Is Nederland nog steeds het meest tolerante cannabis-land?
- Data
- 02 jan 2017
- 2 minuten leestijd
Klompen, kaas, molens en wiet. Nederland is voor velen al decennialang hét softdrugsland. Maar zijn we dat nog steeds? Of hebben andere landen die status overgenomen?
Sinds 1976 is de coffeeshop een begrip in ons land. Daarmee werd Nederland een van de meest liberale cannabis-landen ter wereld. Toch lijkt het alsof wij langzaam maar zeker onze leiderspositie kwijtraken aan Zuid-Amerikaanse landen en enkele staten in de VS. Hoe ziet het cannabis-landschap er nu uit?
Uruguay is het meest liberale cannabis-land ter wereld. De softdrugs is daar nooit wettelijk verboden geweest, en sinds 10 december 2013 is het legaal om cannabis te kweken en verkopen.
Een bedrijf moet een kweekvergunning aanvragen en de opbrengst wordt periodiek gecontroleerd. Het is dan ook geen vrije markt, maar streng door de overheid gereguleerd. Burgers kunnen elke maand zo’n 40 gram cannabis van de overheid opkopen voor eigen gebruik.
Sinds 2012 is het in Colombia toegestaan om 20 gram cannabis op zak te hebben. Ook mag je maximaal 20 planten voor persoonlijk gebruik kweken. Sinds 2015 is cannabis ook toegestaan voor medische doeleinden.
Ook in Noord-Amerika worden de teugels van het cannabisbeleid langzaam gevierd. Medicinale marihuana werd in 1996 als eerste in Californië ingevoerd. Momenteel is cannabis in 8 staten en in Washington D.C. gelegaliseerd.
Colorado en Washington mogen sinds 6 november 2012 als eerste staten legaal marihuana verkopen en gebruikers mogen de softdrugs legaal op zak hebben.
Geen leidend cannabis-land
Daarmee lijkt het erop dat Nederland al een flinke tijd niet meer het leidende cannabis-land ter wereld is. Uruguay was stiekem al jarenlang toleranter, omdat de softdrugs daar nooit verboden is geweest. Maar vooral de Verenigde Staten hebben een forse inhaalslag gemaakt.
Op dit moment is er één Nederlands bedrijf dat cannabis mag kweken, namelijk Bedrocan. Meerdere staten in de VS hebben besloten om die markt verder open te gooien.
In september werd al aangekondigd dat D66-Kamerlid Vera Bergkamp een wetsvoorstel gaat indienen om de wietteelt te reguleren. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor dat plan, het kabinet ziet daar nog niet zoveel in.