OV-medewerker Marloes werd mishandeld op haar werk: 'Ik viel achterover en proefde bloed'
- Artikel
- 16 mei 2024
- 4 minuten leestijd
Medewerkers in het OV krijgen vaak te maken met agressie. Dat overkwam ook Marloes. "Ik wilde nooit meer terug naar die plek."
Marloes (31) is BOA in het openbaar vervoer. Zij en haar collega zijn bezig met het controleren van vervoersbewijzen op de Valleilijn, de route tussen Amersfoort Centraal en Ede-Wageningen, als ze een groepje jongens willen controleren. Eén van hen heeft geen geldig vervoersbewijs. Wanneer de trein aankomt bij het eindstation escaleert de situatie. Terwijl de jongen naar de uitgang loopt, probeert Marloes hem vast te pakken om hem tegen te houden. Op dat moment grijpt hij haar bij de kraag en slaat hij haar twee keer vol in het gezicht. Daarna rent hij weg. Marloes blijft beduusd en met verwondingen achter.
“Ik herinner me dat ik achterover viel en bloed proefde. Mijn tand was door mijn lip geslagen.”
Marloes is niet de enige OV-medewerker die agressie tegenkomt tijdens haar werk. Volgens NRC deden NS-medewerkers in 2023 in totaal 1023 meldingen van agressie.
Op 20 april stond het openbaar vervoer in Nederland als protest om 22.30 uur drie minuten stil, naar aanleiding van een conducteur die ernstig werd mishandeld. De boodschap: dit geweld moet stoppen. Marloes vindt het protest een goed initiatief, maar had liever gezien dat het op een tijdstip had plaatsgevonden waarop meer mensen er last van zouden hebben, zoals tijdens de ochtend- of middagspits. “Dan komt de boodschap harder aan”, zegt ze.
Mentale schok
Wat ging er door haar heen nadat ze werd geslagen? “Ik ging gelijk in de actiemodus door de politie in te schakelen en de dader proberen te vinden, maar hij was al weg. Wel had hij zijn paspoort laten vallen bij het wegrennen, dus gelukkig konden we achter zijn identiteit komen en aangifte doen. De mentale schok kwam pas later.”
Marloes sloeg het aanbod van hulpverlening van haar werkgever in eerste instantie af. "Op dat moment ervaarde ik vooral fysieke pijn, niet per se mentaal.” Na het incident zat Marloes ongeveer vijf weken thuis voor herstel, voordat ze zich realiseerde dat ze paniek en angst voelde bij de gedachte om weer aan het werk te gaan. “Ik wilde nooit meer terug naar die plek en mijn gedachten draaiden alleen maar om het idee dat ik hem ooit weer zou tegenkomen."
Verwerking
Vlak na het incident overwoog Marloes serieus om ontslag te nemen. “Ik dacht: is het dit allemaal wel waard?” vertelt ze. “Ik was er echt even helemaal klaar mee. Maar al snel besefte ik dat ik eigenlijk heel graag mijn werk deed. Bovendien wilde ik niet dat de dader het genoegen zou hebben dat ik door hem mijn baan zou opgeven.”
Uiteindelijk heeft Marloes alles kunnen verwerken, maar dat proces verliep niet zonder moeilijkheden. De hulpverlening kon niet veel voor haar betekenen en adviseerde haar om EMDR-therapie te proberen. “Ik ben van nature nogal ongeduldig, maar EMDR heeft me echt geholpen om alles stap voor stap te verwerken.”
Als Marloes denkt dat ze er na een hoop gesprekken en sessies EMDR-therapie klaar voor is, loopt ze samen met haar leidinggevende over het station waar het allemaal uit de hand liep. “Ik had het gevoel dat iedereen me wilde slaan. Ik weet nog dat die jongen een pet droeg, en elke keer als ik langs iemand met een pet liep, raakte ik in paniek.”
Ze loopt meerdere keren over het station, totdat ze minder angstig wordt. Stapje voor stapje krijgt Marloes haar gevoel van veiligheid terug. “Ik dacht meerdere keren dat het beter met me ging, om dan weer te realiseren dat dat niet zo was. Pas na een half jaar kon ik met alle zekerheid zeggen dat het goed met me ging en kon ik weer zonder angstgevoelens mijn werk doen."
Emoties
Nu kan ze gemakkelijk terugkijken op het incident, maar naast een gevoel van blijdschap dat ze het heeft verwerkt, overheerst er nog een emotie: boosheid. “Ik durf op alles te wedden dat als ik met een mannelijke collega was geweest, dit nooit was gebeurd. Het maakt me boos dat iemand twee vrouwen ziet en denkt dat hij alles kan maken.”
De dader is berecht: hij kreeg een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 voorwaardelijk. Ook moest hij Marloes een bedrag van bijna 1400 euro betalen. “Ik was zo blij dat hij er niet mee wegkwam en dat hij zich realiseerde dat zijn daden consequenties hebben.”
Beeld header: Marloes van der Linden