Dit kan Nederland leren van het klimaatneutrale Kopenhagen
- Gidsland
- 10 nov 2016
- 3 minuten leestijd
Ondanks verwoede pogingen van Leonardo DiCaprio, is klimaatverandering nog steeds niet echt een sexy onderwerp. In Denemarken hebben ze gelukkig wel begrepen dat klimaatverandering het belangrijkste onderwerp van deze tijd is.
Dat klimaatverandering een probleem is, is al lang bekend. Helaas doen we er nog steeds bar weinig aan. Ook in Nederland zijn we niet bepaald visionair bezig geweest de laatste jaren. Op Frankrijk na is Nederland van alle Europese landen het verst verwijderd van de doelstelling die is afgesproken in de EU-richtlijn hernieuwbare energie voor 2020.
Je zou verwachten dat een land dat voor grofweg een derde onder de zeespiegel ligt, iets actiever zou zijn in het investeren in duurzaamheid. Gelukkig kunnen we, als het water ons te hoog wordt, altijd nog verhuizen naar Denemarken. Daar voert de regering namelijk al meer dan een decennium een sterk klimaatbeleid. De stad Kopenhagen was in 2014 al de meest groene hoofdstad van Europa en wil zelfs in 2025 volledig CO2-neutraal zijn. Welke duurzame lessen kunnen wij leren van de Denen?
Les 1: langetermijnvisie
Het klinkt een beetje saai, maar denken in langetermijnplannen is essentieel voor een succesvol klimaatbeleid. In Kopenhagen stelde het stadsbestuur in 2005 een plan op voor het jaar 2025. Een ambitieus plan: in twintig jaar tijd moet de stad veranderen naar een volledig CO2-neutrale stad die op wind en biomassa draait. Sinds 2005 houdt het stadsbestuur zich netjes aan dit plan, ongeacht of er een linkse of een rechtse coalitie aan de macht is. Deense bedrijven gaan best wel goed op deze stabiliteit, het maakt het voor hen interessant om mee te gaan in het duurzame beleid. Waar in Nederland subsidies voor bijvoorbeeld zonnepanelen worden ingevoerd om een aantal jaren later weer te worden afgeschaft, blijft men in Denemarken vasthouden aan de gekozen koers. Beetje saai, maar wél heel effectief.
Les 2: vertrouwen
Heerlijk, die Hollandse gewoonte om alles in twijfel te trekken. Voorál als het over de overheid gaat. Maar de Denen zijn over het algemeen goed van vertrouwen. Als de overheid dus met een goed onderbouwd klimaatplan komt, gaat de Deen hier wel in mee. En ook Deense bedrijven gaan mee met deze plannen. Je moet in Denemarken haast moeite doen om een klimaatscepticus te vinden. Duurzaamheid staat hoog op íeders agenda, dus het is niet zo dat de overheid alleen van bovenaf oplegt dat er iets gedaan moet worden aan het klimaatbeleid.
Les 3: leiderschap
Duurzaam beleid vraagt ook om moed. Bestuurders moeten het aandurven om plannen te maken waarvan ze niet direct de vruchten kunnen plukken. Het resultaat van duurzaamheidsbeleid is namelijk vaak pas zichtbaar na hun ambtstermijn. Ook moet je niet bang zijn om vernieuwend te zijn. Kopenhagen wordt steeds meer een slimme stad door het plaatsen van sensoren die bijvoorbeeld meten hoe de luchtkwaliteit is, of hoe de verkeersstromen lopen. Het op een slimme manier online reguleren van een stad, is een voorbeeld van het toepassen van the internet of things.
Goed voorbeeld doet volgen, dus nu hebben we geen excuus meer. De Denen laten ons zien hoe het wél kan, nu aan ons om deze lessen ter harte te nemen. Er staat namelijk behoorlijk veel op het spel.