Pauw stopt. Maar had hij de kijkcijferstrijd tegen Jinek kunnen winnen?
- Artikel
- 09 dec 2019
- 3 minuten leestijd
Jeroen Pauw zette vandaag een punt achter een glansrijke carrière als talkshowhost. Maar had hij de kijkcijferstrijd van Eva Jinek kunnen winnen als hij gewoon op NPO1 gebleven was?
“Eva, ik zie je boobies.” Het viral-filmpje van een zenuwachtige Eva Jinek die aan de knopen van haar blouse zat te frunniken was voor veel mensen de eerste echte kennismaking met de nieuwslezer. Inmiddels is ze een van de grootste talkshowhosts van het land. Eigenlijk kende ze tot vandaag op haar niveau maar twee echte concurrenten: Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk. Nu Pauw het bijltje erbij neergooit en DWDD alweer zijn dertiende seizoen ingaat wordt het aan de top steeds eenzamer.
Maar stopte Pauw misschien net te vroeg? Doordat hij en Jinek jarenlang aansluitend op hetzelfde tijdslot geprogrammeerd waren hebben ze nooit hoeven vechten om dezelfde kijkers. Wanneer Jinek in januari bij RTL van start gaat mogen maar liefst tien verschillende presentatoren die uitdaging aangaan als onderdeel van de 'presentatiecarroussel' van de nieuwe show Op1. Pauw, de meest voor de hand liggende kandidaat bedankte in oktober namelijk al voor de eer. (Later in het jaar zal Pauw overigens nog wel incidenteel zitting nemen in de Op1-carroussel.)
Behalve een tijdslot deelden Pauw en Jinek zelfs een deel van hun redactie. Dit ongebruikelijke arrangement heeft in ieder geval één bijzonder voordeel: hun kijkcijfers zijn uniek makkelijk te vergelijken. Brandpunt+ legde de data van de laatste jaren naast elkaar. Wat blijkt: sinds 2017 doet Jinek het structureel beter dan Pauw. Een klein verschil dat meer betekenis krijgt als je bedenkt dat Jinek meestal de magere talkshowmaanden op zich neemt: de zomer en andere periodes dat de Tweede Kamer met reces is, waardoor er weinig politiek is om over te praten.
Nu lijkt het ancient history, maar haar succes kende natuurlijk een lange aanloop. Haar veelbelovende carrière kreeg in 2010 meteen een deuk toen ze voor de eerste uitzending van Nieuwsuur al moest afhaken vanwege haar relatie met Bram Moszkowicz. Een intermezzo als presentatrice van WNL op Zondag duurt ook maar kort en eindigt in conflict. Wanneer ze in 2013 eindelijk door de KRO wordt binnengehaald verlopen de eerste twee seizoenen van Jinek ook matig. Ze haalde vaak niet meer dan 200.000 kijkers, cijfers waarom Twan Huys later zou worden uitgelachen. (Fun fact: Jinek zou voordat haar relatie met Moszkowicz aan het licht kwam samen met Huys Nieuwsuur gaan presenteren.)
In tegenstelling tot Huys wist Jinek daarna echter wel een scherp opgaande lijn te vinden. En alhoewel er bij Pauw ook nog opwaartse rek in de kijkcijfers bleek te zitten, streefde Jinek haar oude leermeester in 2016 definitief voorbij. Pauw laat weliswaar ook nog steeds een opgaande lijn zien, maar hoe lang nog? Volgend jaar wordt de talkshowhost, net als zijn collega Matthijs van Nieuwkerk, 60. De 41-jarige Jinek heeft nog een hele carrière voor zich. De buzz de afgelopen weken rondom de twee late-night hosts is veelzeggend. Bij Jinek vrezen sommige voor een kijkcijfercrash, zoals Barend en Van Dorp overkwam na hun verhuizing naar Talpa in 2006. Bij Jeroen Pauw gaat het al een tijdje over de timing van zijn afscheid.
Top 3 best-bekeken: Pauw
-
2.423.000 kijkers
Speciale aflevering met Duncan Laurence na zijn overwinning in het songfestival.
-
1.554.000 kijkers
-
1.315.000 kijkers
Aflevering na halve-finales songfestival.
Mark Rutte debatteert met Thierry Baudet op de vooravond van de Europese Verkiezingen.