Kimberley (22): 'Als we niet nu de stem van de jongeren laten horen, dan vergeet de politiek ons'
- Artikel
- 25 sep 2023
- 5 minuten leestijd
Vandaag overhandigen acht jongerenorganisaties een Jongerenmanifest aan lijsttrekkers en kandidaat-Kamerleden, met cruciale punten over onder andere mentale gezondheid en het klimaat. “Als we niet nu onze stem laten horen, dan zijn we bang dat we worden vergeten in die chaos.”
“Toen ik hoorde dat het kabinet viel, dacht ik: ‘Nu moeten we snel de handen ineenslaan’”, vertelt Kimberley Snijders (22, headerfoto). Zij is voorzitter van de Nationale Jeugdraad, het grootste jongerennetwerk in Nederland. “Naar aanloop van de verkiezingen zullen belangenorganisaties proberen de politiek te beïnvloeden. Als we niet nu onze stem laten horen, dan zijn we bang dat de groep 12- tot 35-jarigen in die chaos wordt vergeten.”
Daarom overhandigen Kimberley en de Nationale Jeugdraad vandaag [25 september] samen met zeven andere jongerenorganisaties het Jongerenverkiezingsmanifest aan de Tweede Kamer. Verenigd onder de naam Het Jonge Geluid doen ze een oproep aan de politiek: verbeter de positie van jongeren in de maatschappij.
Op basis van gesprekken, enquêtes en een brainstormsessie met honderd jongeren kwamen deze organisaties tot het manifest, met doelen die gericht zijn op bijvoorbeeld het aanpakken van de klimaatcrisis, toegankelijk onderwijs van goede kwaliteit, een actieplan voor mentale gezondheid en het investeren in jeugdzorg.
Vergeten door de politiek?
Waarom is een Jongerenverkiezingsmanifest nodig? ‘Als jongere moet je iets te zeggen hebben over je eigen toekomst’, opent het Jongerenverkiezingsmanifest. Dat proberen de jongerenorganisaties dan ook. Jongeren onder de 18 hebben namelijk geen stemrecht en kunnen op die manier geen politieke invloed uitoefenen, en 18-plussers worden door de schrijvers van het manifest te weinig terug gezien in de politiek.
Kimberley: “Nu veel ministers opstappen gaat het over een ‘nieuwe bestuurscultuur’ en over ‘een nieuw geluid’, maar vervolgens kan de nieuwe generatie vaak niet meepraten.” Maria van Middelkoop (18), secretaris van JOB MBO, is het daar mee eens. “Er zijn veel politieke thema’s waar we iets over kunnen zeggen vanuit de jongerenorganisaties, maar echt meedenken met beleid is uitzonderlijk. Toch zijn wij de generatie die moet dealen met de gevolgen van dat beleid.”
Maria
“Het is niet altijd makkelijk om jong te zijn in 2023”, vertelt Kimberley. “Ik probeer een beetje lichtzinnig naar het leven te kijken, maar nu zijn er wel veel problemen: een klimaatcrisis, gebrek aan betaalbare woningen en grote zorgen om de mentale gezondheid van jongeren. Het is tijd voor verandering.”
‘Mbo-studenten worden vaak uitgesloten’
Uit onderzoek blijkt dat jongeren weinig vertrouwen hebben in de politiek. Maria herkent dit beeld. “Als wij niet serieus genomen worden, dan doet dat iets met het vertrouwen. Dat is zeker het geval bij ons mbo-studenten”, legt ze uit. “Mbo wordt soms echt als minderwaardig gezien, niet alleen door de politiek.”
Ze vertelt: “In het eerste jaar van mijn mbo-opleiding zocht ik een stage. Bedrijven geven op websites en stagemarkten aan dat ze ook mbo-niveau 4 aannemen. Maar in de praktijk bleek dat niet zo. Mijn niveau was te laag, zeiden ze. Ik heb veertig keer gesolliciteerd. Van de helft van de bedrijven kreeg ik geen reactie en bij maar twee mocht ik op gesprek komen. Daarom pleiten we in het manifest ook voor echte gelijkwaardigheid voor mbo’ers, niet enkel op papier dus.”
Mentale gezondheid
Een actieplan om mentale gezondheid te verbeteren is ook een belangrijk thema in het manifest. Demi Janssen (20), voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg, ziet dat mentale problematiek vaak voortkomt uit de onzekerheid over de toekomst. “De oorzaken kunnen voor een groot deel worden weggenomen door effectief beleid.”
Toch kunnen de jongeren niet altijd op begrip rekenen. Demi: “Als vertegenwoordiger lees ik elke ochtend de krant. Regelmatig zie ik lezersbrieven langskomen van mensen die cynisch zijn over onze zorgen. Daar kan ik best wel boos om worden.”
Demi
“Als je naar de cijfers kijkt is er gewoon een probleem. Een op de drie jongeren ervaart psychische klachten, er wordt enorme prestatiedruk ervaren en 14% van de jongeren heeft serieuze gedachten aan zelfdoding. Dat kan je niet wegwuiven door te zeggen dat we ons aanstellen.”
Nationale jeugdstrategie en Minister van Jeugd
Het belangrijkste punt in het manifest is een nationale jeugdstrategie. “Als het aan ons ligt komt er een Minister van Jeugd die aan de slag gaat met preventief goed jeugdbeleid”, vertelt Kimberley. “Goede jeugdzorg op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld, maar vooral beleid om te voorkomen dat het zover komt.”
De jeugdstrategie moet in samenspraak met jongeren worden gemaakt. De Minister van Jeugd heeft vervolgens de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de betrokken ministeries samenwerken. Doet een ministerie niet genoeg voor jongeren? Dan kan de Minister van Jeugd ze daarop aanspreken.
Een manifest… en dan?
Het manifest is een oproep aan de politiek. Dat betekent niet dat politici daadwerkelijk luisteren naar die oproep. Toch zijn de jongerenorganisaties hoopvol. “Het manifest hebben we al eerder opgestuurd naar de programmacommissies van alle politieke partijen”, legt Kimberley uit.
“De eerste reacties waren echt positief. Kansengelijkheid in het onderwijs, de nationale jeugdstrategie en betere jeugdzorg zagen we al terug in de partijprogramma’s van Volt, ChristenUnie, CDA, PvdA/GL en D66. De BBB is vandaag aanwezig bij de overhandiging van het manifest.”
“Als het nieuwe kabinet uiteindelijk een jeugdstrategie installeert, dan ben ik tevreden”, besluit Kimberley.
Meer over de verkiezingen? Check npo3.nl/stemmen
Denk je soms aan zelfdoding? Bel 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113. Of ga naar 113.nl voor online hulp of coaching.