8 tips om gelukkig te zijn met je eerste baan: laat je werk werken!
- Artikel
- 22 feb 2022
- 6 minuten leestijd
Ondanks de vele vacatures kan het best lastig zijn de juiste baan te vinden. Ook gelukkig blijven in die baan kan een struggle zijn. Arbeidspsycholoog Tosca Gort en carrièrecoach Pauline Nonnekes geven ons acht tips om hier mee om te gaan.
Personeel gezocht: de krapte op de arbeidsmarkt is weer verder toegenomen dus er zijn banen in overvloed. Toch kan het voor jonge mensen lastig zijn de juiste (eerste) baan te vinden. Hoeveel salaris vraag je? Wat doe je als je wordt uitgeperst door je baas? En, ook niet onbelangrijk: hoe zorg je ervoor dat je gelukkig blijft in je werk? Arbeidspsycholoog Tosca Gort en carrièrecoach Pauline Nonnekes vertellen ons de do’s en don’ts op werkgebied.
Accepteer dat je niet gelijk je droombaan krijgt
Helaas, we zouden het allemaal wel willen maar het is gewoon niet realistisch. Vaak beginnen we als vakkenvuller of krantenloper, maar ook als je volwassen bent kan je niet te kritisch zijn. Tosca Gort: “Je bent nog jong en onervaren op werkgebied. Dus het is goed om je eigen verwachtingen soms wat bij te stellen. De meeste startersbanen zijn niet de droombaan die je voor ogen hebt. Anderzijds geldt dat natuurlijk voor iedereen. Dus wees niet te kritisch als je een baan zoekt, het opdoen van werkervaring is namelijk ook heel belangrijk. Daarmee kan je in de toekomst toewerken naar die droombaan.”
Praat over wat je echt wil
Ja, het is een cliché. Toch komt Pauline Nonnekes nog (te) vaak mensen tegen die helemaal geen plan voor zichzelf gemaakt hebben en gewoon maar gaan werken. Wat wil je nou later bereiken en waar zie je jezelf over een paar jaar? Pauline: “Scholen hebben hier ook veel te weinig aandacht voor, je krijgt geen les over hoe je het best kan solliciteren en waar je op moet letten.” Daarom heeft Pauline wel een tip: “Heb het erover met je vrienden en je ouders, leg ze gewoon uit wat je graag wil. Zij kennen jou het best en weten waarschijnlijk ook of iets bij je past of niet. Alleen al door erover te praten kom je erachter wat je echt wil.”
Realiseer dat je qua salaris weinig te willen hebt
Gelijk een dik salaris binnenslepen? Dat wordt lastig. Je begint net pas aan je werkzame leven, dus om gelijk zwaar te onderhandelen over je salaris? Dat raadt Tosca Gort af: “Er is wellicht wat mogelijk, maar over het algemeen is je positie daarin gewoon slecht. Je komt net bij een bedrijf dat nog niet weet wat ze aan je hebben. Je begint met een functie en dat is ook vaak gewoon nog een leertraject waarin je later kan doorgroeien. Het echte geld kan je later in je carrière nog wel verdienen. In het begin is het vooral belangrijk dat je ervaring opdoet en jezelf kan laten zien.” Begin dus niet gelijk te acteren als een toponderhandelaar, maar heb nog even geduld voor later.
Kijk ook eens buiten de Randstad
Want we zijn veel te gefocust op binnen de ring werken en wonen, zegt Pauline Nonnekes. En dat terwijl er buiten de Randstad ook veel mooie banen op je liggen te wachten. Sterker nog, daar is de vraag naar goed personeel vaak juist groter. Pauline: “Jongeren willen zo graag in de Randstad werken en wonen. Dat begrijp ik, want je wil er nou eenmaal bij horen, maar ook buiten de Randstad zijn mooie banen te vinden. Ook is het leven er wat goedkoper – denk aan je woonkosten – dus je houdt meer geld over van je baan.” Dat willen we natuurlijk allemaal wel, dus waag die sprong eens, en filter Amsterdam uit je zoekopdracht.
Check de cultuur
Niet alleen de baan en het salaris moeten goed zijn, je moet ook kijken of je een beetje in het bedrijf past. Pauline raadt aan om van tevoren goed te kijken of de cultuur van het bedrijf wel bij je past. “Kijk goed naar hoe er gewerkt wordt binnen zo’n bedrijf. Krijg je veel zelfstandigheid, of heb je juist strakke werktijden? Is het werk met veel deadlines en ben je niet zo stressbestendig? Dan is het waarschijnlijk geen match voor je. Wat je bijvoorbeeld kan doen is te kijken naar wat (ex-)werknemers van het bedrijf en de cultuur vinden. Zij kunnen een realistischer beeld schetsen dan het beeld dat op de sollicitatie wordt voorgehouden.” Er zijn verschillende websites waar je reviews over het bedrijf kan bekijken, hoe de collega’s zijn en hoe het salaris zich verhoudt.
Laat zien dat je wil ontwikkelen
Ben je alleen maar koffie aan het halen of suffe klusjes voor je collega’s aan het oplossen? Grote kans dat je daar snel klaar mee bent. De baan kan op papier nog zo leuk zijn, maar als je niet uitgedaagd wordt, verveel je je snel. Hoe voorkomen we dat? Tosca: “Wacht niet tot je leidinggevende met taken naar jou toekomt, maar pak het initiatief. Ga met je baas zitten en bespreek wat jij graag wil leren op werk en hoe je dat kan doen. Verwachtingen naar elkaar uitspreken is heel belangrijk. Als je niks aangeeft, gaan zij ervan uit dat je het wel prima vindt.” Op deze manier kun je het veel langer volhouden volgens Gort en zorg je ervoor dat je niet in een sleur terechtkomt. Trek die stoute schoenen aan en praat met je baas.
Tackle die hoge werkdruk
Werken, werken en werken. Voor je het weet zit je met een burn-out thuis. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Tosca: “Ten eerste is het wel belangrijk om te beseffen dat je ook gewoon moet wennen aan het werkritme. Het is een andere manier van presteren, en dat duurt even voordat je dat helemaal onder de knie hebt. Mocht je het echt niet meer trekken, dan is het wederom belangrijk om verwachtingen met elkaar te bespreken. Loop eens naar HR of je leidinggevende en heb het erover: wat verwachten ze dat je voor elkaar kan boksen in een bepaalde tijd, en wat verwacht jij in die tijd te kunnen doen? Vaak zal je zien dat als je het aangeeft er ook veel meer begrip komt.”
Zeg niet zomaar bye-bye
Mochten deze tips echt niet geholpen hebben en wil je toch weg? Handel niet gelijk uit emotie en zeg woedend je baan op, maar probeer toch echt eerst een nieuwe baan te vinden voor je weggaat. Pauline: “Je kosten lopen gewoon door en je hebt nooit de zekerheid dat je snel weer aan een nieuwe baan kan beginnen. Dat is erg veel onzekerheid om te hebben als jongere. Probeer dus even een oogje dicht te knijpen tot je echt die nieuwe baan hebt. Zo kan je ook op een ‘mooiere’ manier die baan afsluiten.”