“Nederlanders bekommeren zich om dieren in erbarmelijke omstandigheden”
- Vijf vragen aan...
- 11 okt 2017
- 3 minuten leestijd
Nederland is de spil in de opvang van afgedankte tijgers en leeuwen. Maar waarom eigenlijk? We vragen het aan Gert Polet, tijgerexpert van het Wereld Natuur Fonds (WNF).
Er verblijven zeker honderd grote katachtigen bij Nederlandse dierenopvangorganisaties. Wat vindt u daarvan?
“Ik wist niet dat het er zoveel waren. Maar ik vind het heel erg mooi wat deze stichtingen doen voor deze dieren. Dat ze nog een mooie oude dag hebben zeg maar. In deze opvangcentra hebben ze een stuk beter leven dan hoe je ze vaak aantreft bij mensen achter in de tuin of bij handelaren waar tijgers en leeuwen in hokken zijn weggestopt.”
Toch hebben de dieren in deze opvangcentra niet veel ruimte. Een tijger in een hok van 10 bij 20 meter?
“Een tijger legt in het wild tientallen kilometers per dag af. Een dier in zo’n hok heeft niets te maken met zijn natuurlijke gedrag. Ik vind dan ook dat deze grote katachtigen niet thuishoren in gevangenschap maar in de natuur. Daar staat het WNF ook voor. Maar deze beesten komen uit gevangenschap, uit hele slechte situaties zoals in circussen en illegale fokcentra waar ze soms verwaarloosd zijn. Het is goed dat zij op die opvangplekken nog een redelijk bestaan leiden.”
Kunnen deze afgedankte roofdieren dan niet terug in het wild?
“Nee. Ze kunnen zichzelf niet handhaven, omdat ze altijd zijn gevoed door mensen. Ze kunnen in het wild zelfs een gevaar voor mensen vormen. Ik zag op de website van een van de opvangcentra staan dat deze dieren terug kunnen naar het wild. Maar dat zou ik liever niet zo hebben gecommuniceerd, want dat kan niet. Je kunt bijvoorbeeld wel de jongen van beesten teruggeplaatsen in het wild, maar dan moet je ze daarin ook laten opgroeien. Laat deze opvangorganisaties zorgen voor een goede oude dag, maar voor natuurbescherming en het terugbrengen van dieren in het wild zijn er andere organisaties, zoals het WNF.
Nederland is zo’n beetje de enige opvangplek, maar de opvang zit nu al overvol. Hoe moet dat nu?
“Ik denk dat Nederland heel erg klein is en dat er betere plekken te vinden zijn. En dan zou ik ook zeggen laat bijvoorbeeld bruine beren in Europa want daar komen ze van nature vandaan. We moeten deze beesten een laatste levensfase geven, dus ook die tijgers en leeuwen. Maar liever in hun eigen omgeving.”
Waarom komen al deze afgedankte tijgers en leeuwen eigenlijk naar Nederland?
“Ik denk dat de gemiddelde Nederlander heel erg begaan is met dierenwelzijn. Het is hartstikke goed dat mensen zich het aantrekken dat dieren in erbarmelijke omstandigheden hun leven slijten en daar iets aan proberen te doen. Nederlanders zijn zich heel bewust van natuur die verloren gaat. Als wij bijvoorbeeld in Noorwegen spreken over natuur die verloren gaat, dan wijzen zij naar buiten en zeggen ‘kijk, wij hebben hier nog wilde dieren, ik weet niet waar je het over hebt’. Dus ik denk dat wij al zoveel kapot hebben gemaakt in Nederland dat wij ons veel meer bewust zijn van wat natuur zou moeten zijn. En dat je je moet inspannen om natuur te behouden.”