Met je smartphone naar bed gaan zorgt voor slapeloze nachten
- Reportage
- 12 dec 2016
- 2 minuten leestijd
Uit cijfers van het CBS blijkt dat 17 procent van de jongeren zich verslaafd noemt aan zijn smartphone en dat 20 procent van de jongeren lichamelijke klachten heeft door het gebruik van de telefoon. Slapeloosheid is een van de problemen.
Docenten merken het in de klas aan de schoolprestaties, maar ook in de slaappoli's zien specialisten steeds meer tieners binnenkomen met ernstige slaapproblemen. Het blijkt dat dit samenhangt met het smartphonegebruik van de jongeren. Honderden berichten stromen tot diep in de nacht binnen via WhatsApp, Snapchat, Instagram en Facebook.
Kinderen zitten met bleke bekkies in de klas omdat ze veel te laat slapenMaartje van Keulen, mentor 2 VMBO
05 Okt 2017 Ons vermogen tot aandacht sterft af, waarschuwt deze filosoof
Onrust & blauw licht
Docenten zien steeds vaker kinderen witjes en teruggetrokken in de klas zitten. Doordat de smartphone mee naar bed gaat, komt de nachtrust van de leerlingen in gevaar. De telefoon brengt algehele onrust met zich mee - het tumult van het schoolplein wordt mee naar huis genomen, tot in de slaapkamer. De tweede oorzaak die zorgt voor slechte nachtrust is het blauwe licht van het scherm. Dit zorgt ervoor dat je minder melatonine aanmaakt, het stofje dat je 's avonds slaperig maakt.
Voorlichting in de klas over smartphoneverslaving.
Slaapkliniek
In slaapkliniek Kempenhaeghe zien de kinderartsen ook steeds meer jongeren met ernstige slaapproblemen binnenkomen. Van de 250 nieuwe patiënten die zich melden bij de kliniek hangt het bij ongeveer 40 procent samen met het vele kijken naar een scherm. "Jongeren komen binnen met vermoeidheidsklachten doordat ze te weinig uren slapen. Dit heeft een negeatief effect op bijvoorbeeld het leren," aldus kinderarts en slaapexpert Nele Vandenbussche.
Slaapkliniek Kempenhaeghe ziet het aantal kinderen met slaapproblemen door smartphonegebruik stijgen.
Oplossing
De oplossing voor het nachtelijke probleem lijkt simpel: de telefoon blijft 's avonds gewoon beneden en gaat niet mee naar de slaapkamer. In de praktijk is dit lastig, blijkt ook als de vraag in de klas gesteld wordt. Een groot deel van de leerlingen zegt de telefoon als wekker te gebruiken en van hun ouders geen regels opgelegd te krijgen als het gaat om nachtelijk telefoongebruik. Het kan ook helpen om een app te installeren die inzichtelijk maakt hoeveel uren je de smartphone gebruikt. In de reportage gebruikten we deze app.