden in een door bombardementen verwoeste dierentuin. Dierenverzorger Juno van Zon was betrokken bij de reddingsactie: “Met tussenstops in Turkije en Jordanie komen ze naar Friesland. Deze tijgers moesten we redden.”
Altijd in gevangenschap
De veelal verwaarloosde en getraumatiseerde tijgers en leeuwen worden in Nederland verzorgd door gespecialiseerde dierenverzorgers. Zij proberen de dieren op te lappen door goede voeding en een trainingsprogramma. Dat lukt niet altijd. Soms zijn de dieren zo verzwakt dat ze alsnog een spuitje krijgen.
Het ideale scenario is dat de dieren uiteindelijk een ruimere plek te geven in aan hun stichtingen gelieerde wildparken in Spanje of Zuid-Afrika. In de afgelopen jaren zijn enkele tientallen dieren naar deze parken verhuisd. Ze blijven eigendom van de Nederlandse stichtingen. Die verhuizing betekent overigens niet dat de dieren naar het wild teruggaan. De tijgers en leeuwen leven binnen een omheining en worden elke dag gevoerd. Want jagen en leven in de vrije natuur kunnen ze niet meer na een leven in gevangenschap.