Drie jonge Amerikanen over Trump: 'We praten nu veel meer over politiek'
- Jinek on tour
- 26 apr 2017
- 5 minuten leestijd
Eva Jinek is op dit moment in Amerika om het tweede deel van haar serie De Verenigde Staten van Eva te maken. Anoek Hofkens is online editor bij evajinek.nl en gaat mee. Voor Brandpunt+ bezoekt ze tijdens hun reis jonge Amerikanen om te vragen wat zij vinden van hun nieuwe president. Eerste stop: Alma, Wisconsin.
De uitslag van de Amerikaanse Verkiezingen is niet bepaald door mensen die aan de kust wonen of in grote steden, maar door het middenstuk van Amerika, het platteland. We beginnen onze reis daarom in het archetypische Middenwesten om precies te zijn in Alma, een kleine stad aan de Mississippi met 750 inwoners.
Jeremy Fernholz (34)
“Als je het gezellig wilt houden, moet je op een verjaardag niet over politiek beginnen”, zegt Jeremy Fernholz (34) tegen me. Hij staat op een ladder voor een van de weinige restaurants in Alma en draait een schroef in de houten muur. Onderaan de ladder ligt een lamp, die gaat hij waarschijnlijk ophangen. “Ik was laatst op een feestje en toen begon iemand er toch weer over. Er volgde een verhitte discussie en op het eind liep iemand boos weg. Ik probeer niet te veel over politiek te praten, niemand is het hier met elkaar eens.”
Jeremy heeft op Trump gestemd
Zelf heeft hij op Trump gestemd. Dat zegt hij zacht en pas nadat hij even om zich heen heeft gekeken. “Ik zeg het liever niet, want dat is niet goed voor mijn bedrijf. Ik kan zo drie klanten opnoemen die me niet meer zullen bellen als ze weten op wie ik heb gestemd.” Jeremy stapt de ladder af en pakt de lamp.
John Haeussinger (16)
Wie geen vertrouwen in Trump heeft, is John Haeussinger. Hij is zestien jaar en geïnteresseerd in politiek. Als hij had mogen stemmen, had hij zeker niet op Trump gestemd. Ik ontmoet hem aan de bar als ik het restaurant binnen loop om te kijken of ik met meer jonge mensen kan praten. John: “Ik heb het gevoel dat hij heel veel dingen niet vertelt. Hij zegt alleen wat mensen willen horen. Mensen houden van hem omdat hij zegt dat hij voor banen gaat zorgen, maar ze komen er nog wel achter dat het een slechte keuze is, hij als president.”
Trein vol tanks en militaire vrachtauto's
John pakt zijn smartphone en laat me een video zien die een paar weken geleden in zijn Facebook timeline voorbij kwam. Op de video zie ik een trein voorbij razen met tanks en militaire vrachtauto’s er op. John: “Kijk dan, die rijdt gewoon door Texas! En er is niet eens een militaire basis in de buurt. Heel veel mensen hebben er een reactie onder geplaatst met de vraag waar dit voor is. Maar niemand uit de politiek reageerde. Dit is toch vreemd! Komt er een derde wereldoorlog? Ik ben daar bang voor. Hier hoor ik de politiek en Trump namelijk helemaal niet over. Ze verzwijgen het gewoon, wat verzwijgen ze nog meer?”
Politici houden bewust informatie achter
Zijn ogen staan op ongeloof. En angst. Voor hem is dit het bewijs dat politici bewust informatie achterhouden. Ik vraag hem waar hij allemaal op zoek gaat naar informatie. Welke media volgt hij bijvoorbeeld. Hij legt zijn telefoon weg en zegt alleen sociale media. Gewoon, wat er in zijn timeline komt. Hij zegt het op een manier alsof er geen andere kanalen zijn waar je politiek nieuws zou kunnen vinden.
Door Trump meer interesse in politiek
John staat op en zegt dat het voor hem tijd is om te gaan werken. Hij geeft me een hand, knoopt zijn schort op en loopt door de klapdeur de keuken in. Het meisje dat achter de bar staat heeft blijkbaar ons gesprek gevolgd, want ze kijkt me aan en zegt: “Ik zeg niet dat ik voor Trump ben, maar hij zorgt er wel voor dat meer jonge mensen meer geïnteresseerd zijn in politiek”, zegt ze. Ze heet Noël Dubugue (23), woont boven de bakkerij verderop in de straat en komt uit Sturgeon Bay, een stad die 4 uur rijden verderop ligt. Ze is hier om zo veel mogelijk werkervaring op te doen in de horeca.
Noël Dubugue (23)
“Sociale media zijn zeker niet het beste medium om op de hoogte te blijven van politiek, maar het helpt wel. We zijn namelijk allemaal hooked. En doordat Trump het zoveel gebruikt, zorgt hij ervoor dat jonge mensen meer met politiek bezig zijn. Ik merk het bij mezelf, maar ook bij mijn college-vrienden uit Minneapolis, we praten nu veel meer over politiek.”
Trump houdt van zijn land
Ik vraag haar hoe ze denkt dat Trump het gaat doen. Heeft ze vertrouwen in hem? Ondanks dat ze niet helemaal achter hem staat? “De mensen die ik ken, hebben op hem gestemd omdat ze zien dat hij van zijn land houdt. Ik denk ook echt dat dat zo is. Ik maak me alleen zorgen dat het voor hem allemaal een spelletje is. Ik blijf hem zien als een schurk in een tekenfilm die de wereld wil vernietigen. Maar alles gebeurt met een reden, daar geloof ik in. Misschien inspireert hij met zijn manier van doen wel iemand om de volgende president te worden. Iemand die geweldig is, en die zich anders niet geroepen voelde. Je weet het nooit.”