“Ik loog dat ik op ChristenUnie stemde”: Wanneer je ouders anders stemmen
- Artikel
- 09 maa 2022
- 5 minuten leestijd
De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en met een beetje pech kan dat de sfeer aan de eettafel verpesten. Najar (24)* en Micha (18)* weten daar alles van.
“Ik voel me niet veilig genoeg om eerlijk tegen hem te zijn”
Micha (19) is student genderstudies en woont nog thuis. Hun vader stemt SGP en weet niet dat die op BIJ1 heeft gestemd.
“Ik kom uit een christelijk gezin met een vader die op SGP stemt en een moeder de op ChristenUnie stemt. Vorig jaar mocht ik voor het eerst stemmen en na veel nadenken heb ik uiteindelijk voor BIJ1 gekozen. De doorslaggevende reden? Ik ben non-binair en aromantisch en BIJ1 is de enige partij die de rechten van non-binaire mensen in hun verkiezingsprogramma noemde.”
“Ik vind het pijnlijk dat mijn vader stemt op de enige partij die homorechten actief ongedaan wil maken. Erover praten met hem gaat niet. Een paar jaar geleden, nog voordat ik wist dat ik queer was, zei ik dat ik vóór het homohuwelijk ben. Hij zei dat het volgens de Bijbel niet mag en probeerde mijn gedachten te veranderen. Inmiddels hebben we het niet meer over dit soort onderwerpen, het is een beetje taboe geworden bij ons thuis.”
“Mijn ouders weten niet dat ik bij de landelijke verkiezingen op BIJ1 heb gestemd, ik vertelde hen dat ik voor ChristenUnie had gekozen. Ik overwoog trouwens even om echt op hen te stemmen, maar heb het uiteindelijk niet gedaan. Bij het wetsvoorstel om conversietherapie te verbieden stemden ze namelijk tegen. Toen dacht ik: ik ga niet stemmen op een partij die mij, al is het indirect, pijn wil doen.”
“Ik voelde me niet veilig genoeg om eerlijk te zijn tegen mijn ouders, ook omdat ik geen idee heb wat er precies zou gebeuren als ik eerlijk was geweest. Maar ik weet wel dat mijn vader sowieso negatieve opmerkingen zou maken. Hij is pro-Zwarte Piet, vindt racisme overdreven en noemt Sylvana Simons belachelijk. Het is vervelend dat ik thuis niet volledig mezelf kan zijn; zo heb ik ook nog niet verteld dat ik non-binair ben.”
“Toch vind ik dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Als we mensen het recht afnemen om te stemmen puur omdat we het niet met elkaar eens zijn, dan wordt er alsnog niets opgelost. We wonen nog altijd in een democratie en zolang SGP-stemmers geen meerderheid vormen, heb ik er vrede mee dat mensen met zulke conservatieve opvattingen bestaan. Ik zou alleen willen dat zij ook met mijn bestaan vrede kunnen sluiten.”
"De gemeenteraadsverkiezingen geven mij gelukkig geen stress. Ik heb nog geen idee wat ik ga stemmen. Ik woon in de Biblebelt en hier vind je geen partijen als BIJ1 in de gemeenteraad.”
“Thuis zijn we allemaal flink koppig en worden we het nooit eens”
Najar (24) is student geneeskunde en woont tijdelijk bij haar ouders. Ze stemt D66 en vindt het wrang dat haar moeder op CDA stemt.
“Mijn moeder is een topvrouw en een harde werker, maar haar politieke voorkeur vind ik wrang. Jarenlang stemden mijn ouders op PvdA, maar nu ze een hoger inkomen hebben is mijn moeder geswitcht naar een rechtse partij. Ze stemde tijdens de laatste verkiezingen op Pieter Omtzigt van CDA en daar kan ik met mijn hoofd niet bij.”
“Mijn oma is analfabeet en is op zeventienjarige leeftijd vanuit Marokko naar Nederland gekomen. Mijn moeder heeft zichzelf ook omhoog moeten werken, maar het lijkt soms alsof ze is vergeten hoe moeilijk dat is. Als we op televisie naar [documentaireserie] Sander en de kloof kijken en het gaat over mensen die schulden of een laag inkomen hebben, dan vindt ze dat die mensen zich aanstellen en niet moeten klagen. Dat soort opmerkingen vind ik onbegrijpelijk.”
“Dat ik uit een islamitisch gezin kom en mijn moeder op een christelijke partij stemt, vind ik niet erg. Zelf stem ik op D66 en ben ik politiek actief geweest. Ik ben redelijk links en vindt gelijke kansen ontzettend belangrijk. Als Marokkaanse jongeman moet je bijvoorbeeld tien keer harder je best doen. Mijn moeder zegt dan: “Dat is ook wel zo, maar je moet nou eenmaal hard werken. Dat deed ik ook.” Het is knap van haar dat ze zo’n harde werker is, maar het had niet zo moeten zijn. Ik vind het raar dat ze dat niet begrijpt.”
“Thuis kunnen we aan tafel flink discussiëren over politiek. Onderwerpen als kansengelijkheid, onderwijs, de huizenmarkt en duurzaamheid passeren regelmatig de revue. Mijn vader stemt PvdA en mijn broertje op GroenLinks. We zijn allemaal flink koppig en worden het nooit met elkaar eens.”
“Gelukkig kunnen we eerlijk tegen elkaar zijn. Ik zeg tegen mijn moeder dat ik het vervelend vind als ze tijdens een programma als Sander en de kloof geen empathie toont en zij grapt wel eens dat ik en mijn broertje geitenwollensokkentypes zijn. Zo zorgen we ervoor dat onze verschillende keuzes niet helemaal tussen ons in komen te staan.”
* Najar en Micha zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.