Zet je af tegen sociale verwachtingen: doe dingen in je uppie
- Artikel
- 12 mei 2021
- 5 minuten leestijd
Veel mensen vinden tijden doorbrengen in je up niet alleen saai, maar ook nog eens hartstikke eenzaam. Samen is toch alles leuker? Volgens de Honjoks niet. Deze jonge Koreanen genieten van activiteiten die ze in hun eentje ondernemen.
Let op: het is de Week van Eenzaamheid onder Jongeren bij Brandpunt+ van 17 tot 21 mei 2021. Dat verdient aandacht, want recent onderzoek liet zien dat bijna zeventig procent van de mensen tussen de 18 en 24 jaar zich eenzamer voelde dan vóór de coronacrisis. De hele serie onder dit thema vind je hier.
Ik begrijp die Honjoks wel. Ook ik vind het heerlijk om alleen te zijn. Een tijdschrift lezen tijdens een zonnige lentedag op mijn balkon, op mijn vrije dinsdagochtend naar de bioscoop of een uur eerder mijn werkdag starten aan de keukentafel.
Voor wie nog nooit heeft gehoord van het woord honjok: deze term werd in 2017 in het leven geroepen en omschrijft de groep Koreanen die zich afzet tegen sociale verwachtingen, graag dingen in hun eentje doet en van hun onafhankelijkheid geniet.
Inmiddels is deze term ook al aardig bekend in Nederland. In 2020 werd het boek Honjok: De Koreaanse kunst van het alleen leven nog uitgebracht. Dat is een handboek vol tips om een goede vriend voor jezelf te zijn en over alleen-leven.
Alleen versus eenzaam
“Dat is toch hartstikke eenzaam,” hoor ik vaak. Wat mensen vaak vergeten is dat er een groot verschil is tussen alleen-zijn en eenzaam-zijn. Ik heb het zelf in levenden lijve mogen ondervinden. Als negentienjarige student verhuisde ik van Breda naar Amsterdam voor mijn stage. Ik kende buiten mijn stage om niemand in Amsterdam, het jaar ervoor verloor ik mijn beste vriend, in diezelfde periode kreeg ik knallende ruzie met een vriendin en mijn vriend was druk bezig met afstuderen.
Het was niet zo dat ik mezelf niet kon vermaken: had ik een middag vrij, dan fietste ik naar een hip koffietentje en ’s avonds maakte ik het gezellig in huis met lekker eten en een goede film. Toch voelde ik mezelf op veel momenten eenzaam en keek ik reikhalzend uit naar de momenten dat mijn moeder naar Amsterdam kwam of de weekenden terug in Breda.
Psycholoog Hanan Haddouch (32) legt uit dat het grootste verschil tussen eenzaamheid en alleen-zijn te maken heeft met keuzevrijheid. Zo ga ik vrijwillig op mijn vrije dinsdagochtend naar de bioscoop, maar het was niet mijn eigen keuze om in Amsterdam veel avonden alleen op de bank te zitten. Hetzelfde geldt voor de Honjoks: zij kíezen ervoor om zich af te zetten tegen het keurslijf van sociale normen.
Quality time met jezelf
Als tijd doorbrengen in je eentje een keuze is, dan moedigt Hanan dat zeker aan. Zij raadt haar cliënten zelfs ‘quality me-time’ aan. “Pas als je alleen bent, kom je er echt achter hoe het met je gaat. Als je nooit alleen bent, dan ben je onvoldoende bewust van jezelf, je emoties en gedachten.”
@honeybleuu Can you tell I have fun alone 😂❤️ #selflove #alonetime #fy
♬ original sound - 🌞
In het boek Honjok: De Koreaanse kunst van het alleen leven wordt ook uitgelegd dat alleen-zijn helpt bij het maken van bewuste keuzes. Van hoe je de dag indeelt tot aan de persoon worden die jij wilt zijn. “Het is goed om af en toe geen prikkels van anderen te hebben en alleen bezig te zijn met je eigen prikkels. Gewoon in je eentje nadenken over wat belangrijk en goed voor jezelf is.”
Sociale wezens
Toch is er ook een groep mensen die er niet aan moet denken om veel tijd alleen door te brengen. Volgens de psycholoog komt dat deels door het feit dat we sociale wezens zijn die graag een pack om zich heen hebben, maar ook door social media. “Jongeren kunnen de illusie krijgen dat ze altijd onder de mensen moeten zijn en dat het raar is om iets in je eentje te doen. Dat is immers het beeld dat je vaak ziet op social media. Je gaat toch niet vrijwillig alleen naar een concert of restaurant? Het is veel gangbaarder om ergens met iemand anders heen te gaan.”
Toch hebben we die tijd alleen nodig. Niet alleen om tot jezelf te komen, maar ook om deze hele waslijst aan wetenschappelijke voordelen waar we al eens eerder over schreven. Dat is alleen een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft Hanan advies: “Vind je het eng, ongemakkelijk of spannend? Dat is oké. Ben jezelf vooral bewust van die emoties. Ga ze niet uit de weg, maar laat jezelf er vooral niet door belemmeren.”
Plan dus vooral die quality me-time in. Of je nou een lange wandeling gaat maken of toch neerploft op de bank met een goed boek: zorg ervoor dat je het alleen doet. Wedden dat je jezelf weer helemaal opgeladen voelt?