Hoe jongeren vechten tegen de boomeridealen in de gemeenteraad
- Artikel
- 16 maa 2022
- 6 minuten leestijd
De stembussen zijn geopend. Je hebt de keuze uit lokale partijen, landelijke partijen, maar in veel steden kan je op iets anders stemmen: jongerenpartijen. Wij spraken met drie jonge lijsttrekkers over boomerpolitiek en waarom jonge mensen in de gemeenteraad dat gaan veranderen.
Wij vinden dat bij ouderen verbeeldingskracht ontbreekt
Daniël van Duijn (26), lijsttrekker LEF Amsterdam
LEF Amsterdam doet voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen. LEF is opgericht omdat jongeren ondervertegenwoordigd zijn in de democratie, vertelt Daniël. “Jongeren onder de achttien tellen niet mee, terwijl ze wel 27% van de bevolking omvatten. Jongeren kunnen niet stemmen dus zijn niet belangrijk hoor je dan, terwijl we onze manier van denken keihard nodig hebben. Wij willen daar verandering in brengen door ‘toekomstzetels’ in het leven te roepen.”
Toekomstzetels, hoe werkt zoiets? Daniël: “Het idee is dat een persoon geloot of aangewezen wordt door de partijen. Die heeft dan de rol om de belangen van toekomstige generaties te vertegenwoordigen in de raad, en halen ook feedback op bij de jongeren en maken daar beleid van. Jonge mensen hebben ook iets dat wij vinden dat bij ouderen ontbreekt: verbeeldingskracht. En dat hebben we nodig om goed beleid te maken.”
Maar een aanklacht tegen de gevestigde partijen, dat is LEF niet. Daniël: “Maar bij die partijen mis wel gewoon dat inlevingsvermogen. Of het nou gaat om het leenstelsel of oorlog, het is nooit in het belang van jonge mensen. Hetzelfde geldt voor de klimaatcrisis, armoede en de jeugdzorg.”
Wat zijn concrete dingen die Daniël en zijn partij dan willen veranderen? “We zijn voorstander van een slow city, een tragere manier van leven. Warme schoolmaaltijden voor alle kinderen. Een basisinkomen en we willen naar 13 maanden toe. Dat klinkt misschien gek, maar als je de maanden opdeelt in gelijke 28 dagen dan komen we op 13 maanden. Wij denken dat het dan makkelijker wordt om rond te komen van je loon, mits je loon natuurlijk niet omlaaggaat. Je houdt immers minder dagen over, en het is beter voor ons natuurlijke ritme."
De politiek was niet toegankelijk voor jongeren
Esma Kendir (23), lijsttrekker Student & Starter
Utrecht
In het hart van het land zet Esma Kendir zich in vanuit het perspectief van jongeren, studenten en starters. En haar partij heeft al succes, want ze zitten met twee zetels in de gemeenteraad. Esma: “We zijn in 2013 opgericht omdat we een bepaalde visie voor Utrecht hadden die we nog niet vonden in de raad. De politiek was niet toegankelijk voor jongeren. Er miste een partij die zich specifiek inzet vanuit hun perspectief. Daar wilden we verandering in brengen. Afgelopen vier jaar hebben we met twee jonge raadsleden aan die representatie gewerkt.”
Dat representatie belangrijk is, zagen Esma en haar partij ook tijdens de coronacrisis. Esma: “Je zag dat het slecht ging met de mentale gezondheid van jongeren. Dan gaan politici met jongeren in gesprek over hun zorgen en daar blijft het bij. Verder werd niet gekeken naar hoe jongeren deze crisis beter konden doorkomen. Daar hebben wij in de gemeenteraad wel echt de kar voor getrokken. Toen bijvoorbeeld de burgermeester de parken hier ’s avonds wilde sluiten, hebben wij (samen met D66) erop aangedrongen dat die openbleven. Als jongere heb je die sociale contacten echt nodig, dat kan niet altijd op je studentenkamer. Zo zie je dat het perspectief van jongeren hard nodig is in de raad.”
Ook de woningcrisis is natuurlijk een thema dat jongeren extra hard raakt. Dat ziet Esma ook en daar wil zij dan ook graag een ander beleid zien. Esma: “Je merkt bijvoorbeeld een negatieve houding tegenover studentenwoningen. Die worden naar onze mening te vaak vergeten bij de woningbouw. Vaak wordt overlast erbij gehaald, maar je kan ook overlast hebben van een gezinswoning. Dat past in het frame van een ‘verwende generatie’. En dat komt weer omdat jongeren niet goed vertegenwoordigd zijn in de politiek.”
Er wordt te weinig naar ons geluisterd
Mitchell Wiegand Bruss (21), lijsttrekker Studenten voor Leiden
In Leiden dient ook een nieuwe partij zich aan. De naam geeft het al een beetje weg: Mitchell wil met zijn partij de belangen van jongeren, studenten en starters beter vertegenwoordigen in de raad. Mitchell: “We zagen de afgelopen paar jaar dat de gevestigde politiek de belangen niet goed behartigde. Er kwam een verkameringsbeleid in Leiden dat de studenten keihard raakte. Veel studenten raakten daardoor hun studentenhuis kwijt. Wij willen dat dat beleid wordt gestopt. Toen hebben we rondgekeken en besloten dat we zelf maar de politiek in moesten gaan.”
Ook hier is de vertegenwoordiging van jongeren belangrijk. Mitchell: “Er wordt te weinig naar ons geluisterd. Bij de lokale partijen van GroenLinks en de VVD sta je als jongere vaak laag in de hiërarchie. Dat is bij ons echt anders: hier staan juist heel veel jongeren hoog op de lijst. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ging maar 42% van de jongeren stemmen. Dat toont volgens ons aan dat er weinig vertrouwen is in de lokale politiek. Wij willen dat wegnemen: wat ons betreft gaat dat percentage naar 100%.”
Die ideeën vertalen zich ook naar een andere benadering van de politiek, vertelt Mitchell. “Jongeren staan veel dichter bij de samenleving dan mensen eigenlijk denken. Ze maken overal deel uit van de stad: ze zijn te vinden op het terras, in de winkels en wonen door heel de stad. Daarom is het ook belangrijk dat ik benaderbaar bent; dat jongeren mij kunnen aanspreken in de kroeg en kunnen vragen: wat ben je nou eigenlijk aan het doen in de raad? Ik denk dat wij als partij die afstand die er nu is echt kunnen gaan dichten. We zien op die manier veel beter de concrete problemen die jongeren tegenkomen en kunnen dat ook aandragen in de raad. Die representatie is namelijk echt heel belangrijk.”
Beeld: Tijmen Snelderwaard
Foto: LEF, Student&Starter en Studenten voor Leiden