Wij vroegen aan klimaatstakers welke veranderingen er nodig zijn: “Fuck de groei-economie”
- Artikel
- 26 maa 2022
- 3 minuten leestijd
Vijf klimaatstakers vertellen ons hoe we het roer om moeten gooien.
Vrijdag 25 maart gingen wereldwijd jongeren de straat op om te demonstreren voor het klimaat. Geïnspireerd door de schoolstaking van Greta Thunberg laten mensen van Stockholm tot Rio de Janeiro vallen wat ze in hun handen hebben om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Zo ook in Nederland gingen jonge mensen de straten op.
Onder de noemer Fridays for Future worden er een paar keer per jaar klimaatmarsen georganiseerd. Afgelopen 25 maart was het thema #PeopleNotProfit, om aandacht te vragen voor de economische ongelijkheid die samengaat met klimaatveranderingen.
Op de zonovergoten Dam verzamelden zich zo’n vierhonderd mensen. Wij vroegen aan een paar van hen welke veranderingen zij graag zien om de aarde leefbaar te houden.
“De instelling van oudere generaties moet anders”
Mus (15), Lena (17) en Rigmundis (17):
“Als je hier om je heen kijkt, zie je bijna alleen maar jongeren als wij, terwijl wij de mensen zijn die nog niet zo veel kunnen doen. Toch zijn het echt de oudere generaties die in de politiek zitten, terwijl die het voor ons verpest hebben. Even real, zij moeten zich hier ook laten zien en zich solidair tonen met de jonge mensen die nog niet aan de knoppen zitten. Hun instelling zou moeten zijn: Dit is niet alleen een probleem voor jongeren, dit is een probleem van iedereen.”
Fuck de groei-economie
Aukje (21):
“We moeten stoppen met die mythe dat alles altijd maar moet groeien, dat de economie altijd maar moet groeien. Daar kunnen we zelf ook wat aan doen. Stop met telkens nieuwe spullen kopen omdat het een goed gevoel geeft. Elke keer nieuwe kleding, een nieuwe telefoon: dat voelt goed, maar we zien niet de prijs die daarvoor betaald wordt. Uiteindelijk zijn mensen in landen als bijvoorbeeld Bangladesh die jouw kleding maken het eerste slachtoffer van klimaatverandering.”
Mijn generatie is te laks geweest
Geertje (69):
“Ik vind het
belangrijk om hier te zijn. In 1972 was ikzelf scholier en toen kwam het
rapport van de Club van Rome uit – een van de eerste keren dat er aandacht voor
klimaatverandering werd gevraagd. Maar daar heeft mijn generatie veel te weinig
aan gedaan. Nog steeds gebeurt er te weinig. Dit kabinet en al die kabinetten
daarvoor hebben geen actie ondernomen. We moeten nu zo snel mogelijk van het
gas af en daken van bedrijven volleggen met zonnepanelen. In Duitsland gebeurt
dat al. Nu nog hier.”
Niet de burger, maar de grote bedrijven moeten veranderen
Pleun (15):
“We kunnen wel stoppen met vlees eten, maar het gaat nooit lukken om iedereen daarmee te laten stoppen. Als grote bedrijven actie ondernemen, is het veel effectiever. Geen geld meer naar vliegtuigmaatschappijen, en vliegtickets juist meer gaan belasten. Dat heeft meer zin dan dat iedereen iets kleins doet.”
We moeten een andere mindset op energieverbruik krijgen
Leroy (21) & Niek (21):
“Je kan wel zeggen dat we alles groener gaan maken, maar dan blijven we nog steeds in de mindset zitten dat alles maar moet blijven groeien. Dan kom je alsnog niet vooruit. We moeten zelf ook minderen. De overheid moet minderen. Minder banden met de fossiele industrie. Stoppen met het investeren in bedrijven zoals Shell.”
Beeld: Maarten Delobel